HABER EXPRES TV'NİN BU HAFTAKİ KONUĞU İSMAİL YALÇIN

HABER EXPRES TV'NİN BU HAFTAKİ KONUĞU İSMAİL YALÇIN
İsmail YALÇIN: Ancak genelde geçerli bir söz vardır; “Altın kralların, gümüş lordların, itibari para kölelerin parasıdır”.

Dünyada hatta evrende meydana gelen her türlü gelişimin temeline baktığınız da hep matematik hep sayılar var. Rakamların var olmadığı hiçbir alan yok. Her şey matematik ve rakamlar üzerine kurgulanmış durumda. Bazılarımız her ne kadar rakamlarla uğraşmayı sıkıcı bulsa da bir noktadan sonra sayıların gizemli dünyasıyla yüzleşmek zorunda kalıyor. Bunun tersine yaşamını sayılar üzerine oturtmuş insanlar da var elbette ki. Bunlardan birisi de bu haftaki röportaj konuğumuz Sayın İsmail YALÇIN. Kendisiyle mesleki faaliyetlerinden Bitcoin’e kadar birçok konuyu konuştuk.

REMZİ ÖZKAN - Kısaca kendinizden bahseder misiniz, bu mesleğe nasıl başladınız, neden bu sektörü seçtiniz?

İSMAİL YALÇIN: Rakamları ve sayıları seviyordum. Ticaret hayatına yakın olmak istedim. Erciyes Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdikten sonra Mali Müşavirlik staj başlatma sınavına girdim. Sınavı kazandıktan sonra 2 yıl staj yaptım. Staj bitiminde 7 tane staj bitirme sınavından da başarılı olduktan sonra 3568 Sayı Kanun kapsamında Mali Müşavir unvanını kazandım. Bağımsız Denetçi olmak için fakülte dönemi dahil 15 yıllık süreyi doldurduktan sonra Bağımsız Denetim sınavlarına girdim. Sınavdan başarılı oldum.

Çeşitli özel sektör kurumlarında Mali İşler Koordinatörü olarak görev yaptım.20 yıllık bir tecrübem var. Halen Özel İstanbul Hospital hastanesinde Mali İşler Departmanını yönetmekteyim.

1.jpg

REMZİ ÖZKAN : Rakamlarla arası iyi olan veya rakamların dilinden konuşmayı seven

Okuyucularımız sizi nerelerden takip edebilirler?

İSMAİL YALÇIN : Sosyal medya platformlarından takip etme şansları var. Yine ekonomi ağırlıklı televizyon programlarında sıklıkla karşılaşabiliriz.

REMZİ ÖZKAN: Verdiğiniz hizmetleri detaylandırır mısınız okuyucularımız için?

İSMAİL YALÇIN: Öncelikle bir firmanın Mali Check-up’ını yapmaktayım. Şirketin o ana kadar yaptığı işlemlerin analizini yapıyorum. Geçmiş dönemlerde yapılan eksik ve hatalı işlemleri tespit edip kanunlara uygun, Tek Düzen Muhasebe Sistemi kapsamında olması gereken mali disiplinini oluşturuyorum. Genellikle şirket ortakları çok çalışıp, çok alın teri döküyorlar. Ancak binbir türlü emekle büyüttükleri şirketleri, Muhasebe ve Mali İşler departmanı ile ilgili konuları disiplin altına alamadıkları için şirketin tüzel kişiliğinin devamını sağlayamıyorlar. .

İş İnsanlarının kanunlara uygun, şeffaf anlaşılabilir ticari sözleşmeler yapmalarını sağlıyorum. Genellikle insanımız, güven esasına dayalı ticari faaliyetlerde bulunmaktadır. Ancak herhangi anlaşmazlıkta konu yargıya intikal etmektedir. Mahkemelerde doğal olarak yazı veya belgeye dayalı karar verdikleri için kanunlara uygun ticari ve iş sözleşmeleri , (hatta günümüzde ön plana çıkan kira sözleşmeleri gibi) yapılmalıdır.

2.jpg

Şirketlerin ve tabi ki de işverenlerin öncelik vermesi gereken diğer bir unsur *DENETİM* olmalı. Denetim kavramından maksat -şirketin kendi *İÇ DENETİMİ- ve kamu kuruluşlarının yaptığı VERGİ ve SGK DENETİMİDİR. Her iki denetimden de pozitif sonuç alabilmek için katkı sunuyorum. Şirket sahiplerinin yapmak istedikleri *DENETİM* faaliyetlerinin nasıl olması gerektiği ve proseslerini belirliyoruz

Şirket ortakları en azından Temel Muhasebe Kavramlarını bilmeleri gerekiyor. Bilanço ve Gelir Tablosunu okuyup yorumlamaları gerekiyor. Bu arada üniversitelere de çok önemli bir teklifim olacak. İş İnsanlarına yönelik özelliklede ailede işin başına geçecek ikinci nesil kuşaklara yönelik *İŞ İNSANI MUHASEBE ENSTİTÜSÜ* şeklinde kısa dönemli kurs projesini hayata geçirmeleri gerekiyor. Genellikle İş İnsanları şirketlerinde Pazarlama Departmanı ile daha yoğun mesai harcıyorlar bu tabii ki de olması gereken bir durum ancak Mali İşler Departmanların da meydana gelen işlerin pazarlamadan kazanılan ekonomik değerin yani paranın akıbetinin belirlediğini bilmeleri gerekiyor. İş İnsanları tabi ki de fiş fatura işlemeyecekler. Ancak muhasebede yapılan bir kaydın günün sonunda kendisine nasıl yansıyacağını da bilmeleri gerekiyor. Saha da kazandıklarını masa da kaybetmemeleri gerekiyor.

İş İnsanları CEO ve CFO gibi profesyonel yöneticilerden yararlanmaları gerekiyor.

Muhasebe; ticari faaliyette bulunan bir işletmenin tüm günlük finansal hareketlerini belgelemek, sınıflandırmak, kaydetmek, özetlemek ve raporlamak üzere sorumlu olan kişilere ya da kurumlara sunduğu sistemli bilgiler bütünüdür,

Muhasebe bir disiplinler bütünlüğüdür. Ancak bana göre muhasebe *kâğıdın ekonomik değere dönüştüğü* yerdir. Bu bağlamda her bir fatura, fiş, çek, senet paraya dönüşmektedir.

REMZİ ÖZKAN: Sizi meslektaşlarınızdan ayıran özellikler nelerdir.

İSMAİL YALÇIN: Mali Danışmalık 3 temele dayanır 1-Vergi, 2- SGK, 3-Finans. Ben, önüme çözülmesi gereken bir olay geldiğinde bu 3 pencereden bakabiliyorum. Diğer bir farklılık firmanın gelecek projeksiyonunu yapabiliyorum. Güncel vergi kanunlarını takip edip, yararlanılması gereken SGK teşviklerini uyguladıktan sonra bankalardan daha rekabetçi oranlar alarak piyasada rekabet ettiği firmaların önüne geçmesini sağlamaktayım.

Bu 3 kavram bir şirketin gelecekteki büyümesini pozitif ya da negatif yönde etkilemektedir.

3.jpg

REMZİ ÖZKAN: Bize, kendinizin veya firmanızın geleceğe dair vizyonundan bahseder misiniz?

İSMAİL YALÇIN: Öncelikle bazı istatistikler paylaşmak istiyorum Haziran 2023 itibariyle;

Türkiye’ de şu anda 123.593 SMMM bulunmaktadır.

Anonim Şirket :186.110

Limited Şirket :1.460.580

Toplam :1.646.690 şirket var.

Avrupa’ da e –fatura, demiryolu sektöründe 1960 yılında uygulandı. Türkiye’de ilk uygulamaya 50 yıl sonra 2010 tarihinde başlandı. 13 yıl içerisinde E fatura kullanan mükellef sayısı 1 milyona ulaştı. 650.000 mükellef daha elektronik faturaya geçecek.

Artık muhasebe işlemleri *DENETİM* alanına evrilmektedir. Gelecekle ilgili *YAPAY ZEKA *nın hayatımıza çok hızlı dahil olması beklenilmektedir. Şirketlerde ileride *YAPAY ZEKA* ile entegre olarak üretim ve muhasebe süreçlerini yöneteceklerdir. Yapay Zeka ile uyumlu muhasebe ve üretim sistemleri kurulması gerekecek.

Diğer bir husus BİTCOİN. Artık muhasebe sistemleri bitcoin ile ödeme yapıldığında nasıl muhasebeleştirilecek?

Kısacası Mali Müşavirlik; yapay zeka ile entegreli, dijital dünya ile uyumlu, değişime hızlı ayak uyduran bir yapıya dönüşmelidir.

REMZİ ÖZKAN: Kimler bu mesleği yapmalı, mesleğinizi icra etmek isteyenlerin hangi özelliklere sahip olmaları gerekmektedir?

İSMAİL YALÇIN: Tabi ki Mali Müşavirlik mesleği çok sabır isteyen, rakamların birbirleriyle konuştuğu bir alan.

Sayılar ile konuşma yetisine sahip, rakamları kelimelere dökebilme kabiliyetine sahip kişiler bu mesleği seçmelidir.

Türkiye de 205 tane üniversite var.( 127 Devlet 78 vakıf.)Bu üniversitelerde 6.950.142 öğrenci yüksek öğrenimde eğitim görmektedirler. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu 600.000 iş arayan genç var. Halen üniversitelerde okuyan İİBF öğrenci sayısını da düşündüğümüzde bu sayı 1 milyonu aşmaktadır.

Bu kadar Üniversite Mezunu arasında farkındalık oluşturabilmek için Fakültelerde okuyan öğrenci arkadaşların; Üniversitelerin öğrettiği bilgiyi yaz aylarında mutlaka ama mutlaka bir işyerinde pratiğe dönüştürmeleri gerekmektedir. Maalesef öğrenci arkadaşların büyük bir kısmı yaz aylarını boş geçirmektedir. Bir de kesinlikle en az bir yabancı dil öğrenmeliler.

Genç arkadaşlarımız mutlaka ama mutlaka hangi alanda görev alacaklarsa alsınlar, o alanla ilgili temel kanunları ve mevzuatı mutlaka öğrenip takip etmelerinde çok büyük faydalar sağlayacaklardır.

4.jpg

REMZİ ÖZKAN: İş yaşamı haricinde kitaplarla aranız nasıl, ne tür kitaplardan hoşlanırsınız?

İSMAİL YALÇIN: Edebiyat dünyası ile hep aram iyi olmuştur. Kelimelerin gücüne inanan bir insanım. İnanç sistemimizde “oku” diye başlıyor biliyorsunuz. Fikir kitaplarını çok severim ayrıca felsefe benim sevdiğim bir alan. Dücane Cündioğlu’ yu takip ediyorum.

Bana göre yaşama dair 3 çeşit bir bakış açısı vardır.1-Ama 2-Fakat 3- Rağmen. Bir olayı çözümlerken ama, fakat diye başlayarak da çözüm üretmeye çalışırsınız ancak –her şeye rağmen- düşüncesi insana muhteşem kapılar açar.

Okuduğum Bazı Eserler;

Cemil Meriç (Bu Ülke)- Cengiz Aytmatov (Toprak Ana) -Alxandre Dumas (Monte Cristo Kontu) Lev Tolstoy (Savaş ve Barış)-JosteinGaarder – (Sofie’nin Dünyası)-JoseSaramago- (Körlük)-Gary Chapman (Beş Sevgi Dili)- George Orwell (1984)- JoseMauro De Vasconcelos (Şeker Portakalı)

REMZİ ÖZKAN :Dün, hayatımıza girip girmeyeceği konusunda varsayımlardan öteye gitmeyen dijital paralar, gün geçtikçe yaşamımızda kendine sağlam bir yer bulmuş durumda. Dijital paraların faydaları ve zararları sizce neler olabilir? Bu coinlerin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

İSMAİL YALÇIN:Dünya maalesef covid-19 sürecini yaşadı. Bununla birlikte kağıt ya da demir paralar insanların elinde dolaştığı için mikropların bulaşıcılığı ister istemez artıyor. Dijital paralar bunun önüne bir nebze geçmiş olur.

Diğer bir husus dijital paralar ülkelerin milli sınırlarını ortadan kaldıracak riski de beraberinde taşıdığı için ülkeler dijital para birimlerine mesafeli yaklaşmaktadırlar. Ülkelerin Milli Birlikteliğini ve bağımsızlığını sağlayan unsurlardan biri de ülkelerin kendi Merkez Bankalarıdır. Dijital para ülkelerin milli para birimlerini de ortadan kaldıracaktır. Ancak dijital para yapancı para birimleri ile ilgili kur farkını ortadan kaldıracak mı bunu zaman gösterecek. Şu anda hala kripto para maden kazıcılığı yüksek enerji maliyetlerine rağmen devam ediyor. Bu durum nihayetinde bir hedefe doğru ilerleyecektir.

Devletlerin Block chain teknolojisinin karşısında yer almaktan ziyade sınırlarını belirleyecek -vergi ve ödeme sistemlerinin altyapısı vb. kanunları hayata geçirmelidirler.

Dijital paralar da fiziki olarak depolamaya ihtiyaç duyulmadığı için depolama sorununu ortadan kaldırıyor. Ancak hacklenme ya da siber suçluluklara karşı korumasız olabilmektedirler. Şu anda Çin ve İsveç 2020 yılından beri dijital para birimlerini test etmektedirler.AB-Avrupa Merkez Bankası(ECB), Avro bölgesindeki ticari işlemlerde ortak dijital para üzerinde çalışmaktadır.

5.jpg

REMZİ ÖZKAN :Dijital varlıklar ülkemizde de artık önemli bir yatırım aracı olarak görülmekte ve bu alandaki yatırımcı sayısı az değil. Sizin pencerenizden bakıldığında Türkiye’deki yatırımcıların geleceği hakkında bir öngörünüz var mı?

İSMAİL YALÇIN :

Türkiye ise kararsız ülkeler arasında yer almaktadır ve Merkez Bankasının ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına dair yayımladığı yönetmelikte “gayri maddi varlıklar” şeklindeki ifadesi (TCMB Yönetmelik, 2021, para. 3) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun Bitcoin’in “elektronik para” olmadığına dair basın açıklaması (BDDK basın açıklaması, 2013, para. 4) dışında herhangi bir yasal düzenleme yapılmamıştır.

Türkiye’ de şu anda TR Binance kripto para yatırım ve transferinde ön plana çıkmaktadır. Ancak daha önce de basına yansıyan haberlerde de görüldüğü üzere kripto para mudileri ortaya çıkmaktadır.

Bu tür yatırımlar ile ilgili çok spükülatif durumlar ortaya çıkıyor. Örneğin bir ara Dogecoin’ in fiyatındaki dalgalanma Elon Musk’ ın açıklamaları ile şekillendi.

Ancak genelde geçerli bir söz vardır; Altın kralların,gümüş lordların, itibari para kölelerin parasıdır.

Bu tür yatırım araçlarına para yatıracak arkadaşların tüm birikimlerini tek bir yatırım estrümanına yatırmak yerine riski dağıtacak alternatifli yatırım sepeti yapmalarında fayda vardır.

6.jpg

REMZİ ÖZKAN :Son olarak takipçilerimize neler söylemek istersiniz?

İSMAİL YALÇIN: Özellikle genç arkadaşlara tavsiyem İmkansız da mümkünü görebilme fikrinden asla vazgeçmesinler. Her bir zorlukta mutlaka çözüm yolu vardır. Izdırap içinde kalınan durumlarda gün ışığı aydınlanmadan mutlaka zihninizde çözüm şimşeği belirecektir. Diğer bir hususta şudur MESLEKTAŞLARIN DENEYİMLERİNDEN FAYDALANARAK *DEĞİŞİME DİRENEN İNSANLARLA MÜCADELEETME SANATI*nı öğrenmelerinde büyük fayda var.

REMZİ ÖZKAN :İsmail Bey faydalı bilgiler verdiniz. Değerli zamanınızı gazetemizin kıymetli okurları için harcadınız. Çok teşekkür ediyorum. Çalışmalarınızda sonsuz başarılar diliyorum.

İSMAİL YALÇIN: Ben de sizlere ve tüm ekibinize teşekkür ediyorum. Nezdiniz de tüm Haber Expres okuyucularını sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.

Kaynak:Emine Temiz Yılmaz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber