"Görüşmeleri bize aktarmak zorundalar"

Görüşmeleri bize aktarmak zorundalar
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Abdullah Öcalan ve BDP heyetinin görüşme tutanaklarının basına sızdırılmasıyla ilgili konuştu. Kılıçdaroğlu, “TBMM’de gizli bir oturum yaparak, yapılan görüşmeleri bize aktarmak zorundadır” dedi

 

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, WOW Otel’de yapılan “Felsefe Toplantısı”na katıldı. Basına kapalı yapılan toplantı öncesi Kılıçdaroğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Barış süreciyle ilgili sorular üzerine Kılıçdaroğlu, “İçeriğini bilmediğimiz bir konuda konuşmak doğru değil. Bizim bu sorununun çözümüyle ilgili yol haritamız belli. Daha önce SayınBaşbakan’a götürdük, verdik. Olmayacağı ifade edildi. Ona da saygı duyuyoruz. Kendileri bir başka yöntemle bu sorunu çözmek istediklerini ifade ettiler. O konuda da yine açık ve net bir tavır sergiledik. 4 koşulla dedik ki ‘çalışırsan, bu sorunu çözmek istersen, özellikle halkın kabul etmeyeceği hiçbir angajmana girme, dürüst ve samimi ol, gizli bir ajandan olmasın’ buna benzer koşullar ileri sürdük ve bu koşullarla sorunu çözmeye çalışırsan halkın kabul edebileceği bir çözümü yakalayabilirsin diye ifade ettik. Ama bunların hiçbiri kabul etmedi. Sayın Başbakan ertesi gün reddetti. Daha sonra gazetelere yansıyan görüşme tutanakları meydana çıktı. Ben Sayın Başbakan’a birçağrı yaptım; masanın bir ucunda Abdullah Öcalan var, öbür ucunda da Recep Tayyip Erdoğan var. Ortaklardan birinin görüşleri medyaya yansıdı. Dolayısıyla ortağın bu kez diğer tarafının açıklama yapması lazım. Yani Sayın Erdoğan’ın açıklama yapması lazım. Sayın Erdoğan ne düşünüyor acaba? Çünkü yansıdığı kadarıyla biz ancak bilgi sahibi olduk. Yansımayan ve Başbakan Erdoğan’ın bildiği ki bilmediğim gibi bir ifade kullanamaz, onu kamuoyuyla paylaşmayabilir. Bunu da anlayışla karşılayabiliriz" diye konuştu.

“TBMM’de bir gizli oturum yaparak, yapılan görüşmeleri bize aktarmak zorundadır” diyen Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ı eleştirdi. Kılıçdaroğlu, “Siz Türkiye Cumhuriyeti’nin başbakanısınız ve öyle bir adıma attınız ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni terör örgütüyle muhatap kıldınız. Bu çok ağır bir olay. Bizim bunu bilmeye hakkımız var. Bu ülkede eğer demokrasi varsa, siyaset sağlıklı bir zeminde yürüyecekse bizim bilmeye hakkımız var. Bu ülkede yurttaşların bilmeye hakkı var. Bu ülkenin bağımsızlığı için, özgürlüğü için mücadele eden, barıştan yana tavır alan, onurlu bir duruş sergileyen Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının bilgilenme hakkı var” dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın bu konuda kamuoyunu tatmin edecek açıklamalar yapması gerektiğini söyledi. Bir basın mensubunun, “Siz müdahil olacak mısınız?” sorusu üzerine ise Kılıçdaroğlu, “Bilmediğimiz konuda nasıl müdahil olacağız. Olayı bilmiyoruz. Sayın Başbakan’a biz 4 koşulla kredi açtığımızı söyledik, ‘ben senin kredine ihtiyaç duymuyorum, bunu yapacağım’ dedi. Biz de ‘buyu yap’ dedik. Biz ülkemizde terör istemiyoruz. Barışın olmasını istiyoruz, huzurlu bir toplum olsun istiyoruz. Kimsenin etnik kimliğinden, dilinden, cinsiyetinden dolayı bir ayrıma, bir ötekileştirmeye tabi tutulmasın istiyoruz. Ama Sayın Başbakan’ın kendine özgü bir çözüm yöntemi var. Bizim bilmediğimiz bir yöntem ve Sayın Başbakan çıkıp kamuoyuna açıklama yapmak durumundadır” şeklinde konuştu.

Sorununun çözümü için zeminin TBMM olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Bu sorun bir toplumsal uzlaşmayla çözülmek durumdadır. Gizli kapaklı çözümler hiçbir zaman sağlıklı olmamıştır. Terör gibi derinlikli bir sorunun Türkiye açısından ne kadar önemli olduğunu bildiğimiz bir sorunun çözümünde bu yöntemler hiçbir zaman çıkış sağlamamıştır. Çıkışın yolu hep beraber bu sorunun üzerine kararlılıkla gitmekten yatar. Biz bunu defalarca söyledik, yine söylüyoruz. Durduğumuz yerdeyiz biz. Bize gelip ‘sizin görüşünüz nedir, siz bu konuda ne düşünüyorsunuz’ diye sormadılar. Kendileri yapıyor, kendileri görüşüyorlar, kendileri tartışıyorlar, medyaya yansıyor. Siz medyadan nasıl okuyorsanız, biz de medyadan okuyoruz” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, “Basına yansıyan görüşme tutanakları bu süreci tıkar mı?” sorusuna ise, “Ortaklardan birisinin görüşünü okuduk, şimdi masanın öbür ucundaki kişi, Recep Tayyip Erdoğan yanıt vermek zorundadır. Hepimiz bu yanıtı bekliyoruz” yanıtını verdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir