Galatasaray’ın rakiplerini tanıyalım

Galatasaray’ın rakiplerini tanıyalım
Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi D grubunda İngiliz temsilcisi Arsenal, Almanya temsilcisi Borussia Dortmund ve Belçika temsilcisi Anderlecht ile eşleşti.

Fransa’nın Monaco şehrinde yapılan kura çekimin ardından Galatasaray D grubunda Arsenal, Borussia Dortmund ve Anderlecht ile eşleşti. 2000 yılında Fatih Terim yönetimindeki Galatasaray, Arsene Wenger yönetimindeki Arsenal ise karşılaşmıştı. Normal süresi golsüz eşitlikle sona eren maç penaltılara gitmişti. Penaltılarda sarı-kırmızılı takım üstün gelerek Avrupa Kupasının sahibi olmuştu. Arsene Wenger, 14 sene sonra tekrar İstabul’a gelerek puan almayı hedefliyor.

ARSENAL

Galatasaray’ın UEFA Şampiyonlar Ligi’nde eşleştiği İngiliz ekibi Arsenal, istikrarlı bir şekilde Devler Ligi’nde yer alması ve son dönemde Türk takımlarıyla eşleşmesiyle dikkati çekiyor.

Sarı-kırmızılı takımın 1999-2000 sezonunda UEFA Kupası finalinde penaltılarla yenerek Avrupa’daki en önemli başarısını kazandığı Arsenal, UEFA Şampiyonlar Ligi’ne üst üste 17 olmak üzere toplamda 19 kez katılma başarısı gösterdi.

Topçular olarak bilinen ve 1886’da kurulan kulüp, son değerlendirmeye göre UEFA sıralamasında 10. sırada yer aldı. İngiliz ekibi, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 177 maçta 89 galibiyet, 40 beraberlik ve 48 yenilgi aldı. UEFA Avrupa Ligi’nde ise 25 karşılaşmada 12 galibiyet, 4 beraberlik aldı, ve 9 kez mağlup oldular. Arsenal, sahasındaki maçları 60 bin 338 kişi kapasiteli Emirates Stadı’nda oynuyor. Bu sezon Play-Off eleme turunda Beşiktaş’ı 0-0 ve 1-0’lık skorlarla saf dışı bırakan Topçular, geçen yıl aynı turda Fenerbahçe’nin rakibi olmuştu. İlk maçı İstanbul’da 3-0 kazanan İngiliz ekibi, sahasındaki karşılaşmadan da 2-0 galip ayrılarak gruplarda mücadele etmişti.

Arsenal’da teknik direktör Arsene Wenger, uzun zamandır takımın başında bulunuyor. İngiliz ekibinde 19. sezonuna başlayan Fransız teknik adam, 1996’da Topçular’ın başına geçti. Arsenal, Wenger yönetiminde Premier Lig’de 3 şampiyonluğun yanı sıra 5 kez ikinci, 4 kez üçüncü ve 6 defa da dördüncü oldu. Arsenal’ın en önemli oyuncularından biri, Türk asıllı Alman futbolcu Mesut Özil olarak gösteriliyor.

Arsenal’in kadrosunda şu futbolcular yer alıyor:

"Wojciech Szczesny (Polonya), David Ospina (Kolombiya), Emiliano Martinez (Arjantin), Ryan Huddart, Matt Macey, Josh Vickers, Calum Chambers, Isaac Hayden, Tafari Moore, Brandon Ormonde-Ottewill, Jack Wilshere Jack Jebb, Alex Oxlade-Chamberlain, Theo Walcott, Chuba Akpom, Alex Iwobi (İngiltere), Olivier Giroud, Yaya Sanogo, Laurent Koscielny, Mathieu Debuchy, Abou Diaby, Mathieu Flamini, Francis Coquelin (Fransa), Nacho Monreal, Hector Bellerin, Ignasi Miquel, Mikel Arteta, Santi Cazorla, Jon Toral (İspanya), Lukas Podolski, Per Mertesacker, Kieran Gibbs, Mesut Özil, Gedion Zelalem, Serge Gnabry (Almanya), Tomas Rosicky (Çek Cumhuriyeti), Aaron Ramsey (Galler), Glen Kamara (Finlandiya), Kristoffer Olsson (İsveç), Alexis Sanchez (Şili), Joel Campbell (Kosta Rika), Ryo Miyaichi (Japonya)"

BORUSSİA DORTMUND

Borussia Dortmund, 1909’da kuruldu ve son değerlendirmeye göre UEFA sıralamasında 12. sırada yer alıyor.

Alman temsilcisi, 1965-1966 sezonunda UEFA Kupa Galipleri Kupası finalinde Liverpool’u 2-1 yenerek Avrupa’daki ilk kupasını kazandı. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde oynadığı 106 maçta 53 galibiyet, 21 beraberlik ve 32 yenilgi aldı. UEFA Avrupa Ligi’nde ise 71 karşılaşmada 36 galibiyet, 13 beraberlik aldı ve 22 kez de yenildi.

Borussia Dortmund, sahasındaki maçları 80 bin 720 kişi kapasiteli Signal Iduna Park’ta oynuyor.

Borussia Dortmund, 1999-2000 sezonunda UEFA Kupası 4. turunda Galatasaray’a elenmekten kurtulamadı.

Galatasaray, UEFA Kupası’nı kaldırarak Avrupa’daki en önemli başarısına imza attığı sezonda, deplasmanda 2-0 yendiği Borussia Dortmund ile sahasında 0-0 berabere kaldı ve tur atladı. İki takım 1997-1998 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarında da karşılaştı. Alman ekibi, sarı-kırmızılıları İstanbul’da 1-0, Dortmund’da 4-1 yendi. Borussia Dortmund, Galatasaray’ı iki kez mağlup ettiği sezon, Devler Ligi’nde yarı finalde Real Madrid’e elendi.

Borussia Dortmund’da teknik direktör Jürgen Klopp, 2008’den bu yana takımın başında bulunuyor.

Geçen sezon takımda kiralık olarak forma giyen milli futbolcu Nuri Şahin’in bonservisini Real Madrid’den alan Borussia Dortmund, kadrosunda Türk asıllı Alman oyuncu İlkay Gündoğan, Alman milli futbolcular Mats Hummels ve Marco Reus gibi önemli isimleri bulunduruyor.

Borussia Dortmund kadrosunda şu futbolcular yer alıyor: "Roman Weidenfeller, Zlatan Alomerovic (Almanya), Mitchell Langerak (Avustralya), Neven Subotic (Sırbistan), Mats Hummels, Oliver Kirch, Marian Sarr, Matthias Ginter, Marcel Schmelzer, Khaled Narey, Jannik Bandowski, Erik Durm (Almanya), Sokratis Papastathopoulos (Yunanistan), Lukasz Piszczek (Polonya), Sebastian Kehl, Sven Bender, Jonas Hoffmann, İlkay Gündoğan, Marco Reus, Kevin Grosskreutz (Almanya), Milos Jojic (Sırbistan), Jakub Blaszczykowski (Polonya), Nuri Şahin (Türkiye), Mitsuru Maruoka (Japonya), Ciro Immobile (İtalya), Henrikh Mkhitaryan (Ermenistan), Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon), Adrian Ramos (Kolombiya), Ji Dong-Won (Güney Kore)

ANDERLECHT

Belçika temsilcisi Anderlecht’in Avrupa kupalarında önemli başarıları bulunuyor. Özellikle 1970 ve 80’li yıllarda Avrupa kupalarında etkili olan Belçika ekibi, ikişer kez Kupa Galipleri Kupası ve UEFA Süper Kupa’da şampiyonluk yaşadı. Bir defa da UEFA Kupası’nı kaldıran mor-beyazlı takım, Belçika Ligi’nde 33, Belçika Kupası’nda 9, Belçika Süper Kupası’nda ise 12 kez gülen taraf oldu. Mor-beyazlı ekip, çıktığı 356 müsabakada, 159 galibiyet, 73 beraberlik ve 124 mağlubiyet aldı. Kosova asıllı Arnavut teknik adam Besnik Hasi’nin çalıştırdığı Anderlecht’in ligde yaptığı maçlarda Sırp forvet Aleksandar Mitrovic, en golcü oyuncu olarak dikkat çekiyor. Maçlarını Constant Vanden Stock Stadı’nda oynayan

Anderlecht’in kadrosunda ise şu futbolcular bulunuyor:

"Silvio Proto, Thomas Kaminski, Nicaise Kudimbana, Davy Roef, Fabrice N’sakala, Olivier Deschacht, Bram Nuytinck, Chancel Mbemba, Michael Heylen, Herve Matthys, Anthony Vanden Borre, Andy Najar, Luka Milivojevic, Denniz Praet, Steven Defour, Sacha Kljestan, Federico Vico, Youri Tielemans, Leander Dendoncker, Samuel Bastien, Wigor Do Nascimento, Matias Suarez, Gohi Bi Zoro Cyriac, Oswal Alvarez, Frank Acheampong, Aaron Leya Iseka, Nathan Kabasele, Aleksandar Mitrovic."
 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir