Güngör, Fındık üreticisi uyardı

Güngör, Fındık üreticisi uyardı
Fındıkta ürün toplama döneminin gelmesi ve toplama tarihlerinin belirlenmesi ile toplama çalışmalarına başlayan üreticilerde taban fiyat sıkıntısı da gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Fındık üreticilerine Ziraat Odası başkanları çiftçileri uyararak, "Ürü

 

 

 

Fındıkta ürün toplama döneminin gelmesi ve toplama tarihlerinin belirlenmesi ile toplama çalışmalarına başlayan üreticilerde taban fiyat sıkıntısı da gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Fındık üreticilerine Ziraat Odası başkanları çiftçileri uyararak, "Ürünleri satmak için acele etmeyin" uyarısı yapıyorlar

 

Özellikle son yıllarda fındık üzerinde yaşanan ayak oyunları fındık üreticilerini de düşündürmeye başladı. Fiskobirlik'İn zarar ettiği için çiftçiler tarafından ve daha sonra da Devlet tarafından piyasadan çekilmesi sonrasında TMO nun alım yapmaya başlaması ile çiftçileri rahatlatmıştı. Ancak daha sonra ki süreçte TMO'nun da yavaş yavaş alımlardan çekilmesi ile piyasa tamamen fındık tüccarlarına bırakılmaya başlanıp, TMO'nun ise hem fiyat hem de uzun süre sıra polemiği nedeni ile fındık üreticilerini çıkmaza sokmaya başladı.

Bu yıl ki fındık toplama tarihlerinin açıklanması ile çoğu üretici fındıklarını toplamaya başlarken, taban fiyatı ise büyük merak konusu olmaya başladı. Bu yıl ki fındık toplama konusunda çarpıcı açıklamalarda beraberinde gelmeye başladı. Fındık konusunda açıklama yapan AK Parti Grup Başkan Vekili ve Giresun Milletvekili Nurettin Canikli, fındık üreticilerinin üzerinde oyun oynandığını ileri sürdü. Fındık fiyatlarının düşük olmasını isteyen bazı çevrelerin rekolteyi bilinçli olarak yüksek gösterdiğini belirten Canikli “Görünmeyen bir el 10 yıldır tekrarlanan manzarayı tekrar etmek üzere. Görünmeyen bir güç, fındığın fiyatını suni olarak aşağı çekerek bu dalgalanmadan menfaat kazanmak adına çalışma içerisinde olduklarını görüyoruz. Bunu yapabilmek içinde bu sene rekolteyi gerekçe olarak gösteriyorlar. Bazılarının ifade ettiği gibi yüksek rekolte yok" diyerek şöyle devam etti.

Cenikli, "Türkiye’de rekolte 700 bin ton falan değil. Bu rakamlardan çok aşağılarda. Üreticilerimizin bu konuda hassasiyetlerini ortaya koymaları gerekir. Son söylememiz gerekeni söylemek gerekirse üreticilerimiz fındığını pazara azar azar indirmeleri gerekir. Aksi takdirde üreticinin fındığını üreticinin aleyhine kullanmak isteyenlere fırsat vermiş oluruz. Fındığın belirli bir rakamın altına düşmesi gibi bir durum, üreticinin mağdur olacağı tehlike ortaya çıktığında ise hükümetimiz ve devletimiz buna kayıtsız kalmayacaktır, müdahale edecektir. Fındığın fiyatının aşağı çekilmesinden kimsenin fayda sağlamayacağı ortadadır. Buna rağmen bu mantığı anlamış değilim. Aynı oyunu ortaya koymaya kesinlikle teşebbüs etmesinler zarar ederler, hüsrana uğrarlar” dedi.

 

Bu açıklama sonrasında ise Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör'de her yıl olduğu gibi bu yılda fındık üreticilerini şöyle uyardı. Güngör, "Çiftçilerimizin en yakını olarak sürekli olarak bu konularda uyarıyoruz. Çünkü çiftçiler bir yıl boyunca hayalini kurduğu gelirini bir anda elinden alınmasına müsaade etmemelidirler. Çünkü fındık fiyatları henüz tam anlamı ile belli olmamıştır. Piyasa fiyatlarını kendisi belirliyor. Bu yıl herkesin dile getirdiği gibi aşırı rekolte nedeni ile fındık fiyatlarını geçen yıldan daha aşağıya çekmek için oyunlar oynanıyor. Bilinçli üreticilerimize tavsiyemiz fındıklarınızı dalda veya bekletmeden satmayın. Topladığınız fındıkları toplayın ve bekleyin fiyatlar mutlaka sizin beklentinizi karşılayacak konuma gelecektir" diyerek şöyle devam etti.

Güngör, "Her yıl rekolteyi beklenenden ve hatta üretimden çok yukarılarda birileri göstererek fiyatı sürekli aşağıya çekmeye çalışıyor. Elbette ki bu da tüccarların işine geliyor. Bu oyuna bu yıl çiftçilerimizin gelmemesini istiyoruz. Unutulmamalıdır ki bu yıl ilçemizi bırakın ülke genelinde yağmur, sel, fırtına gibi doğal afetler yanı sıra aşırı sıcaklar da buna eklenince üretimde sorunlar çok fazla durumda bulunuyor. Kimse fındık rekoltesini beklenenden çok daha fazla göstermeye uğraşmak üretici konumunda ki çiftçinin emeğini elinden bir çırpıda almasın. Çiftçilerimizde bu konuda mutlaka uyanık olmalıdır. Bu konuda bizler bir rekolte tahmini yaptık. Bu tahminlere inanmıyor aksine birilerinin piyasaya sübvanse ettiği rekolteye inanıyorlar. O nedenle bir kere daha fındık sahiplerini uyarıyoruz. Kimse piyasada ki fiyat ve rekolte sözlerine inanmasın. Bekleyin fiyatlar sizleri memnun edecektir" dedi.

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber