İDLİB OPERASYONU ÜLKEMİZİ YASA BOĞDU

İDLİB OPERASYONU ÜLKEMİZİ YASA BOĞDU
Türkiye Cumhuriyeti, Suriye’de yaşanan belirsizlik nedeni ile bu ülkenin toprak bütünlüğü ve terör olaylarının sınırımızı tehdit etmemesi adına Suriye’nin İdlib bölgesinde başlattığı operasyon ülkemizi yasa boğdu

 Önce ki gece İdlib'de rejim kuvvetleri tarafından TSK unsurlarına düzenlenen saldırıya ilişkin Hatay Valisi Rahmi Doğan yaptığı açıklamada, “idlib'te TSK mensuplarına karşı yapılan saldırı sonucu 29 Mehmetçiğimiz şehit oldu diye paylaşmıştık. Ağır yaralılarımızın olduğunu ifade etmiştik. Ağır yaralı olan askerlerimizden 4 tane Mehmetçiğimiz daha şehit olmuştur. Hava saldırı sonucu 33 Mehmetçiğimiz şehit olmuştur. Diğer yaralılarımızın tedavileri devam etmektedir. Şuan itibariyle 32 yaralımız var ve bu yaralı askerlerimizin hiçbirinin hayati tehlikesinin olmadığını söyleyebilirim. Bu yaralılarımızın bütün tedavileri sağlık personelimiz tarafından yerine getirilmektedir." Açıklamasında bulunmuştu.

Bu saldırının hemen akabinde Rusya Uçaklarının da saldırıya katıldığı iddiaları gündeme düşmesi üzerine Rusya Savunma Bakanlığı, İdlib'de Rus uçakları, Türk askerinin vurulduğu bölgede kullanılmadı” açıklamasını yapan ve Rus uçaklarının saldırı yapılan bölgede kullanılmadığını belirten Rusya Savunma Bakanlığı, “Rus uçakları, Türk askerinin vurulduğu bölgede kullanılmadı. Türk askeri, Suriye jetlerince vuruldu. Türkiye'nin kayıpları sonrası ateşkesi uygulamaya hazırız. Türkiye'nin İdlib'deki koordinasyon merkezi ile temas halindeyiz" ifadelerini kullandı.
Türkiye ise boş durmadı. Dün gece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bakanlarla toplantı gerçekleştirirken diğer yandan MHP, CHP, İYİ Parti Genel Başkanları ile de görüşerek fikir alış verişinde bulunduğu ve operasyonlarla ilgili bilgilendirme yaptığı öğrenildi. Bu arada diğer yandan bu saldırının NATO üyesi bir ülkeye yapıldığı belirtilerek NATO üyesi olması nedeni ile NATO Türkiye'nin talebi üzerine olağanüstü toplanacak.

İdlib'de gece saatlerinde rejim unsurları tarafından Türk askerlerine yönelik gerçekleştirilen hain saldırının ardından NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü), olağanüstü toplanma kararı aldı. NATO'nun, Türkiye'nin Suriye'deki durum hakkında Washington Antlaşması'nın 4. maddesi uyarınca istişarelerde bulunma talebinin ardından toplanacağı kaydedildi.

Bu olaylar yaşanırken ABD Dışişleri Bakanlığı, İdlib'de rejim kuvvetleri tarafından TSK unsurlarına düzenlenen saldırıya ilişkin açıklama yayımladı. ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ''İdlib'de Türk askerlerinin kaybıyla sonuçlanan saldırı konusunda oldukça endişeliyiz. Esed rejimi, Rusya ve İran destekli güçler alçak saldırıya derhal son vermeli. Türkiye'yi bu krizde en iyi nasıl destekleyebileceğimize dair seçeneklere bakıyoruz. Bu gelişmeleri teyit etmek ve mevcut durum hakkında daha fazla netlik sağlamak için Türk makamlarıyla temas halindeyiz. NATO müttefiki Türkiye'nin yanındayız'' ifadelerine yer verildi.

Türkiye ise Avrupa ve Avrupa Birliğinin olaylar ve yaşananlara sessiz kalması nedeni ile tepki olarak uyguladığı göçmen yasağının kaldırarak sınır kapılarının sonuna kadar açtığını belirtti. Bu açıklamanın hemen ardından Yunanistan'a açılan Pazarkule Sınır Kapısı'na ve Bulgaristan'a açılan Kapıkule Sınır Kapısı'na doğru yürüyüşe geçen göçmenlerin sayısının sürekli arttığı belirtilmeye başladı.

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber