Hasan TOPUZ

Hasan TOPUZ

İDEAL İNSAN KİMDİR?

İDEAL İNSAN KİMDİR?

 

Aziz Dostlarım:

Dünya hayatının sürüklediği kargaşa içinde her insan gibi bende yuvarlanıp gidiyorum. Yalnız kaldığımda, başımı yastığa koyduğumda bütün benliğimi sarsan sorular beynimi adeta zonklatıyor. Ben kimim? Nereden geldim? Nereye gidiyorum? Gayeme uygun yaşıyor muyum? Yaşayışımla imanın ne kadar uygun gidiyor? İbadetlerim ruhumun derinliklerine nüfuz ediyor mu? Kıldığım namaz beni mutmayın ediyor mu? ALLAH’A ve onun yarattığı bütün mahlûkata olan sevgimin derecesi ne kadardır? Yukarıda saydığım sorulara benzer sorular benliğimi sarsıyor. İnanıyorum ki düşünmeğe çalışan her insanda benim halime düşüyordur? Sonuç olarak ideal insan kimdir? Ben o GAYE insanın yaşayışına ne kadar uyuyorum? İdeal insanın özelliklerini kısaca sıralamak istersek şu tespitleri yaparız. Uzun vadede insan ilay-ı kelimetullah’a (Allah’ın rızası) ulaşmak için çalışır. Gayeye ulaşmak için insan, gayeye uygun hareket etmek zorundadır. İnsan imanına uygun yaşamak için kendi içinde sefere çıkmak mecburiyetindedir. Kendi içinde sefere çıkan insan kendi ruhunu olgunlaştıracaktır. Cenab-ı Allah’ın Kuran’ı Kerim’de buyurduğu gibi “ben sizin rabbiniz değimliyim?” sorusuna “şahidiz yarabsın bizim rabbimizsin” cevabını yakalayacaktır. Kısacası ideal insan ALLAH’LA barışık insandır. İdeal insan, eşref-i mahlûkat olarak Allah’a kulluk ve ibadet için var olduğuna inanır. İdeal insan, kendi benliğini, gayesine teslim etmiş olan insandır.

İdeal insan, kalbi, diliyle, dili de kalbi ile beraber olan, sözü işine uyan insandır… İdeal insan, yaratılanı yaradan dan dan ötürü seven insandır. Sevginin Cenab-ı Hakkın en büyük nimeti olduğunu bilen insan ideal insandır.

İdeal insan; Hak, adalet gibi kavramları, canı pahasına da olsa doğru kullanan insandır. İdeal insan yaşlı anne ve babasına püf bile demeyen insandır. İdeal insan kendi çocukları kadar diğer çocukları da seven insandır.

İdeal insan, “ben ancak güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderildim” buyuran Peygamberimiz Efendimizin hayatını örnek alarak, zevki, saadeti onun güzel ahlakında bulan insandır. İdeal insan, kula kulluğu ret eden, kuvvet karşısında boyun eğmeyen insandır. İdeal insan, nezaket sahibi ve ilim sahibi insandır. İdeal insan, eline, beline, diline ve emanete sahip olan insandır. İdeal insan Allah’ın rızası ile Dünya menfaati çatıştığı zaman Allah’ın rızasını tercih eden insandır. İdeal insan, paranın hükmettiği insan değil, paraya hükmeden insandır. Bakın etrafınıza saydığım kriterlerde kaç kişi var? İdeal insan; Allah dostlarına karşı yumuşak huylu, munis, alçak gönüllü, düşmanlarına karşı onurlu, şahsiyetli insandır. Günler, aylar, yıllar su gibi akıp geçiyor. Benim gibi milyarlarca yaratık bu akıntı içinde sonsuzluğa doğru yol alıp gidiyor. Hak, adalet, helal haram, acı, sevgi, nefret bizimle birlikte akıp gidiyor. Kendimizi tanıyıncaya kadar yolun sonu geliyor. Sonsuzluk rüzgârı ile uçup gidiyoruz! Ey sonsuzluk sahibi Rabbim… Seni düşünüyorum, ideal insan sana sığınan insandır diyorum, senden yardım diliyorum. İdeal insan sıratül müstakimi bulan insandır diyorum. İdeal insana ulaşan yol, bu yoldur, başka yol yok…

DUA

Kulaç atıyoruz Sonsuzluğa.

Düşe kalka; Hep sonsuzluğa!

Sonunda, Yorgun argın.

Boynumuz bükük: Ellerimiz böğrümüzde

Tek başınayız. Şaşkın, şaşkın.

Tek yol Mevla… Tek yol dua

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan TOPUZ Arşivi