Yeşim SARITAŞ

Yeşim SARITAŞ

“GEMLİK” (Bursa) TURİZM DEĞERİ YÜKSELEN BİR BÖLGE

“GEMLİK” (Bursa) TURİZM DEĞERİ YÜKSELEN BİR BÖLGE

(YATIRIMCILARIN VE TATİLCİLERİN YENİ GÖZDESİ)

Gemlik ilçesinde bulunan serbest bölge ve limanlar, Bursa ve yakın bölgelerde üretilen sanayi ve tarım ürünlerinin ihracat ve ithalat kapısıdır. 
 
Körfeze elmas gerdanlık gibi dolanan Gemlik, görkemli ve gizemli geçmişini binlerce yıldır kesintisiz olarak günümüze taşıyan nadir kentlerimizdendir. 

Gemlik Körfezinin doğu kıyısı liman kentidir. Orhangazi-Yalova ve Mudanya arasındadır.  Marmara denizinin en sakin ve adını verdiği körfezin kıyısında kurulmuştur. 

Gemlik Körfezi umumiyetle sakin ve dalgasızdır. Doğudan batıya uzunluğu 35 km. Tuzla ve Kapaklı burunları  körfezi bir kıskaç içine almış gibidir. Körfez bu kıskaçlar arasında adeta bir havuza benzer.
Bursa’nın Gemlik İlçesi’nde genellikle Akdeniz iklimi hüküm sürüyorsa da Karadeniz iklimine geçiş sahası manzarası gösterir. Sıcaklık +42,6°C ile -25,7°C arasında seyreder.  Yılın ortalama 113 günü yağışlı geçer. 

Gemlik zeytinciliği ile ülkemizde ve dünyada söz sahibi olmuştur. Gemlik zeytinleri ve zeytin yağları tadına doyamayacağınız lezzetiyle özenle fabrikalarda hazırlanmakta ve yol boyunca satış mağazalarında turlara, tatilcilere sunulmaktadır. 

Gemlik tarihe bakıldığında ise en eski bilinen Mitoloji tarihine göre bölgeye Kafkasya’dan Argonatların gelip yerleştiği bilinmektedir.  Bundan yola çıkarak Gemlik şehri (Argonot) adındaki meşhur heyetle muharebeye dahil olan Yunanlı kahraman KİYOKS tarafından kurulmuştur. Kısıtlı sayıda tarihiyle ilgili bilgiler bulunan Gemlik'in 3395 yıllık bir maziye sahip olduğunu bilinmektedir. 

GEMLİK’İN TURİSTİK YERLERİ

Gemlik aslında 1.derecede turistik bölge özelliğine sahip bir ilçedir. Gemlik körfezi  boyunca yer alan plajı bölgenin değerlenmesi açısından yeniden yapılandırılmaktadır. Bölge denizi temizlenmekte ve kumsalı genişletilmektedir. 
Özellikle küçük Kumla tatilcilerin, yazlıkçıların mekanıdır. Yaz akşamları gezebileceğiniz uzun bir sahil şeridi olan ve eğlence mekanları, çay bahçeleri, restoranların yer aldığı güzel şirin bir ilçedir. Ağaçlar arasında mangal yapma yerleri, dilerseniz küçük şirin köyüne yürüme turları yapabilir sıcacık insanları olan köy halkıyla o havayı soluyabilirsiniz. Küçükkumla, Büyükkumla, Karacaali köylerindeki dinlenme evlerinde Turistik otel, kamplar ve pansiyonlara gelen turistleri ağırlamaktadır. Bölgede daha çok pansiyon tarzı yerler olup 5 yıldız otelcilik açısından da değerlenecek bir bölgedir. Gemlik Bursa’ya 30 Km. Yalova’ya 40 Km mesafededir. Ankara-Eskişehir-Bursa karayolunun Gemlik turizmine etkisi çoktur.  

Hagios Abarkios Manastır Kilisesi  
Micael Gabriel ( Baş Melekler ) Kilisesi
Celal Bayar Vakfı   Müzesi  
Anıt Mezar
Celal Bayar'ın Doğduğu Ev
Celal Bayar Kütüphanesi
Aytepe
Celal Bayar Evleri
Beyler Mezarlığı
Kurşunlu Kasabası ve  Plajı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yeşim SARITAŞ Arşivi
SON YAZILAR