MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

GİTTİM GÖRDÜM ARAŞTIRDIM YAZDIM: İSTANBUL 18

GİTTİM GÖRDÜM ARAŞTIRDIM YAZDIM: İSTANBUL 18

Gemiciler dostu, karanlığın sessiz tanıdıkları, denizcilerin kader 6 arkadaşları. Deniz Fenerleri, denizcilerin dostu, umut ışığıdır. Fenerin gecenin körü karanlığını yırtan ışığına bakılarak rota belirlenir. Bela eden Deniz Fenerleri sadece ışık vermezle kalmazlar. Denizciler için gerekli olan Hava Raporu, Sis İşareti, Yayma  İşaret İstasyonluğu yapma, bazı fenerlere mahsus özel yansıtma sistemleri  ile kayalığa Dikkat Çekme, olası bir deniz kazasında bunu en kısa zamanda Kıyı Emniyetine bildirme,  kazazedeleri barındırma gibi görevleri üstlenir.

Şile Feneri: İstanbul Anadolu yakasındaki turist ilçesi Şile’de boğazın en kritik noktasında bulunuyor. 1859 yılında Fransızlara ait Fenerler idaresi tarafından yapılmış Türkiye’nin en büyük Feneri olarak biliniyor. 20 Mil uzaktan görünen ışığı ile deniz seviyesinde 60M yükseklikte yer alan Şile Deniz Fenerinin Kule Yüksekliği ise 19 Metre. Şehir elektrik üzerine çalışan Fener Cihazı ve Kule Yapısının orijinal halini günümüzde de koruyabilmiş ilk olarak 15.5.1856 yılında yapılan Rumeli ile Anadolu Fenerlerinden sonra 8.8.1859 tarihinde yapılan Şile Feneri Şilenin en yüksek yerindeki kayalık mıntıkada ki yerini ve en büyük Fener olma özelliğini hala koruyor. Sekizgen şeklin de  ve 110 cm kalınlığında taştan yapılmış olan kule, gündüz iyi görülebilmesi için Siyah ve Beyaz enlemesine bantlar  çizilerek boyanmış. Şile Fenerinin gerek yapısı, gerekse taşıdığı özellikle nedeniyle tarihi değeri, ünü giderek artmış. İnşa tarihinde ışık kaynağı olarak üç fitilli Gaz Lambası kullanılmış ve alt kısmında gazın dinlendirilmesi  süzülmesi için sarnıç şeklinde özel depo yapılmış.1968yılında elektriğe çevrilen ve Şehir Cereyanı   ile çalışmaya devam eden Şile Fenerinde  1000 watt gücünde ampul kullanıldığı belirletiliyor. Bir dönüşünü 120 saniyede tamamlayan Fener Işığı sekiz adet göz biçimli mercekten yayılırken  fenerin çalışması duvar saatlerinden kullanılan sarkaç sistemi ile gerçekleşiyor.  Ve dişli tertibatı 2iki saatte bir kuruluyor .Şile’nin adete sembolü olan Şile Deniz Çevresinde yapılan Kavala Parkında oturup dinlenme ,çevreyi seyretme, Fotoğraf Çekme imkanı bulunuyor.

Anadolu feneri: 15.5.1856 yılında hizmete giren fenerin konumu en az Rumeli Feneri kadar görkemli. Boğaz girişine Rumeli Fenerine göre daha yüksekten bakan Anadolu  Feneri Kulesi, Kale içinde bir borç üzerinde bulunuyor. Deniz Seviyesinde 75 m, Kule Yüksekliği 25 m olan Taş Kule İki saniye ara ile ışık yayıyor. Rumeli Feneri gibi nostaljik bir balıkçı köyü olan Anadolu Feneri bitişiğinde seyir teraslı bir cami, yamacında balık lokantası yer alıyor. Kıyısı ise İstanbullular piknik yapıyor ve teknelerin çekek yeri olarak kullanılıyor. Çevre Fotoğraf severler ve ressamlar için güzel sayılabilecek kompozisyonlar sunarken, Anadolu Feneri, Karadeniz ve İstanbul Boğazının derinliklerine uzanan panoramasını havanın lacivertleşmeye başlamasıyla ışığıyla selamlıyor.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi