Gül’den çarpıcı cumhurbaşkanlığı açıklaması

Gül’den çarpıcı cumhurbaşkanlığı açıklaması
Gül’den çarpıcı cumhurbaşkanlığı açıklaması

Gül, Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak da “Başbakan ve ben söz konusu olduğunda başka adaylar şüphesiz söz konusu olacak. Bu kararı biz hangimizin aday olacağı ile ilgili ikimiz arasında bir karar vereceğimizi söyledik. Ama herhalde başbakanın istişare yapma ihtiyacı var. Çünkü bazı istişareler yapıyor” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Abdullah Gül, şöyle konuştu:

“Özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili tabii ki takvim işlemeye başladı. Tabii ki de adaylar olacaktır. Millet karar verecektir. İlk defa Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek. Başbakan ve ben söz konusu olduğunda ki başka adaylar şüphesiz söz konusu olacak. Bu kararı biz hangimizin aday olacağı ile ilgili ikimiz arasında bir karar vereceğimizi söyledik. Ama herhalde Başbakan’ın daha istişare yapma ihtiyacı var. Çünkü bazı istişareler yapıyor. Görüyorsunuz. Bunun ötesinde bu konuşmayla ilgili fazla bir şey söylemek istemem. Seçimlerin kuralları bellidir. Demokrasinin temel unsurları, memleketimizde geçerlidir. Takvim bildiğiniz gibi işleyecek adaylar çıkacak. Halk kimi görmek istiyorsa ona karar verecek. Bundan dolayı herhangi bir şekilde Türkiye’de siyasi bir risk herhangi bir şekilde gerilim, beklenmeyen bir olay beklememek gerekir. Sabırla bu süreçlerin bitmesini hep beraber takip etmek gerekir.”

“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ, DEMOKRASİNİN TEMEL GÖSTERGESİDİR”

Basın özgürlüğünün demokrasinin temel göstergelerinden biri olduğuna dikkat çeken Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Basın özgürlüğü basın hürriyeti tabii ki önemlidir. Demokrasinin temel göstergelerinden birisidir. Bu yönde yapılan eleştirileri dikkatlice dikkate almak gerekir. Bunları da gidermek için hep gayret göstermek gerekir. Bunu her zaman söylerim. İnsanlar düşüncelerini rahatlıkla belli bir üslup çerçevesinde ifade edeceklerdir. Bunun bir alanda tabii ki basın vasıtasıyla yapmaktır.”

 

Türkiye’nin 1960’tan bu yana ordularını yeniden yapılandırmayan ülkelerden birisi olduğuna dikkat çeken Gül, şöyle konuştu: “Dün Milli Güvenlik Kurulu bildirisinde de açıkladık. Aslında bu bir ihtiyaçtı. Biliyorsunuz soğuk savaş döneminden sonra yani Soyvetler çöktükten sonra bütün dünya ülkeleri köklü savunma reformu yaptı. Ordularını hep yeniden yapılandırdılar. Müttefiklerimiz başta olmak üzere. 1960’tan bu yana bunu yapmayan nadir ülkelerden birisiyiz. Burada önemli olan silahlı kuvvetlerimizin etkinliği, verimliliği ve caydırıcılığını her bakımdan üstün tutmaktır. Hepimiz Türk Milleti olarak silahlı kuvvetlerimize göz bebeğimiz gibi bakarız. Onun gücü ve caydırıcılığı ile övünürüz. Bu anlamda bir senedir devam eden kurduğum bir sivil askeri komite var. Onlar Milli Güvenlik Kurulu’na bilgi verdiler.”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Dar Bölge Seçim Sistemi ile ilgili soruya da şöyle karşılık verdi:

“Dar Bölge seçim sistemi, tabii o Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bilebileceği bir konudur. Siyasi partiler zaman zaman seçim sistemi üzerinde çalışırlar, görüşürler. Önemli olan şey halkın temsilinin en iyi şekilde ve katılımının en iyi şekilde gerçekleşmesidir. O açıdan benim söyleyebileceğim çok fazla bir şey yok. Berraklaşmış herhangi bir proje de taslak da söz konusu değil. Gördüğüm kadarıyla bütün bunlar tartışma safhasında.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir