Girgin: “Anne Ve Babalar Okul Fobisi Olan Çocuğu Suçlamaktan Kaçınmalı”

Girgin: “Anne Ve Babalar Okul Fobisi Olan Çocuğu Suçlamaktan Kaçınmalı”
Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, “Çocuğunda okul fobisi gözlemlenen aileler öncelikle bu durumu kabullenmeli ve okula gitmediğinden dolayı çocuğu suçlamaktan kaçınmalıdır” dedi.

Samsun’da 15 Eylül 2014 tarihinde açılacak 2014-2015 eğitim-öğretim yılı öncesi açıklama yapan İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, Okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf ve lise 9. sınıf öğrencileri uyum programı kapsamında 8 Eylül’de okullarına geleceğini hatırlattı.

Devam eden kayıtlarla ilgili bilgiler veren Aytekin Girgin, “Okul öncesi eğitim kurumlarımıza (anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıfı) kayıtlar devam etmekle beraber şuan itibariyle yaklaşık 15 bin olan sayının 20 binlere çıkmasını bekliyoruz. Bakanlığımızın okul öncesini okullaşma oranını artırmak amacıyla tam gün uygulamasını kaldırarak ikili eğitim(sabahçı-öğlenci) esasını getirmesi ile ilimizdeki okul öncesi okullaşma oranımızı yüzde 70 üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Birinci sınıfa başlayacak zorunlu öğrenim çağında olan öğrenci sayımız yaklaşık 17 bin olup isteğe bağlı olan aday öğrencilerinin velilerinin adreslerine en yakın okullara müracaatları ve talepleri ile bu sayının artmasını bekliyoruz. Bu öğretim yılında ortaokul 5.sınıfa yeni başlayacak 18 bin 368 öğrencimiz, lise bire başlayacak ise 21 bin 690 öğrenci bulunmaktadır” diye konuştu.

08-12 Eylül 2014 tarihleri arasında kayıtlı oldukları okula gelecek olan öğrencilerin bu süreçte ders yapmayacaklarını dile getiren Girgin, “Çocukların bulundukları yeni ortama uyum sağlaması hedeflenecektir. 1 Eylül’de görevleri başında olan öğretmenlerimiz, 8 Eylül’de uyum programına katılacak okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul 5. Sınıf ve lise birinci sınıf öğrencilerini okullarında öğretmenleri karşılayacak ve hafta boyunca uyum programını uygulayacaklar. İlk defa okullarına gidecek olan bu öğrencilerimizin okullarına ve çevresine uyumu, uyum sürecini başarıyla tamamlaması için evde, ailede, çevrede, yolda, serviste, trafikte, okulda, herkesten anlayış göstermelerini ve destek olmalarını arzu ediyoruz. Okulöncesi ile İlkokul birinci sınıfa başlayan çocuklarımızı bir hafta önce uyum sürecine alan milli eğitim bakanlığımız uygulamayı genişleterek bu yıl ilk defa ortaokul, imam hatip ortaokulu ve liselere başlayacak olan öğrencilerimizin tamamını da uyum sürecine dâhil etmiştir. Uygulama sayesinde ortaokul ve liselerde eğitim öğretime başlayan öğrencilerimizin dönem başlamadan önce öğrenim görecekleri okul hakkında bilgilendirilmesi sağlanacaktır. Uyum sürecinin, öğrenci ile velinin okulu ve birimlerini tanımasına, okul kuralları hakkında bilgi sahibi olmasına, öğretmenler, yöneticiler ve diğer okul personeli ile tanışmasına yardımcı olduğu görülmüştür. Bu bileşen açısından bakıldığında, programın öğrencilerin iletişim becerilerini geliştirmelerinde, arkadaş edinmelerinde, öğretmenleri ile olumlu ilişkiler kurmalarında, kendilerini ifade etmelerinde ve veli okul işbirliğinde yararı büyüktür” şeklinde konuştu.

Anne ve babalara seslenen Girgin, şöyle devam etti: “Kendilerini ve çocuklarını nasıl gördükleri, eğitim dünyasını nasıl algıladıkları, hem çocuktan, hem okuldan neler beklediklerini bilmeleri gerektiğidir. Bu görüş ve beklentiler yaşam sürecini etkiler. Okul aile işbirliği, uyum döneminde de son derece değerlidir. Aile, okul ile işbirliğinde aktif rol aldığında çocuğun okula karşı tutumu, olgunlaşması, benlik kavramı, olumlu davranışları, duygusal ve sosyal gelişimi daha hızlı gerçekleşmektedir. Aileler öncelikle çocuklarını tanımalı, onları ilgi ve yetenekleri doğrultusunda yönlendirmelidir. Her çocuğun kendine özgü niteliklerle donanmış, ayrı bir birey olduğunu düşünerek, diğer çocuklarla ve kardeşleriyle kıyaslamamalıdır. En önemli besinin sevgi ve sevecenlik olduğunu unutmamalı, ancak aşırıya kaçmamalıdır. Kendisinden hiçbir şey beklenmeyen, sadece mutlu olması istenen çocuklara, farkında olmadan ‘hiçbir şey başaramadıkları’ hissinin verildiği unutulmamalıdır.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir