Gül'den İsrail'e tepki

Gülden İsraile tepki
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün resmi davetlisi olarak bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, BM'nin Filistin'e ilişkin kararı için “Türkiye'ye gayretlerinden dolayı sonsuz teşekkürler sunuyoruz” dedi

 

Cumhurbaşkanı Gül ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Hepimiz tabii ki Filistin’de barışın, huzurun ve refahın gerçekleşmesini arzu ediyoruz. Bunun için en çok ders alması gereken ülke de İsrail ve kendisinin barışçı bir şekilde masaya oturması gerekir. Ama ne yazık ki, bu oylamadan sonra öfkeyle ayağa kalkan İsrail’in Batı Şeria’daki yeni yerleşim yerleri açmasını esefle kınıyoruz. Çok tehlikeli olarak görüyoruz ve bundan da biran önce çekilmesini istiyoruz” dedi.

Kendilerine halen uygulanan zorbalığın kalkması gerektiğini ve İsrail’in kendilerine uyguladığı işgalin kalkmasının zamanının çoktan geldiğini ifade eden Mahmut Abbas, BM’ye tam üyelik sıfatını kazanana kadar çabalarını sürdüreceklerini belirtti. İsrail’in yeni yerleşim kararına izin vermeyeceklerinin altını çizen Abbas, “İsrail barışı seçecekse bizim de hazır olduğumuzu görecektir” ifadelerini kullandı.

Abbas, bir gazetecinin “Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuru hakkı da kazandınız, bu mahkemeye başvuracak mısınız?” şeklindeki sorusuna şöyle karşılık verdi: “Üye olmayan gözlemci devlet statüsünü kazandıktan sonra birçok hakkı kazanmış olduk. Biz esasında bu uluslararası mahkemeye başvurma konusunda fazla hevesli değiliz, eğer İsrail barışa bağlı kalırsa. Kudüs’ün kuzeyindeki bölgede yapılması planlanan yerleşim yerlerini kırmızı çizgi olarak görüyoruz. İsrail bu tutumunu devam ettirirse haklarımızı kullanacağız, bu şiddet olmayacak”

Mahmut Abbas, “İsrail sizin aleyhinizde oy kullandı, Amerika’da aleyhinizde oy kullandı. Amerika’nın İsrail konusundaki yanlış politikaları önümüzdeki süreçte Ortadoğu’yu nasıl etkileyecek” şeklindeki soruya da şöyle cevap verdi: “Bizimde Amerika ile iyi ilişkilerimiz var. Amerika belli başlı bazı çözüm yollarını bulmak için çalışmalarını sürdürecektir. İsrail ile her zaman tarafgir olan tutumunu azıcık değiştirsin.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel