Hem çamur yakacak, hem elektrik üretecek

Hem çamur yakacak, hem elektrik üretecek
Bursa Büyükşehir Belediyesi, yerli tramvay, metro ve yerli uçaktan sonra elektrik üreten yerli çamur yakma tesisini de hızla hayata geçiriyor. Bursa'da 70 milyon liraya mal olacak akışkan yataklı atık çamur yakma tesisi 2,5 megavat saat elektrik üretme öz

Başkan Recep Altepe, tesisin tek kazanda 96 ton çamur yakacağını, üretilen elektrik sayesinde tesisin 10 yılda kendisini amorti edeceğini söyledi.  Bursa’nın daha sağlıklı ve yaşanabilir bir şehir olması gayesiyle çevre yatırımlarına ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, metan gazından elektrik üretimi, ana içme suyu hattı üzerine kurulan tribünler ile sudan elektrik üretimi ve güneş panellerinden elektrik üretiminin ardından şimdi de arıtma tesislerinde toplanan çamurlardan elektrik üretimi için önemli bir adım attı.

Kısa süre önce Buski tarafından projelendirilip Doğu Atıksu Arıtma Tesisi'nde temeli atılan tesis 2017 yılının ilk aylarında faaliyete başlayacak. İnşaat alanında incelemelerde bulunan ve İhlas Haber Ajansı'na açıklama yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, uzun süre fizibilite çalışmaları yaptıklarını ifade ederek, "Gerçekten özellikli bir proje. Özellikle çevre konusu bizim en çok önem verdiğimiz yatırımlar. Ülke olarak da değer veriyoruz ve çevreye de sahip çıkmaya özen gösteriyoruz. Arıtma tesisi atığı olan çamurların yok edilmesi ve bertaraf edilmesi gerekiyor. Bu uzun yıllardır büyük bir sorundu. Çamurlar üretiliyor, fakat bu çamurlar bertaraf edilemiyordu. Bunların yakılması da büyük sorun oluşturuyordu. Şimdi artık bu çamuru ürettiğimiz yerde direk olarak yakıp yok edebiliyoruz. Sonunda "yaptığımız yatırım boşa gitmesin, doğru bir yatırım yapalım" diye uzun yıllar bu işin araştırmasını yaptık. Yaptığımız araştırmaların en sonunda Amerika’da bu işin sonuçlandığını burada en verimli çalışan sistemin kurulduğunu ve arıtma tesisi çamurundan aynı zamanda elektrik üretildiğini, çok verimli çalışıp, kolay başlatılıp kolay durdurulabilen sistem olarak yerinde gördükten sonra "Artık Türkiye’de uygulamasına geçelim" dedik. "Bunu biz burada yerli yaparız" dedik. Diğer konularda olduğu gibi önce biraz tartışıldı sonra kabul edildi" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir