Günde 3 fincan kahve nelere iyi geliyor?

Günde 3 fincan kahve nelere iyi geliyor?
Sağlıklı yaşam için bitkisel öneriler... Ceyda Erenoğlu yazdı...

 

Prof. Dr. Erdem Yeşilada, “Saha çalışmaları, günde 3 fincan kahve tüketiminin çeşitli etkenlerin yol açtığı karaciğer harabiyetini önlediğini gösteriyor” diye konuştu. Yeşilada, kahve tüketimi arttıkça siroz riskinin de azaldığını söyledi.

 

Her bitkinin bilimsel yönden desteklenen yararlarının yanında zararları da bulunuyor. Kullanılan ilaçlar, tüketilen bitkinin miktarı ve güvenliği gibi unsurlar, alınacak sonucu doğrudan etkiliyor. Örneğin kahvenin birçok sağlık sorununa iyi geldiği bilimsel yönden gösterilmiş olsa da kafeinmide asidini artırdığı için ülser ve gastrit hastalarında birtakımsorunlara yol açabiliyor. Yazı dizimizin bu son bölümünde bitkilerin şifa veren yönlerine değinmeyi sürdürürken, olası risklerine de dikkat çekiyoruz.

 

Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi AnabilimDalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, son yıllarda yürütülen bilimsel çalışmaların, kahvenin bazı kronik hastalıkların gelişimini önlediğini gösterdiğini söylüyor. Soğuk ya da sıcak kahve tüketiminin, karaciğer işlevleri üzerinde de olumlu etkisi bulunuyor. “Saha çalışmaları, günde 3 fincan kahve tüketiminin çeşitli etkenlerin yol açtığı karaciğer harabiyetini önlediğini gösteriyor” diyen Yeşilada, araştırmaların kahve tüketimi arttıkça siroz riskinin azaldığını, ancak kafein taşıyan çay ve diğer içeceklerin aynı etkiyi göstermediğini ortaya koyduğuna dikkat çekiyor. Japonya’da yapılan bir saha çalışmasında ise kahve kullananlarda karaciğer kanseri riskinin daha düşük olduğu gözleniyor.

 

ENERJİ VERİYOR

 

Kahvenin, bileşiminde bulunan kafein türevleri nedeniyle enerji verici özelliği bulunuyor. Genel kanı, taşıdığı bu bileşenlerin yüksek tansiyon hastalarında tansiyonu yükselttiği yönünde olsa da, bu konuda yapılan bilimsel nitelikteki klinik çalışmalar çelişkili sonuçlar veriyor. Bazı çalışmalarda kahvenin kan basıncında hafif bir yükselme yaptığı bildirilirken, bazılarında herhangi bir değişikliğe yol açmadığı rapor ediliyor. Kahvenin yapılan farklı bir çalışmada ise sanılanın aksine tansiyonu düşürdüğü gözleniyor. Bu farklı etkilerin, değişik kahve tiplerinin taşıdığı kafein oranlarının farklı olmasından kaynaklandığı belirtiliyor.

 

EN YÜKSEK KAFEİN ORANI

 

En yüksek kafein oranının (yüzde 15 kadar) “çözünür kahvede” çıktığı belirtiliyor. Bu anlamda Türk usulü kahve yüzde 10.1 ile birinci sırayı alırken, Amerikan kahvesindeki kafein oranının yüzde 6.4 olduğu, en düşükmiktarın yüzde 5.6’yla Arap kahvesinde bulunduğuna dikkat çekiliyor. Ancak Arap kahvesi koyu kıvamda hazırlandığı ve daha yüksekmiktarda kahve kullanıldığı için tüketilmesi halinde vücuda diğer kahve çeşitlerine göre iki kat fazla kafein alınıyor.

 

KALP HIZINDA %15’LİK DÜŞÜŞ

 

Kahve içildikten sonra, gerek normal tansiyonlu gerekse hafif yüksek tansiyonlu gönüllülerde bir saat içerisinde kan basıncı ve kalp hızında yüzde 10- 15 arası bir düşüş gözleniyor. Kahvenin bu etkilerinin, orta derecede yüksek tansiyon hastalarında daha belirgin olduğu belirtiliyor. Araştırmacılar kahvenin kan basıncını düşürücü etkisinin, kahve içerisinde bulunan polifenolik yapıdaki flavonoit grubu polifenolik bileşenlere bağlı olabileceğini ileri sürüyor. Diğer yandan, kafein,mide asidini artırdığı için gastrit ve ülser hastalarında sorunlara yol açabiliyor.

TARÇIN KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRMEYE YARDIMCI

 

Tarçının sağlığımız üzerinde önemli yararları bulunuyor. Çeşitli kaynaklarda; sindirimi kolaylaştırdığı, karın sancısını giderdiği, sürekli diyare durumu, soğuk algınlığı, romatizma, böbrek hastalıkları, yüksek tansiyon ve kadınlarda bazı jinekolojik şikâyetler üzerinde etkili olabileceğine dair kayıtlar bulunuyor. Tarçının en popüler etkisinin kan şekerini düşürmesi olduğuna dikkat çekiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Sağlık