Hastanelerde sistem çöktü!..

Hastanelerde sistem çöktü!..
Samsun ve İlçelerde hastalara hizmet veren hastanelerde yazılım sistemi kaynaklı yaşanan arızalardan kaynaklı sıra ve kargaşa- kaos çilesi bir türlü bitmek bilmiyor.

İhaleyi kazanan yazılım firması sistemi çökünce gerçekler çıkmaya mı başlıyor? sorusu gündeme gelmeye başladı.

Yıllardır hastanelerde sorunsuz şekilde kullanılan yazılım için geçen yıl yeniden ihale yapıldığı ve yapılan ihaleyi başka bir firmanın aldığı öğrenildi. İhaleyi kazanan yazılım firması geçtiğimiz 01 Nisan 2019 tarihi itibari ile Samsun'un İlçelerinde ki Hastanelerde devreye koyarken ardından tüm Hastanelerin sistem yazılımları değiştirilerek yeni yazılım sistemine geçildi. Geçilen yeni sistemle birlikte Sağlıkta sessiz ve korku dolu gerilimler yaşanmaya başladığı iddiaları da gündeme gelmeye başladığı iddia ediliyor.

Çarşamba'da yıllarca inşaatı bitirilemeyen ancak geçtiğimiz aylarda yeni hizmet binasında hizmete başlayan Çarşamba Devlet Hastanesi başta olmak üzere tüm ilçeler değiştirilen yeni sistemle bir türlü düzenli hizmet veremedi. Yazılım sistemini Hastanelere entegre edemeyen yüklenici firma bu defa sıkıntı yaşanmasına aldırış etmeden bu defa 25 Mayıs 2019 tarihi itibari ile Samsun Merkezde hizmet veren tüm hastanelerde devreye koydu. Ancak aradan aylar geçmesine  rağmen sistem arıza sorunu bir türlü giderilemediği gibi şikayetlere de kayıtsız kalındığı iddia ediliyor. 

Yazılım sistemi tüm hastanelerde sık sık arıza yapması ve hastalara zor anlar yaşatması nedeni ile  mağdur edildikleri, çoğu hastaların sistem arızları nedeni ile manevi olarakda, hastalık yönünden de ya kalıcı hastalıklara maruz kaldıkları ya da bazılarının ölmüş olma ihtimali nedeni ile endişe ve tepkili oldukları da konuşulduğu ve korku yaşadıkları da belirtiliyor.

Son günlerde yazılım sisteminin tam düzelmeye başladı denildiği bu günlerde yeniden sistemde küçük ölçekli sık sık arızlar yaşandığı ancak asıl arızanın dün Çarşamba başta olmak üzere tüm ilçe hastaneleri ile beraber Samsun Merkezde yeniden felç olduğu ve hiç bir şekilde hastalara hiç bir şekilde hizmet  verilemediği şikayetleri gazetemizle birlikte Sağlık Bakanlığı ve CİMER' e iletildiği öğrenildi. Bu noktada gazetemize ulaşan bilgiler ve ulaştırılan fotoğraflar üzerine olay yerine giden muhabirimizin çok ciddi görüntüler elde ettiği gözlendi.

Sabah saatlerinden itibaren ilçe ve merkezde ki tüm hasta ve hasta yakınları ilk önce hastane yöneticilerine ardından Sağlık Bakanlığı ve CİMER şikayetlerine başvurarak mağduriyetlerini dile getirdikleri öğrenildi. Özellikle CİMER' e çok sayıda şikayetlerin gitmesi nedeni ile yazılım firmasının ihalesi ve sistemin yeniden ele alınması için Sağlık Bakanlığının Yazılım ihalesi başta olmak üzere tüm işlemlerin incelemeye alınacağı talimatının verildiği iddia edildi.

Hastanelerde ki sistem sıkıntısı nedeni ile çok sayıda hasta ve yakını bazı hastaların sistem arızası nedeni ile tahlil ve muayenelerini tam yaptıramadıkları için bekledikleri, bazılarınınsa daha da ağırlaşarak bayıldıkları kameralara da yansıması gözlerden kaçmadı. Bu arada acil müdahaleye maruz kalan bazı hastalar için hastane yöneticileri sistem arızasının giderilmesi için yoğun çaba sarf ederken yedekleme sistem ifade edilen kendi çabaları ile hastaları daha çok mağdur etmeden çözüm yolları aradıkları iddia edildi.

 

Yine bazı hastalara acil Doktorların röntgen ve tahlil sonuçları gibi çok çok vahim olan sonuçlar için hastalara tedavi verebilme adına çekim veya tahlil yapılan oda ve bölümlere koşarak gidip gelme sureti ile hastasının tedavisine canla başla çalıştıkları gözlerden kaçmazken bu mücadele ve örnek davranışları nedeni ile hasta ve yakınlarından bol bol hayır duaları almaları gözlerden kaçmadı.

Sistem yazılımı nedeni ile hasta ve hasta yakınlarının Sağlık Bakanlığına, CİMER' e şikayetlerde bulunarak yazılım firmasının ve sistemin acil değiştirilmesi ve doktorlarla personellerin özellikle hasta ve hasta yakınları ile arbede ve daha büyük sıkıntıların yaşanmaması için mağduriyetlerinin giderilmesini istedikleri ve sorumlular hakkında yasal işlemlerin başlatılmasının istenildiği iddia edildi.

HABER MERKEZİ  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber