MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

GÜVENİLİR OLMAK

GÜVENİLİR OLMAK

Güvenilir olmak, sevilmekten daha önemlidir. Güvenilir yani “emin insan” olmak, aslında sevilmekten daha önemli, daha hayatidir. Birileri birilerini sevmeyebilir ama güvenmelidir.  Herkes herkesi sevmek zorunda değildir. Fakat herkes, özelde din kardeşlerine genelde birlikte yaşadığı kimselere güven duymadılar. Kimi zaman halk arasında, “ ben şu kişiyi hiç sevmem; ama Allah var, adam emin, güvenilir bir insandır, emanete ihanet etmez.” Denilir.

 Öte yandan, kural olarak Müslüman, emin kişidir, güvenilir kişidir; çünkü güven, iman kaynaklı bir kavramdır. Güvenilir olmak, en büyük erdem ve güçtür. Güven en büyük sosyal ihtiyaçtır. Güven kaybının temelinde; adalet eşitlik, özgürlük ve dürüstlük gibi temel erdemlerin göz ardı edilmesi, ahlaki değerlerin yozlaşması yatar.

Toplumda başlayan güven sorunu zamanla daha büyük sorunlara yol açıp toplum içindeki farklı gruplar arasında çatışma riskini doğurur.  Böylesi bir sürüklenişi ya da toplumsal savrulmayı önleyebilmek için toplumu oluşturan bireylerde güven duygusunun geliştirilmesi gerekir.

Güven bir kimseden beklediğimiz vasıfların, o şahısta mevcut olduğunu görmektir.  Bu duyguyu günlük hayatımızda “itimat etmek”  olarak da kullanırız. “ ben ona itimat ettim, o bana itimat etti.” Gibi…  yani, “birbirimizdeki vasıfları, karakterlerimizi güvenmeye layık bulduk.” Demek isteriz. İnsanın diğer bir insana veya insanlara güveni, onların kendilerini insan evrensel değerlere sahip olup olmamalarıyla ölçülür. Nedir bu evrensel değerler? Bunlar, insanlık tarihiyle beraber gelen doğruluk, fazilet, çalışkanlık, vatanını sevmek ve insanlara karşı hoşgörü sahibi olmak gibi insanlığın temel vasıflarıdır. Güvenilir insanların en önemli meziyetlerinden biri de sözlerini tutmalarıdır, doğruluktan ayrılmamalarıdır. Güven; itimat, korku ve kuşku duymadan inanma, bağlanma ve yaşama demektir. İnsan ve canlılar için hava, su ve oksijen ne ifade ediyorsa toplumlar için de güven onu ifade eder, yani olmazsa olmaz bir konumdadır. Güven kaybolmaya yüz tutarsa, toplumsal çözülme başlamış demektir.  Bugün dünyamızda yaygın bir güven kaybı ve bunalımı olduğu açıktır. Güvenin yapısını oluşturan sevgi, saygı, nezaket, dürüstlük, emanete riayet, sözünde durma, ahde vefa, adalet, paylaşım gibi kavramlar, nerede ise kaybedilmiş kavramlar haline dönüşmüştür. Bu durumda şapkamızı önümüze koyup düşünmemiz gerek diye düşünüyorum.

Gelecek sayıda buluşmak üzere hoşça kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi