Her Yıl 6 Milyon Kişi Kansere Yakalanıyor

Her Yıl 6 Milyon Kişi Kansere Yakalanıyor
Dünya Sağlık Teşkilatı verilerine göre, dünyada her yıl 6 milyondan fazla insan kansere yakalanıyor.

 

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın, “1-7 Nisan Kanser Haftası” dolayısıyla açıklama yaptı. Aydır, “Yüzyılımızdaki teknolojik gelişmeler tıp alanında birçok hastalığın azalmasını sağlarken, diğer yandan da, insan sağlığını olumsuz etkileyen sosyal nitelikli bazı hastalıkların çoğalmasına neden olmuştur. Bu hastalıkların en önemlilerinden birisi de, kanser hastalığıdır. Günümüzde her ülkede, her yaşta görülebilen, coğrafi sınır tanımayan, sosyal statü ve gelir durumu ayrımı yapmayan kanser evrensel bir sorun niteliğindedir. Kanser hastalığı konusunda halkın bilinçlendirilmesi için 1-7 Nisan ‘Kanser Haftası’ olarak belirlenmiştir” dedi.

Kanserin, hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu uzaktaki veya yakındaki başka organlara metastaz yaparak vücuda yayılan ciddi bir hastalık olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın, “Ülkemizde olduğu gibi dünyada da önemli bir toplumsal sağlık problemi olan kanser, eğer tedavi edilemez ise ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme neden olabilir. Kanser oluşumunda, genellikle birden fazla etken rol oynamaktadır. Özel olarak kanser yapıcı etkenler tanımlanmış olmasına rağmen, hastalığın gelişimini belirleyen başka nedenler de vardır. Genel olarak fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak gruplanabilen bu etkenlerden en önemlileri iyonize radyasyon, ultraviyole ışınlar, hava kirliliği, kimyasal kanserojenler, beslenme alışkanlıkları, sigara, alkol, virüsler ve genetik faktörlerdir” diye konuştu.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın, şunları kaydetti: “Kanser hastalığının görülme sıklığı yaşa, cinsiyete, köken aldığı organa, genetik faktörlere, çevre faktörlerine, beslenme alışkanlıklarına göre farklılıklar göstermektedir. Çocukluk çağının özel tümörleri dışında, daha sonraki dönemlerde yaş arttıkça kanser hastalığının görülme sıklığı da artmaktadır. Dünya Sağlık Teşkilatı verilerine göre, dünyada her yıl 6 milyondan fazla insan kanser hastalığına yakalanmaktadır. Hastalanan bu insanların, yaklaşık 5 milyonu hayatını kaybetmektedir. Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak tedavi şansı artırılabilmektedir. Kadınlarda, kansere bağlı ölümlerin ilk sırasında yer alan meme kanserinden korunmada, erken teşhisin çok önemli bir yeri vardır. Kadınların kendi kendine meme muayenesi yapma alışkanlığını kazanmaları, hayatlarını kurtaracak çok önemli bir adımdır. Aile Sağlığı Merkezlerinde (aile hekimliği) ve KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) tarafından tarama programları hazırlanmakta ve halkımızın bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi amacıyla yoğun çaba gösterilmektedir.”

Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın açıklamasını şöyle tamamladı: “Kanser ölüm demek değildir. Kanserin erken teşhisinde, kişilerin henüz hastalık belirti ve bulguları ortaya çıkmadan sağlık kuruluşlarına başvurmaları ve kendilerine uygun tarama programlarına dahil olmaları çok önemlidir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sağlık