Gazze felaketin de sayı yükseliyor

Gazze felaketin de sayı yükseliyor
İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı son 24 saatte 165 artarak, 21 bin 672'ye ulaştı.

Kudra, İsrail güçlerinin son 24 saatte Gazze Şeridi'nde 165 Filistinliyi daha öldürdüğünü, 250'sini yaraladığını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü, Gazze'de 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısının 21 bin 672'ye, yaralı sayısının da 56 bin 165'e yükseldiğini kaydetti.

İsrail Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 7 Ekim'den beri 4 bin 860 Filistinliyi gözaltına aldı

İsrail güçlerinin 14 Filistinliyi daha gözaltına almasıyla 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te gözaltına aldığı Filistinlilerin sayısı 4 bin 860'a yükseldi.

Filistin Esirler Cemiyeti ve Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Filistin Esir İşleri Heyetinin açıklamasında İsrail güçlerinin gece boyunca El Halil, Nablus ve Ramallah'ın kuzeyindeki El-Celezun Mülteci Kampı başta olmak üzere Batı Şeria'nın çeşitli noktalarında 14 Filistinliyi gözaltına aldığı belirtildi.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarını başlattığı 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te gözaltına aldığı Filistinlilerin sayısının 4 bin 860'a çıktığı kaydedildi.

İsrail ordusu, Bureyc Mülteci Kampı'na sızma girişimini sürdürüyor

İsrail ordusunun, El-Bureyc Mülteci Kampı'na sızma girişimi çerçevesinde Refah Sınır Kapısı'nın doğusundaki bölgeleri bombaladığı belirtildi.

Bölgedeki görgü tanıklarının AA muhabirine aktardığına göre, Bureyc Mülteci Kampı'nın doğusundaki bölgelerde İsrail güçleri ile Kassam Tugayları arasında yaşanan çatışmalar ve patlamalar, dün geceden bugün öğle saatlerine kadar devam etti.

Bureyc'in doğusunu yoğun şekilde bombalayan İsrail güçlerinin, direniş unsurlarının sahadaki hareketlerini gözetlemek için gece saatlerinde ışık bombaları attığı kaydedildi.

Kassam Tugayları tarafından yapılan açıklamada, direnişçilerin Bureyc'te İsrail askerlerini taşıyan bir aracı ve aynı bölgenin kuzeyinde bir İsrail tankını "Yasin 105" füzesiyle vurduklarını, bir başka İsrail tankını da yerel yapım "Şuvaz" patlayıcılarıyla etkisiz hale getirdiklerini duyurdu.

Filistinli direnişçilerin, Bureyc'in güneyinde de iki İsrail tankını ve asker taşıyan bir aracı "Yasin 105" füzesi ve üçüncü bir İsrail tankını da "Şuvaz" patlayıcısıyla imha ettikleri belirtildi.

Öte yandan, Filistin Halk Direniş Komitelerinin, askeri kanadı En-Nasır Salahaddin Tugayları'nın Bureyc Mülteci Kampı'nda İsrail askerleriyle şiddetli çatışmalara girdiğini ve "düşman saflarına ağır darbeler indirdiklerini" duyurdu.

İsrail bombardımanında onlarca Filistinli öldürüldü

Hastane kaynakları ve görgü tanıklarının ifadelerine göre, İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin orta kesimlerinde hava ve topçu bombardımanlarında onlarca Filistinliyi öldürdü ve yaraladı.

Zevayde, Bureyc, Nusayrat ve Megazi bölgelerine hava saldırıları düzenleyen İsrail ordusu, Salahaddin Caddesi çevresini de mekanize topçu birlikleriyle vurdu.

İsrail ordusunun, Nusayrat bölgesinde "El-Vavi" ve "En-Nuveyri" ailelerine ait evlere düzenlediği hava saldırısında çok sayıda ölü ve yaralı olduğu belirtildi.

Öte yandan bir İsrail keskin nişancısının Megazi Mülteci Kampı'nda sivilleri hedef alması sonucu yoldan geçen 3 Filistinli sivil yaralandı.

El-Aksa Şehitleri Hastanesi personelinin aktardığı bilgilere göre, son 24 saat içinde 100'den fazla Filistinli İsrail bombardımanlarında hayatını kaybetti.

Bureyc Mülteci Kampı'ndan ayrılmak zorunda kalan siviller, İsrail güçlerinin özellikle barınma merkezlerinde kalan ve başka bölgelere gitme imkanı bulamayan Filistinlilerden çok sayıda kişiyi alıkoyduğunu aktardı.

Refah kentinin doğusunda çatışmalar devam ediyor

Yerel kaynaklara göre, Gazze Şeridi'nin güney ucunda, Refah şehrinin doğusuna giren İsrail güçleri ile Filistinli direnişçiler arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Kaynaklar, çatışmaların Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı, İsrail sınırı yakınında ve Refah Kapısı'nın doğusunda meydana geldiğini, İsrail güçlerinin yoğun top atışları yaptığını bildirdi.

İsrail güçleri, Han Yunus kentinde çok sayıda eve düzenlediği hava bombardımanının yanı sıra, kentin doğu, kuzey ve merkezinde de karadan saldırılarını sürdürüyor.

Han Yunus'un doğusunda ve merkezinde Filistinli direnişçiler ile İsrail güçleri arasındaki çatışmalar da devam ediyor.

Filistin İslami Cihad Hareketinin askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri, son açıklamalarında savaşçılarının "Han Yunus şehrinin kuzey ve doğusunda düşman askerleriyle şiddetli çatışmalara girdiğini" kaydetti.

Kassam Tugayları Gazze'de çok sayıda İsrail askerini öldürdüklerini ve yaraladıklarını duyurdu

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze'nin Şeyh Rıdvan Mahallesi'nde 20'den fazla İsrail askerini öldürdüklerini ve yaraladıklarını duyurdu.

Kassam Tugayları, Telegram hesabından, Gazze Şeridi'nde İsrail ordusuna karşı yürüttükleri direniş faaliyetlerine ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, Gazze kentinin Şeyh Rıdvan Mahallesi'nde yaşanan çatışmalarda, İsrail özel kuvvetlerinden 20'den fazla ölü ve yaralı olduğu belirtildi.

Kassam Tugayları bir başka açıklamada, Şeyh Rıdvan Mahallesi'nde İsrail'e ait bir Merkava tankını "Şuvaz" adlı el yapımı patlayıcı ile hedef aldıklarını aktardı.

Ayrıca Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde İsrail araçlarının ve askerlerinin bulunduğu 2 alanın havan toplarıyla vurulduğu kaydedildi.

Hamas'tan Gazze'deki tarihi yapıları hedef alan İsrail'e uluslararası müdahale çağrısı

Hamas, İsrail'in Gazze Şeridi'nde 200'den fazla tarihi ve kültürel varlığı hedef almasının, uluslararası müdahaleyi gerekli kıldığını belirtti.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana devam eden İsrail saldırılarında 325 tarihi ve kültürel mirasın çoğunun yıkıldığına işaret edilerek, İsrail'in Filistin halkına, topraklarına ve tarihi eserlerine yönelik kapsamlı bir saldırı yürüttüğü kaydedildi.

Açıklamada, ilgili uluslararası kurumlara, İsrail'in Gazze'deki tarihi yapıları kasıtlı hedef almasına karşı çıkılması ve bu mekanların korunması çağırısı yapıldı.

Tarihi ve kültürel varlıkların hedef alınmasının, "Filistin'in ulusal ve kültürel kimliğinin silinmesi için işgal güçlerince yürütülen başarısız bir girişim" olduğu ifade edilen açıklamada, uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletlerden (BM), Filistin halkına, topraklarına, kutsallarına ve kültürel varlıklarına karşı yürütülen "soykırım savaşının" durdurulması için harekete geçmesi istendi.

Euro-Med'den İsrail ordusunun, Gazze'de on milyonlarca dolar değerinde eşya yağmaladığı tahmini

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi (Euro-Med), İsrail ordusunun saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de soykırıma devam ederken, Filistinli sivillerin evlerinde "sistematik bir şekilde hırsızlık" da yaptığını bildirdi.

Cenevre merkezli Euro-Med'ten yapılan açıklamada, İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'nde “sadece öldürme değil, aynı zamanda Filistinli sivillerin evlerine yapılan baskınlar sırasında mülk hırsızlığı ve yağma gibi ahlak dışı faaliyetlerde” bulunduğunu belirtti.

Euro-Med’in tanıklardan elde ettiği bilgilere göre, İsrail ordusunun, Filistinli sivillerin kişisel eşyalarını çalmanın yanı sıra on milyonlarca dolarlık değerli eşyaları da yağmalamış olabileceği tahmin ediliyor.

“Askerlerin evimden aldıkları paranın değeri 10 bin ABD dolarından fazla”

Euro-Med'e konuşan 40 yaşındaki Filistinli Tabet Salim, Gazze’nin güneyindeki evlerine baskın yapan İsrail askerlerinin kendisi ve iki oğlunu alıkoyduğunu ve askerlerin evdeki tüm altın ve parayı çaldığını söyledi. Salim, iki gün önce serbest bırakılsa da çocuklarının durumuna ilişkin bilgi alamıyor.

“Askerlerin evimden aldıkları paranın değeri 10 bin ABD dolarından fazla.” diyen Salim, ayrıca neredeyse aynı miktarda altının da evlerinden çalındığını kaydetti.

Gazze’nin doğusunda yaşayan Umm Muhammed Garbiya isimli bir kadın da İsrail askerlerinin evlerine şiddet kullanarak girdikten sonra altın takısını da zorla aldıklarını anlattı. Garbiya, baskın sırasında eşi ve oğlunun da alıkonulduğunu aktardı.

Bir başka Gazze sakini Hüseyin Al-Tanani de İsrail saldırılarından kaçmak için yakınlardaki bir Birleşmiş Milletler okuluna sığındıklarını ve bu sırada İsrail ordusunun evlerine baskın yaptığını dile getirdi.

İsrail ordusunun evlerinden çaldıkları eşyaları sıralayan Tanani, “Bir bilgisayar ve yüklü miktarda para çalınırken, evde büyük bir dağınıklık oluştu.” dedi.

İlk öğretmenlik maaşıyla aldığı bileziği İsrail askerinin videosunda gördü

Filistinli 34 yaşındaki Alia Al-Najar’ın ise İsrail askerlerinin yayınladığı videolardan birinde, kendi altın takılarından bazılarını tanıdığına ilişkin açıklamasına yer verildi.

Najar, bu takılar arasında, ilk öğretmenlik maaşıyla aldığı bileziği de gördüğünü söyledi. Genç kadın, İsrail askerinin paylaşımını silmeden önce görüntüye “hırsızlar” diye yorum yaptı.

Bir başka görüntüde ise bir İsrail askerinin, üzerinde “Gazze’de üretilmiştir” yazan gümüş bir kolyeyi göstererek, kız arkadaşına götüreceğini söylediği belirtiliyor.

Euro-Med, Gazze Şeridi halkı ve onların mülklerine yönelik İsrail’in işlediği ağır ihlallere dair kapsamlı ve tarafsız bir uluslararası soruşturma yapılması çağrısında da bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Dünya