MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

HAYAT DERSİ

HAYAT DERSİ

Bir zamanlar bir genç kız her şeyden şikayetçiydi. Hayat, çok zordu ve sürekli savaşmaktan, mücadele etmekten yorulmuştu. Bir problemi çözer çözmez bir yenisi çıkıyordu karşısına. Genç kızın bu yakınmaları karşısında, mesleği aşçılık olan babası ona bir hayat dersi vermeye niyetlendi...

Bir gün onu mutfağa götürdü. Üç ayrı cezveyi suyla doldurdu ve ateşin üzerine koydu. Cezvelerdeki sular kaynamaya başlayınca, bir cezveye patates, diğerine yumurta, sonuncusuna kahve çekirdeklerini koydu. Daha sonra kızına tek kelime etmeden, beklemeye başladı. Genç kız hiçbir şey anlamadığı bu faaliyeti seyrediyor ve sonunda karşılaşacağı şeyi görmeyi bekliyordu. Ama o kadar sabırsızdı ki, sızlanmaya ve daha ne kadar bekleyeceklerini sormaya başladı.

Babası onun ısrarlı sorularına cevap vermedi. Yirmi dakika sonra, adam, cezvelerin altındaki ateşi kapattı. Birinci cezveden patatesi çıkardı ve bir tabağa koydu. Ardından son cezvedeki kahveyi bir fincana boşalttı. Kızına dönerek sordu: "Ne görüyorsun?" Patates, yumurta ve kahveee? diye alaylı bir cevap verdi kızı. "Daha yakından bak bir de" dedi baba "dokun!"

Genç kız denileni yaptı. Patatesin yumuşamış olduğunu, kabuklarını soyduğu yumurtanın katılaşmış olduğunu gördü. Adam en sonunda kızının kahveden bir yudum almasını söyledi. söyleneni yapan kızın yüzüne kahvenin nefis tadıyla bir gülümseme yayıldı ve "Bütün bunlar ne anlama geliyor baba?" diye sordu.

Babası patates, yumurta ve kahvenin aynı sıkıntıyı yaşadığını, yani kaynar suyun içinde kaldığını fakat farklı farklı tepkiler verdiklerini söyledi... Patates daha önce sert ve güçlü iken kaynar suya girince yumuşayıp kuvvetten düştü... yumurta ise çok kırılgandı. Ama kaynar suda kalınca sertleşip katılaştı... ancak kahve çekirdekleri bambaşkaydı. Kaynar suda kalınca hem kendini hem de suyu değiştirdi... "Sen hangisisin? diye sordu kızına. bir sıkıntı kapını çaldığında nasıl tepki vereceksin? Patates gibi yumuşayıp ezilecek misin? Yumurta gibi kalbini katılaştıracak mısın? yoksa kahve çekirdekleri gibi, başına gelen her olayın duygularını olgunlaştırmasına ve hayatına ayrı bir tat katmasına izin mi vereceksin?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi