İBRAHİM FETHİ SEL

İBRAHİM FETHİ SEL

FUTBOL OYNAMAK VE SEYRETMEK (5)

FUTBOL OYNAMAK VE SEYRETMEK (5)

Bir önceki yazımızdan devamla  Futbolu bir meslek olarak kabul etmek ve kurallarını koymak gerekmez mi.

SİHA ve İHA benzeri ve daha üst düzeyde oluşumlar için seçkin ve eğitimli bir grubun çalışması gerekirken, yada TIP ta okumak ve sonrasında kaliteli bir uzman doktor olmak adına eğitimin  dibini bulmak gerekirken, bu örnekleri çoğaltabiliriz  Futbolda mı bu gereksiz yada diğer spor dallarında.

Ekonomik anlamda Samsun ekseninde baktığımızda Samsunspor'da oynayan bir sporcunun aldığı parayı kim alıyor İlimizde.

Hiçbir Kamu yada özel idarecinin alması mümkün mü. İstanbul'a gidin durum farklı mıdır.

Peki durum böyle ise nerde bu Futbolun profesyonelliği, kuralı kaidesi ,eğitimi vsvsvs..

Futbolcu mu olacaksın yolu belli olmalı, okuluna kolay girilememeli , Fen liselerinden zor olmalı puanı girişi vsvs……giren öğrenci ise artık buradan çıktığında ekonomik bir kaygısı olmayacağını bilmeli. Yaşanılan örnekler bu fikri vermeli öğrenciye .

Bir modelleme getirilmeli  FUTBOL TÜRK modeli misali, Kulüplerimiz bunu beceremiyorlar. Ajax örneğinde olduğu gibi  hayata bir türlü geçiremiyorlar ,ben bildim bileli fabrika gibi çalışıyor Ajax ve ülkelerini en iyi şekilde sürekli temsil ediyorlar.

Üç büyükler  nerde Beş büyükler nerde ,sorun ülkede iyi onamak değil bunun altını özellikle çiziyorum  Futbolun iyi onandığı ilk 5 ülkesinde oynayacak futbolcu üretmekte.

Yoksa FB ve Milli  OzanTUFAN gibi Avrapa'ya gittiğinizde topun taca çıkmasını beklersiniz dinlenmek için.

Çok dağılmadan devam  edersek  bu yapılanma ile bir yere varılamayacağı aşikar. Böyle kendi kendimizi oyalayıp devam eder gideriz.

Somut bir örnekle devam edelim Ayvacıkspor takımımız Süper Amatöre çıktı bu sene. Şehir büyük bir coşku ile şampiyonluğu kutladı. Öncelikle emeği geçenleri tebrik edelim başarıları için gerçekten zor bir mücadeledir bu mücadeleleri verdiğimiz için biliriz.

Belediye Başkanı Halil KALAYCI kardeşimiz omuz vermese bu başarı gelirmiydi gelmezdi. Gelelim bu seneye Süper Amatör BAL ligine çıkacak takımların Kurtlar vadisi  gibidir. Düşmemeye oynayacak takımın maliyeti 500-800 milyon lira civarındadır. Ayvacık'tan 11 de onayacak  oyuncu var mıdır 1 bilemedin 2 tanedir. Diğerleri dışardan gelecektir.

Halil Başkan şehri  ile elini taşın altına koyacaktır ve her yıl bu ligte kalmak adına en az bu kadar ,yukarı çıkmak adına da bunun 3 katı finansman sağlayacaktır.

Peki bunu Ayvacık gençlerine ne katkısı olacaktır  cevabı siz verin, keşke bir futbol ortaokulu veya lisesi olsa idi de o çocuklar Ayvacıkspor da oynasalardı. Bu çıkılmaz bir labirenttir Ayvacık'ta Çarşamba'da ,Samsun'da da aynıdır.

Yeteneklerine göre de yollarına Üniversitelerde devam etselerdi.

Buna karşı çıkacak olanlar  bu çocukların Üniversite kazanarak okullarını bitirdiklerinde atanma veya iş bulma zorluklarını en iyi bilenlerdir.

Zaman artık Üniversite eğitimi açısından farkındalık zamanıdır ,okulu bitirmenin tek başına bir anlamı yok ve Devlet kapısında eskisi gibi iş imkanı da olmayacak.

Devam edeceğiz inşallah , sağlıklı ve spor dolu günler diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İBRAHİM FETHİ SEL Arşivi