Hamur Yoğuran Eller Ustalığa Hazırlanıyor

Hamur Yoğuran Eller Ustalığa Hazırlanıyor
Samsun’da Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) İl Kadın Girişimciler Kurulu, İŞKUR, Canik Halk Eğitim Merkezi ve Simpa Ticaret iş birliği ile kadınlara yönelik ‘Seramik, Duvar Kağıdı ve Ahşap Döşemeciliği’ kursu başladı

 

Simpa Ticaret İş Merkezi’nde düzenlenen açılış törenine Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İŞKUR İl Müdürü Hasan Kılıçaslan, İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Karakurt, iş adamları ve kursiyerler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan kursiyer Emine Keskin, 25 yıllık inşaat ustası olduğunu ama sertifikasının olmadığını belirtti. Herkesin kendisini “boyacı Emine Hanım” olarak tanıdığını ifade eden Keskin, “Eşim tesisat ustası. Eşimin bir elemana ihtiyacı vardı. Ama elemana verecek paraya bile ihtiyacımız olduğu için eşimle beraber çalışmaya karar verdim. İnşaatlarda çalışarak bu zamanlara kadar geldim. İşe ilk olarak su tesisatçısı olarak başladım. Daha sonra seramik ile devam ediyorum. Hatta bu kursta benim gibi çalışan arkadaşlarım da var. Burada hepimiz iddialıyız. Biz geleceğin en iyi bayan inşaat ustaları olacağız” dedi.
Kursun Türkiye’de ilk ve örnek bir proje olduğunu belirten TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Şahin, “Odamız ve koordinatörlüğünde faaliyet gösteren İl Kadın Girişimciler Kurulumuz kadınlarımızın girişimciliği başta olmak üzere her alanda iş gücü piyasasında daha aktif yer alabilmeleri için bugüne kadar pek çok faaliyetlerde bulundu. Bilindiği gibi Türkiye’de kadınların işgücü katılım oranı hem AB hem de uluslararası standartlara göre oldukça düşüktür. Yine işsizlerin içersinde kadınların erkeklere oranla daha fazla olduğu aşikardır. İşgücü piyasasının en kilit sorunlarından biri olan bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı başta olmak üzere birçok kamu kurumu eylem planları oluşturmakta ve çözüm arayışlarında bulunmaktadır. Odamız ve koordinatörlüğümüzde faaliyet gösteren İl Kadın Girişimciler Kurulumuz da ülkemizin bu önemli sorunun çözümüne katkı vermek amacıyla ‘Hamur Yoğuran Eller Ustalığa Hazırlanıyor’ sloganıyla inşaat sektörü gibi daha çok erkeklerin egemen olduğu bir alanda kadınlarımızın da yer alması için bir mesleki eğitim kursu düzenlendi. Samsun Valisi Hüseyin Aksoy’un destek verdiği bu kursumuz Türkiye’de ilk ve örnek bir proje olacaktır” diye konuştu.
Kursiyerlere her türlü desteği vereceğini ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun 4 ay önce Samsun’a yaptığı ziyaret sonrasında ülkemizdeki kadın girişimci oranının dünyanın hemen hemen gelişmekte olduğu ülkelerin tümünden daha geride olduğunu söylemesi, özellikle Avrupa ortalamasının çok gerisinde olduğunu söylemesi, hele hele bu konuda Japonya’nın Avrupa ortalamasının üzerinde olduğunu söylemesi hepimizi düşündürmüştü. Hanımların günlük yaşamlarında evlerinde yaptıkları işleri biliyoruz. O işlerin hiçbirisi şuanda bizim peşinden gezdiğimiz, yalvardığımız erkeklerin yaptığı işlerden daha zor. Bu dünyada işini iyi yapan iyi insandır. Kursiyerlerimizin her konuda yanındayız. Bu arkadaşlarımızın yapacağı seramik döşeme işi çok abartılmasın. Bu iş hiç güç bir iş değil. Bu işi yapan adamların peşinden çok geziyoruz. Yaptıkları işi kötü yaptılar diye söktürüp attırıyoruz. Bu kursiyerlerimiz hem onlara da gözdağı olur. ‘Bunu hanımlar yapıyor ve hanımlar sizden çok daha güzel yapıyor’ diye onların da yaptığı işin kalitesini yükseltme imkanı buluruz” şeklinde konuştu.
Proje hakkında bilgi veren Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, “Bu kursumuza 15 kadın katılıyor. Bu kursumuz 1 Aralık ayına kadar devam edecek. İŞKUR Müdürlüğümüz yaklaşık 58 bin TL katkı sağlayacak. Bu kursumuz diğer kurslardan oldukça farklı. Özellikle kadınlarımızın erkek egemen olarak çalıştığı alana büyük bir cesaret ile girerek ‘bizde bu alanda varız çalışacağız’ diyerek ortaya çıktıkları bir kurstur. Genel olarak bizim toplumumuzda ‘elinin hamuruyla erkek işine karışma’ deyimi vardır. Ama bugün itibariyle bu değimin arkada kaldığını, kadınlarımızın her işte, her alanda olabileceğini ve bu işleri de yerine getireceğini biliyoruz. Bu bakımdan bu kursumuzda bu boyutuyla önemlidir. Kadınlarımızın kendilerine olan güvenlerinin artması, ekonomik alanda bağımsızlığını kazanabilmesi ve buradan hareketle girişimcilik anlamında da kendisini geliştirebilecek olan kadınlarımızın kendi işlerini kurabilecekleri bir alana doğru bu çalışmalar yönlenecektir” ifadelerini kullandı.
Türkiye genelinde bayanların inşaat sektöründe profesyonel olarak yetişip sahaya çıkması için düzenlenen kursa katılan bayan kursiyerler eğitimlerine 1.5 ay önce başladı ve 1 Aralık’ta son bulacak. 80 bin TL’nin üzerinde bulunan proje’nin 58 bin TL’sini İŞKUR tarafından karşılanırken, kursiyerler İŞKUR’dan günlük 20 TL alıyor. Kurs sonunda da kursiyerlere Halk Eğitim ve Ustalık belgeleri verilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel