MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

Güzel Sözler  

Güzel Sözler  

Kendimizin ve başkalarının hayatına anlam katmak ve sevdiklerimizce sevinmek istiyorsak, her zaman güzel ve tatlı sözlerle konuşmaya özen göstermeliyiz.

İnsanlarla güzel söz söyleyerek konuşmak ilişkilerin düzelmesini, sevgi ve saygının oluşmasını sağlar. Konu ile ilgili nice atasözümüz vardır."Tatlı ye, tatlı söyle", "dilin cirmi küçük, cürmü büyüktür" , "Dilim seni dilim dilim dileyim, başıma geleni senden bileyim", "Bıçak yarası geçer dil yarası geçmez."gibi...          

"Tebessüm bedavadır, alanı mutlu eder, vereni üzmez","Huzurun anahtarı tebessümdür",.  "Tebessüm ateşinde erimeyen maden bulunmaz","Başarının sırrı, güleryüz ve tatlı dildir..." Kimsenin iyi insan olduğu; tatlı dili, güzel ahlakı, Güler yüzü, cömertliği, münakaşa etmemesi, özürlerini kabul etmesi ve herkese merhamet etmesi ile anlaşılır. İnsanlara yapılacak en faydalı İhsan, en kıymetli hediye, tatlı dil ve Güler yüzdür. Bir kimse ile münakaşa etmemelidir. Münakaşa dostluğu azaltır, düşmanlığı artırır. Kimseye kızmamalıdır. Kızmak sinir ve kalp hastalığı yapar...  

İyi ve başarılı insanlar tatlı dilli ve Güler yüzlüdürler. Dostları, sevenleri, değer verenleri çoktur. Öfkelenmemeli hiç sertlik göstermemelidir. Geçimsizlikler, kavgalar ve bütün sıkıntılar sertlikten ve kırmaktan kaynaklanmaktadır. Kin ateşi körükleyen münakaşadır. Münakaşa karşındaki insana cahil yerine koymak"sen bilmezsin, ben bilirim"demektir. Cahillikle suçlanan herkes az veya çok kızar. Münakaşa, dostların azalmasına, kısımların çoğalmasına sebep olur.            

Tatlı dil, ağzımızdan çıkanlarla kirlenmemektir. Tatlı dil, sözcüklerle ahenk oluşturmaktır. Gürültü yerine yumuşak ses oluşturmaktır. Tatlı dil, yumuşaktır. Tatlı dilin öyle özelliği vardır ki, yeri gelince dostlukları bitirir, yeri gelince nice düşmanlıkları izale edip gönülleri fetheder. İkili ilişkilerde, ailemizde ve toplum da huzur arıyorsak, yaşadığımız hayatı güzel kılacak tatlı dili ve Güler yüzü asla ihmal etmemeliyiz. Güzeli güzel yapan güzel söz ve tatlı dil.

Sevgi ile kalın... Bir sonraki yazıda buluşmak üzere Esen kalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi