Haluk Koç seçim ve itirazları değerlendirdi

Haluk Koç seçim ve itirazları değerlendirdi
Haluk Koç, 'Şimdi ilçe seçim kurullarına yapılan itirazın yarın saat 17.00’ye kadar yanıtlanması gerekiyor. YSK ile ilgili de arkadaşlarımız zaten çalışmaları sürdürüyorlar. Ben bu şaibenin bu kurumların tümünü yıprattığını ifade ettim' dedi.

CHP MYK toplantısı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında çalışmalarına devam ederken, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç, bir basın toplantısı düzenledi. Koç, gazetecilerin sorularını da cevapladı. Bir gazetecinin, sandıkların yeniden sayılması için başvurunun ne zaman yapılacağını sorması üzerine Koç, “Şimdi ilçe seçim kurullarına yapılan itirazın yarın saat 17.00’ye kadar yanıtlanması gerekiyor. YSK ile ilgili de arkadaşlarımız zaten çalışmaları sürdürüyorlar. Ben bu şaibenin bu kurumların tümünü yıprattığını ifade ettim” diye konuştu.

CHP Genel Merkezi’ne gelen Mansur Yavaş’ın partiye girerken “Farklı gerekçelerle yapılan itirazlarımızda var” ifadelerini ve ıslak imza tutanaklarının değiştirilmesiyle ilgili sorulan soruya, “Çeşitli iddialar var. Böylesi bir seçim yaşamadım ama 94 seçimleri Ankara’da yine Korel Göymen Melih Gökçek arasında geçen seçim vardı. O da bu şekilde çok uzun sürmüştü ama bu her şeyden farklı çünkü burada sadece Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı değil, bizzat diktatör canını kurtarma, diktatörün bir süre daha meşru gösterme talepleri yatmaktadır” ifadelerini kullandı.

“CHP VE MHP TALEPLERİ DAHA GERİ PLANDA DEĞERLENDİRİLİYOR”

YSK sürecinde mi yeniden sayım istendiği sorusuna Koç, “Aşama aşama elimizdeki belgelerle İlçe Seçim Kurulu kararını bekliyoruz. Ben genel şaibenin Ankara seçimleri üzerinde yurttaş vicdanının tatmin edilmesi konusunda mutlaka bu adımların atılması gerektiğini söyledim. Şuna da dikkat edin. Birçok yerde çeşitli partiler itirazda bulunuyorlar, daha küçük seçim bölgelerinde. Bunların içerisinde AK Parti çok daha ön planda değerlendiriliyor. CHP ve MHP talepleri daha geri planda değerlendiriliyor” diye konuştu.

Ankara’da 246 sandık için itirazların yapıldığı hatırlatılarak, taleplerine bir cevabın gelip gelmediğinin sorulması üzerine Koç, “Henüz yok süre işliyor. Bunlarda çok açık. O karışık dönemde sadece 8 bin oyun tutanaklar üzerinde yer değiştirdiğini. Sadece 8 bin oyun o gece sabah 07.30 ile öğlen 13.00 arasında yer değiştirdiğini” dedi.

Sandık sayımının devam ettiği ve sürenin dolup dolmadığının sorulması üzerine Koç, “İlçe seçim kurulu doldu. İl seçim kurulu ve YSK boyutu var. Bir tek Ankara değil. Küçükçekmece, Üsküdar, Yalova, Hatay, Selçuk, Antalya yani birçok bölgede karmaşa yaşadık” diye konuştu.

Seçimlere doğrudan müdahale ettiği iddia edilen İçişleri Bakanı Efkan Ala ilgili soruya ise, “Önümüzdeki hafta Meclis açılacak. Yani olağanüstü bir dönem yaşayacağız. Demokrasi de izah edilemeyecek bir dönem. Demokrasinin kurumlarıyla kurallarıyla şu anda bağdaştırılamayacak dönemden geçiyor Türkiye. Yalın gerçek şudur bunların hepsi baki olaylardır. Bunların sorumluları hiçbir zaman hesap vermekten kaçamayacaklardır” şeklinde konuştu.

“NORMAL BİR SEÇİM ATMOSFERİNİN OLMADIĞINI HERKESİN BİLMESİ LAZIM”

 

Cumhurbaşkanlık seçiminin konuşulduğu ve Başbakan’a Köşkün yolunun açıldığı iddialarına Koç, “Buyursun aday olsun. Kendisine göre demokrasi tarif etmemiş, bu ülkenin yakın tarihine de saygısı olan, geçmişine de saygısı olan yurtsever, bu ülkenin tüm yurttaşlarına eşit yurttaş olarak bakabilecek çok daha yurtsever aday tabi ki çıkacaktır” ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes’in yalnız bırakıldığı yönündeki twitleriyle ilgili soruya Koç, “Arkadaşlarımız yanındalar İhsan Bey’in. Yoğun yorgunluk döneminden, kampanyanın getirdiği stresten dolayı bazı şeyler ifade edilebilir. Bununla ilgili CHP’nin her alanda, her şaibe noktasında elinden geleni yapıyor. Sayın Özkes de insanüstü bir çaba sarf etti” dedi.

CHP Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün’ün eleştirileriyle ilgili soruya Koç, şu cevabı verdi:

“Bunlar parti içinde yapılacak değerlendirmelerde dile getirilir. Bahsettiğiniz arkadaşımız düşüncelerini söylemiş. Normal bir seçim atmosferinin olmadığını herkesin bilmesi lazım. Makul ortak değerler dediğimiz zaman burada herkesi bir arada tutan bizim bir arada olmamızı açıklayan idealler ortada. Sayın Aygün’ün de bu değerler konusunda bir çelişkisi olduğunu düşünmüyorum.”

Artvin’de Belediye Başkanlığı seçimini kaybeden CHP’li Belediye Başkanı Emin Özgün’ün, Fethullah Gülen ile yapılan ittifak nedeniyle seçimi kaybettikleri iddialarına Koç, “Bilmiyorum arkadaşımız ne söyledi. Artvin’de az bir farkla kaybetti. Herhalde Artvin’deki koşulları genel koşullardan çok daha önce değerlendirmek gerekir. Kendi cephesinden de değerlendirmesi gereken nokta var” diye konuştu.

“ÖNÜMÜZDEKİ PAZARTESİ AKŞAMI YSK DAHA KESİN SONUCU VERECEK”

YSK’nın oy pusulasını yüzde 15 fazla basmasıyla ilgili soruya Koç, daha önce bununla ilgili soru önergesi verdiklerini hatırlattı.

Mansur Yavaş ve Mustafa Sarıgül’ün seçimlerden beklenen sonucu almamasını ve CHP Genel Merkezi’nde nasıl bir yeri olacaklarının sorulması üzerine Koç, “Ortak makul değerleri temsil etme noktasında Ankara’da yaratılan sinerjiyi gördünüz. Siyaset seçim dönemi için yapılan bir izdivaç değildir. Siyaset devamlılığı olan bu yolda çalışılması gereken uzun bir yoldur. Arkadaşlarımız bu mücadeleye hep beraber devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Yalova’daki son durumu soran bir gazeteciye Koç, “CHP’nin itirazı üzerine 1 oyla AK Parti’nin aldığı açıklanan seçimin, 5 oyla tekrar sayımdan sonra CHP lehine sonuçlandığını gösterdi. Önümüzdeki pazartesi akşamı YSK daha kesin sonucu verecektir” değerlendirmesini yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, "Ankara ve İstanbul’da tüm oyların, YSK tarafından yeniden sayılması kararı alınmadıkça bu seçimlerin meşruiyeti kamu vicdanında sorgulanacaktır" dedi.

30 Mart seçimleri üzerinde yoğun şaibe ve hile yapıldığı yönündeki iddiaların devam ettiğini belirten Koç, “Çeşitli seçim bölgelerinde seçim günü ve sonrası yaşananlar toplumun vicdanında sorgulanmaya devam ediyor. Çok ağır yolsuzluk ve rüşvet iddiaları altında ezilen iktidar partisi, bu yerel seçim sonuçlarını kendisini aklama belgesi olarak sunma stratejisine sığınmıştır. Bunun için de devletin idari ve yargı bürokrasisi seferber edilmiş, seçimin tüm kademelerinde her türlü yöntem kullanılarak çok partili yaşamın en şaibeli seçimleri yaşanmıştır” şeklinde konuştu.

 

Seçimde yapılan şaibe ve iddialarla ilgili ise Koç, “Birçok yerde, sandık başkanlarının oy verme işlemine doğrudan müdahaleleri, oy tasniflerinin açık sayım ilkesine rağmen yurttaşlardan kaçırılması, tutanak hileleri, tuvaletlerde, yollarda, çöplüklerde bulunan muhalefet partilerine kullanılmış oy pusulaları, yakılmaya çalışılmış oy pusulaları, seçim gecesi özellikle Ankara’da mevcut belediye başkanının yönlendirdiği grupların seçim kurulları önünde oluşturduğu baskılar, devletin resmi ajansı olan AA’nın özel bir çalışma ile kasıtlı yönlendirici haber oluşturma gayretleri aynı ajansın genel müdürünün AK Parti Genel Merkezi’nde bulunması, seçim gecesi İçişleri Bakanı olan kişinin YSK’ya gitmesi ve muhtemel müdahaleleri, neredeyse tüm bakanları başta Ankara olmak üzere çeşitli illerde seçim kurulu üyesiymiş gibi bu kurullarda sabahlamaları, özellikle Ankara’da YSK kayıtlarının CHP’nin AK Parti’yi yakaladığı andan itibaren 2 saate yakın dondurulması ve sonrasında AK Parti’nin anlaşılmaz şekilde öne çekilmesi gibi örnekleri çoğaltabiliriz” ifadelerini kullandı.

Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İlçe seçim kurullarına yönelik itirazların sonuçlanması ve il seçim kurullarının ve YSK’nın kararlarını verme süreçlerini bekleyeceğiz. Ancak şu gerçek unutulmamalıdır; vatandaşlar verdikleri oyların akıbetinden kuşkuludurlar. Seçim güvenliği kuşku altındadır. Ankara ve İstanbul olmak üzere ıslak imza tutanaklarının bile değiştirildiği iddiaları ortadadır. Ankara ve İstanbul’da tüm oyların YSK tarafından yeniden sayılması kararı alınmadıkça bu seçimlerin meşruiyeti kamu vicdanında sorgulanacaktır. Sevindirici bir nokta; özellikle Ankara’da yurttaşların ve gençlerin seferberlik ilan ederek bu yolsuzluk iddialarının peşine düşmeleridir. Hırsızların ve yolsuzlukların sandıkta aklanamayacağını haykıran binlerce kişinin sandık ve oy iradesinin namusuna sahip çıkmalarıdır. Bu insanların kol kola girmesi ve geleceğe sahip çıkma mücadelesi sergilemeleridir. Hiç kimsenin umutsuz olmasına siyaset alanında direncinin kırılmasına hakkı yok.”
HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber