Hesap işletim ücreti iade başvurusu nasıl yapılır?

Hesap işletim ücreti iade başvurusu nasıl yapılır?
Danıştay, bankaların hesap işletim ücreti almasını düzenleyen yönetmelik hükmünü iptal etti. Artık 10 yıl geriye dönük tüm banka hesaplarından alınan hesap işletim ücretleri geri alınabilecek.

Hesap işletim ücreti nasıl geri alınır, hesap işletim ücreti iade başvurusu nasıl yapılır?

Danıştay, milyonlarca banka müşterisini yakından ilgilendiren bir karar verdi. Bankaların "hesap işletim ücreti" almasını düzenleyen yönetmelik hükmünü iptal etti. 10 yıl geriye dönük tüm banka hesaplarında alınan hesap işletim ücretlerini geri alabileceksiniz. Peki, hesap işletim ücreti nasıl geri alınırhesap işletim ücretiiade başvurusu nasıl yapılır? İşte detaylar...

96700_banka.jpg

HESAP İŞLETİM ÜCRETİ NEDİR?

Bankaların vadesiz hesap sahiplerinden yıllık olarak aldığı ücrete "Hesap İşletim Ücreti" denilmektedir. Her vatandaşın öyle ya da böyle herhangi bir bankada hesabı bulunuyor. Dolayısıyla bankaların sosyal hayatımızdaki yeri yadsınamaz boyutta. Ancak var olan hesaplardan belli dönemler içerisinde alınan hesap işletim ücretleri karşısında vatandaş ekonomik kayıplara uğruyor. Danıştay 15. Dairesi, milyonlarca banka müşterisini yakından ilgilendiren bir karar verdi. Artık tüm banka hesaplarında alınan hesap işletim ücretlerini 10 yıl geriye dönük geri alabileceksiniz. 

HESAP İŞLETİM ÜCRETİ NASIL GERİ ALINIR?

Tüketiciler banka hesaplarından kesilen hesap işletim ücretlerini bankalardan talep edebilecekler. Hesap işletim ücretini geri almak isteyen vatandaşlar öncelikle Danıştay kararını bir dilekçeye ekleyerek 10 sene içinde hesap işletim ücreti kesilmişse bunların dekontlarını bankalardan iade talep edebilecekler. Bunu dilekçe yazarak, noterden ihtarname ile ya da iadeli taahhütlü ile gerçekleştirebilecekler. Olumsuz yanıt gelirse bulunulan yerin Tüketici Hakem Heyetine başvurmaları gerekmekte.

HESAP İŞLETİM ÜCRETİ İLE İLGİLİ DANIŞTAY KARARI

Danıştay 15. Dairesi, milyonlarca banka müşterisini yakından ilgilendiren bir karar verdi. Danıştay, bankaların "hesap işletim ücreti" almasını düzenleyen yönetmelik hükmünü iptal etti. Kararda, şu ifadelere yer verildi: “Açıkça sebebi gösterilip niteliği ortaya konulamayan ‘hesap işletim ücreti’ alınmasını öngören düzenleme, yönetmeliğin dayanağı olan 6502 sayılı Kanun’un 4/3. maddesi ile bu konuda yerleşik yargı kararları çerçevesinde ücret, komisyon ve masrafların haklı, makul ve belgeli olması gerektiği kriterlerine aykırılık teşkil etmektedir."

HESAP İŞLETİM ÜCRETİ 10 YIL GERİYE DÖNÜK İSTENEBİLECEK

Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Topaloğlu, bankaların artık hesap işletim ücreti alamayacağını ve alınan hesap işletim ücretlerinin 10 yıl geriye dönük istenebileceğini söyledi. Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Topaloğlu, yaptığı açıklamada; "Danıştay 15. Hukuk dairesi bankalar tarafından, Tüketicilerden alınan Hesap işletim ücretlerinin alınmasının haklı bir dayanağının olmadığını tespitini yaparak, Oy birliği ile iptal etmiştir. Ancak Nakit avans ve tahsis ücreti alınmasına devam edilmesine karar vermiştir. Tüketicilerimiz banka hesaplarından kesilen hesap işletim ücretlerini bankalardan talep edebilirler. Öncelikle Danıştay kararını bir dilekçeye ekleyerek ilgili hesabın olduğu bankaya başvursunlar olumsuz yanıt gelirse buldukları yerin Tüketici Hakem Heyetine başvursunlar. Derneğimiz konu ile ilgili gerekli dilekçeleri hazırlayarak Tüketicilere yardımcı olacaktır" dedi.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir