İhale Kanunları Çarşamba'ya özel mi?

İhale Kanunları Çarşambaya özel mi?
Çarşamba Milli Eğitimin iptal edilen "2015/2016 eğitim öğretim yılı taşımalı ilkokul / ortaokul Öğrencilerine sıcak öğle yemeği hazırlanması, dağıtımı ve sonrası temizlik işleri hizmet alım ihalesi" dün müdürlükte yeniden yapıldı. İhaleye 4 firma dışında

İhalenin iptal edilmesi sonrasında Çarşamba İlçe MEM tarafından pazarlık usulü ile yeniden yapılan İhale'ye idarece 4 Çarşamba firmanın davet edildiği ve bu 4 yemek firması dışında kalan firmaların davet edilmemesi kararının alındığı öğrenildi. İhaleye katılmak üzere Samsun' dan İlçeye gelen bazı yemek firmaları ihale için İlçe MEM'de ihale dokümanı satın almak istediklerini belirttiler. Ancak MEM İlçe Müdürü ve Şube Müdürlerinin yerinde bulunmaması nedeni ile dokümanlardan alamadıklarını iddia ederek usulsüz bir ihale yapılıyor diyerek tepki gösterdiler.  

İhaleye katılmak üzere gelen firma yetkilileri İlçe MEM'ki görevli personellerden "davetli firmalar dışında hiç kimse ihaleye alınmayacak" sözlü uyarılarına rağmen ihaleye katılma dokümanı almak için gereken ödeme emri yazısını aldıklarını ama ihaleye katılamayacaklarının belirtildiğini, koca İlçe MEM' de muhatap bulamadıklarını iddia ettiler. Konu ile ilgili olarak Samsun Pastel Yemek Fabrikası yetkilisi İsa Kuru, ihaleye katılmak için Samsun'dan geldiklerini, ihale dokümanı için "ödeme emri yazısını" aldıklarını ama ihaleye katılamayacaklarının bildirdiğini iddia ederek, 'İhalenin KİK,EKAP kanunlarına aykırı ve Çarşamba ilçesine mahsus kapalı usulsüz bir ihale gerçekleştirildiğini iddia etti.

Pastel Yemek Fabrikası yetkilisi İsa Kuru gazetemize yaptığı açıklamada, "Yemek ihalesine bilinçli olarak bizi almıyorlar. Burada kendi aralarında anlaşmışlar, 4 tane firma girebiliyor. İhalede illa bu 4 firma olacak diyorlar. Özellikle sizin gazeteniz de çıkan haberinizin peşine de bu Çarşamba'lı 4 firmayı çağırdılar kendi aralarında  anlaştırdılar. Bunu şimdi sizde ispat edebilirsiniz. Göreceksiniz ihalenin 1900 kişisi Özevim Yemek firması ve diğer 2000 kişisini de Zorlular (Yörem Yemek Fabrikası) üzerinden yapılacak. Diğer iki firmada Ayvacık ve Salıpazarı'nın yemek ihalesini zaten aldılar. Salıpazarı, Ayvacık ve Çarşamba'yı bölüştüler. Kimsenin normal rekabet etmesine izin vermiyorlar" diyerek şu ifadelerle açıklamasına devam etti.

Kuru, "Bunu da bilinçli olarak Milli Eğitim Müdürü yapıyor. Bu uygulama yalnızca Çarşamba' da var başka ilçede yok. Her ilçede her firma tüm ihaleye katılabiliyor. Bizde Samsun firması olarak buradayız. Buralı (Çarşambalı)  olan başka bir firma var. Süleyman Tekcan onu bile almıyorlar. Çarşamba Ticaret odasına (ÇTSO) bağlı olasına rağmen. Olay bu şu anda. Mesela şu anda MEM' de ki memurun verdiği ıslak imzalı davet yazısı elimde. İhale doküman ücreti yatırılsın diye. Ama yatırsan da paran yanar ihaleye kesinlikle giremezsin diyorlar. Sanki biz kendimiz davet ettik. Önce  gönderdiler şimdi nasıl geri alacağız diye onun peşindeler. Neymiş memuru yanlışlıkla vermiş sen davetli değilsin giremezsin diyorlar. Bu belgeyi bize verdikleri halde bile giremezsin diyorlar. Burada birkaç tane destek aldığı kişiler bilinçli olarak bunu yapıyorlar. Yani karar vericiler, siyasiler olmazsa ihale normal yapılacak."  

Peki pazarlık usulünde davetli haricinde ihaleye kimse giremez diyorlar. İhaleye giremez yani 28. madde kuralı şu: En az 4 kişiyi (4 firmayı) davet etmek zorundasınız diyor. Açık ihale olsun 4 kişiyi çağırıyorlar 4 yerine 14 olsun devlete bunun ne zararı var?. Rekabet olsun yani 4 üzerinde olmaz diye bir kanun maddesi yok. Bunlar inisiyatifi bilinçli olarak kendilerine kullanıyorlar.  Yalnızca Çarşamba'da bu yorum değişiyor. Başka hiçbir yerde değişmiyor. Samsun'da mesela Canik'te daha büyük ihaleler vardı dün girdik. Burada mesela Çarşamba'da ki firmalar ile İlçe Milli Eğitim ihaleyi  kendi aralarında bölüşüyorlar" şeklinde ciddi ithamlarda bulundu.

Dikkat çeken iddialarını sürdüren Pastel Yemek Fabrikası Temsilcisi İsa Kuru, "Bu ihale tamamlandıktan sonra ihaleyi kanunen bir firma almış gibi gözüküyor. Ki bu gün yapılacak ihaleyi göreceksiniz Zorlular (Yörem Yemek Fabrikası) veya Özevim Yemek Fabrikası alacak. Siz gazetecisiniz araştırın göreceksiniz. İhale sonrasında yemek taşımaya başlandığında yemekleri okullara 2 tane yemek fabrikası servis yapacak. Bunun 1900' ünü birisi, kalan 2000'i diğeri alacak. Ama ihaleye göre bu yemeklerin faturasını kesen tek firma olacak ama işi yapan 2 firma olacak. Yani resmiyette tek gözükecek ve ihale normal olmuş olacak.   Bunlarda okula yemekler taşınırken de belli olur. Kimin arabasıyla taşındığı görününce bu şekilde Özevin yada Zorlu'lar olacak. Kısacası böylece kanunen her şey normal gözükecek."

Kuru, "İhalenin bu şartlarda kanunsuz yapıldığı konusunda KİK' e şikayette bulunsan ne olacak, bugün ihale yapılıyor. Vakit geçmiş olacak ve bu seneden geçmiş olacak. Kanunen usulsüz olmuyor kılıfına uydurulmuş bir ihale olacak. En az 4 firma giriyor ya!.  Kısacası pazarlık usulü de olsa bu ihaleye 4 firma dışında başka firmaların da taşınması şarttı.  Ama Çarşamba MEM keyfi uygulama ve dayatması ile 4 firma dışında kimseyi ihaleye almayarak kanuna aykırı ihale yapmakta direniyor. Bu ihale usulsüzdür" ifadelerini kullandı.

Bu arada adını vermek istemeyen bir başka yemek fabrikası yetkilisi ise, sizin haberinizin çıkmasından sonra okullara yemekler gönderilmeye başladığını öğrendik. Bu yemekler doğrudan temin adı verilen yöntemle alınarak okullara gönderildi. Bu yemekleri hangi firmalar gönderdi veya hangi firmalardan alındı, ücreti nasıl ödendi, kaç liradan ödeme yapıldı ya da yapılacak? Bunlar da incelendiğinde ihale sonucu ile eşleştirildiği vakit göreceksiniz ihalede ki yolsuzluğu" ifadelerini kullanarak ihalenin usulsüz olduğunu ancak daha başka yerlere de hizmet verdikleri ve bu işlerden olma korkusu ile konuşamadıklarını belirttiler.

Çarşamba Milli Eğitim Müdürlüğü ise akşam saat 16.00 itibari ile İlçe Müdürlüğü binasında Çarşamba'lı 4 firmaya davet göndermiş ve bu firmaların katılımı ile ihaleyi  gerçekleştirdi. Akşam saatlerinde ihaleyi alan firmayı öğrenmek amacı ile İlçe Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmeye rağmen hiç bir şekilde açıklama yapılmaması nedeni ile ihaleyi alan firma ve iddialara cevap alamadık. Konu hakkında detaylı açıklamayı Pazartesi günü ilgili kurumlardan aldığımız (açıklama yapılırsa) anda siz okuyucularımıza aktaracağız.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir