Gürcü Derneği’nden ‘Abano Şenliği’

Gürcü Derneği’nden ‘Abano Şenliği’
Çarşamba Gürcü Kültür Derneği tarafından, Kestanepınar Mahallesi’nde geçmiş yıllarda gerçekleştirilen ata mirası olan Abano Şenliği gerçekleştirildi.

Çarşamba Gürcü Kültür Derneği tarafından gerçekleştirilen etkinlikte Kestanepınar Mahallesi’nde bir araya gelindi. Geçmiş yıllarda görkemli şekilde idrak edilen ve ata yadigarı olarak görülen Abano Şenliği Çarşamba Gürcü Kültür Derneği Başkanı Ömer Semiz, derneğin yönetim kurulu üyeleri ve mahallelilerin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Etkinlik çerçevesinde Abano Deresi’nde bir araya gelinerek doğa gezisi yapıldı. Ata yadigarı olarak görülen şenliğin gelecek yıllarda daha kapsamlı yapılmasını planladıklarını ifade eden Çarşamba Gürcü Kültür Derneği Başkanı Ömer Semiz, ilerleyen yıllar için gerekli çalışmaların yapılacağını ve tüm herkesin bu samimi şenliğe katılmasını istediğini belirtti.

Cemaat halinde namaz kılınmasının ardından hareket edilen Abano Deresi’nde ki etkinlik, haşlanmış yumurta tokuşturma ve sohbet sonrası son buldu.

Abano Deresi’nin hikayesi!

Rivayete göre; Abano Deresinde "Gvel Meşrapi" denilen bir yılan yaşadığı, bu yılanın başında altın taştan yapılı bir tacı olduğu iddia ediliyor. Her Sene 7Mayıs (20 Mayıs) sabahı bu tacı başından çıkarıp bir kenara koyar ve suyun altında yıkandığı söylenirken, köy erkekleri bu tacı ele geçirmek için sabaha karşı Abano’ya gelir veboş durmamak ve geliş maksatlarını belli etmemek için kaplara su doldurdukları dillendiriliyor. Geleneksel hale gelen bu ritüelin, önemli bir aktivite olduğu kabul ediliyor.

gurcu-dernegi’nden-‘abano-senligi’-(1).jpg

gurcu-dernegi’nden-‘abano-senligi’-(3).jpg


HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber