Genç girişimciden pratik çözüm

Genç girişimciden pratik çözüm
Çarşamba ilçesinde fındık üreticisi bir genç girişimci, fındık bahçesine serdiği filelerle hasat zamanında büyük kolaylık sağlıyor

Çarşamba’nın Aşağı Dikencik Mahallesi'nde fındık yetiştiriciliği yapan Çağatay Çubuk, genç girişimci olması nedeniyle fındık üretimi hakkında birçok araştırma yaptığını ve fikir ürettiğini belirtti. Çubuk, "Yeni fikirlere hazırlıklıyız. Geçen yıl Antalya'da gerçekleştirilen bir tarım fuarına İlçe Tarım Müdürlüğü ile birlikte katılmıştım. O fuarda gezerken bu fileleri görmüştüm. Ve aklıma fındık bahçesine serebileceğim fikri geldi. Oradaki yetkilerle bu fikri paylaştım. Onlar da güzel bir fikir olduğunu söylediler. Antalya'dan döndükten sonra bu konuyu araştırmaya başladım. Maliyetinin de pek büyük rakamlarda olmadığını gördüm. Bu fileyi sadece bir yıl kullanmıyoruz. En az 6-7 yıl bu fileyi kullanabileceğiz. Bu da bizim için büyük bir kazanç elde etmemizi sağlayacak. Bu düşünceden gayet memnunuz. Bizim için büyük bir kolaylık olacağını düşünüyorum" dedi.

genc-girisimciden-pratik-cozum1.jpggenc-girisimciden-pratik-cozum1-001.jpggenc-girisimciden-pratik-cozum2.jpg

28 dönümlük fındık arazisinin tamamında bu sistemi uyguladığını söyleyen genç girişimci Çağatay Çubuk, Çarşamba Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne teşekkür etti.

Fındık yetiştiricisi Çubuk'u projesini uyguladığı fındık bahçesinde ziyaret eden Çarşamba Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman da, "Fındık bilindiği gibi ülkemiz açısından önemli ve stratejik bir ürün. Mevsimler itibariyle zaman zaman fındık veriminde sıkıntılarımız oluyor. İlçe Tarım Müdürlüğü olarak üreticilerimize bu konularda destek olmaya çalışıyoruz. Gördüğünüz gibi burada ki üreticimiz toprağa file sermiş. Bu uygulamanın asıl püf noktası; hasada yakın zamanda fındığın aralarında yabancı otlarla fiziksel mücadelenin tamamlanmasından sonra fındık aralarına fileler serilerek bir daha yabancı ot büyümesini engellemiş oluyor. Hem de dökülen fındığında temiz ve kolay toplanmasını sağlıyor. Üreticimizin kendisinin de ifade ettiği gibi, bizim her yıl geleneksel hale getirdiğimiz, Antalya tarım fuarına kendisiyle birlikte gitmiştik. Üreticimiz stantlarda gezerken bu uygulamayı tespit ediyor. Bu uygulamanın kendi bahçesine büyük avantaj getireceğini düşünerek bu uygulamayı yapıyor. Bu vesileye aracı olmaktan dolayı gururluyuz. Meyilli alanlarda bu uygulamanın gerçekleştirmesi biraz zor olabilir ama düz alanlarda uygulamanın gerçekleştirilmesini tavsiye ediyoruz. Fındık bahçelerinde hasat zamanında fındığın daha rahat ve temiz toplanmasını sağlayacaktır. Hem de Ziraat Mühendisleri olarak önemsediğimiz konu olan yabancı otla mücadelede kullanılacak kimsayal maddeleri en aza indirgemiş olacaktır. Bir nevi ürünlerimizde ki ilaç kalıntısını en az seviyeye düşürecektir. Dünyada artık gıda güvenliği hat safhaya ulaşmıştır. Tüketiciler daha sağlıklı, daha kalıntısız ürünleri tercih etmekte. İlerleyen zamanlarda fındıkta da organik olma yolunda büyük adımlar atabilir. En azından kullanılan ilaçların dozajı hususunda bu çalışma bir etken sayılabilir. Üreticimizi bu çalışmasından dolayı tebrik ediyorum. Gerçekten akıllıca ve zekice" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber