Firmalar Serbest Kıyafetten Memnun Değil

Firmalar Serbest Kıyafetten Memnun Değil
Samsun’da okul kıyafeti üretim ve satışı yapan firmalar, okullarda serbest kıyafet uygulaması kararından memnun değil

 

Okul kıyafeti üretim ve satışı yapan firmalar serbest kıyafet uygulamasını değerlendirmek üzere bir araya geldiler. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Davut Altan Meclis Salonu’nda toplanan okul kıyafeti üretimi ve satışı yapan firmalar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın serbest kıyafet uygulamasını değerlendirdiler.

Okullardaki serbest kıyafet uygulamasında en çok kendilerinin etkileneceğini belirten firma sahiplerinden Kenan Bozkurt, “Bu, 1 gecede alınan karar. Toplumun hiçbir kesiminin görüşü alınmadan oldubittiye getirilmiş bir karar. Haksız ve adaletsiz bir karar olduğunun da altını çizmek istiyorum. Bu kararın gerek sosyal boyutuyla gerekse ekonomik boyutuyla inceleyebiliriz. Sosyal boyutu olarak baktığımızda öğrenci kıyafetlerin okullarımızda gelir düzeyi yüksek olanlarla, gelir düzeyi düşük olanlar arasındaki farkı örten bir kıyafetti. Yani öğrencilerimiz kendilerini okullarda eşit hissediyordu. Ekonomik boyutlarından baktığımızda ise öğrenci kıyafetlerin ailelere çok cüzi miktarda yük bindirdiği konusunda görüş birliği içersindeyiz. Bugün bir öğrenci kıyafeti 100-120 TL arasındadır. Bunu yaz ve kış olarak bu kıyafetleri öğrencilerimiz giyebilmekteler. Bunun haricinde kıyafet serbestliğine geçildiği zaman bir öğrenci her gün aynı kıyafeti giymeyeceğine göre arkasından öğrenciler birbirlerini kıskanacağına göre, anne babalardan farklı farklı kıyafetler isteyecekler” dedi.

Çin’in Türkiye’de tek rekabetçi olamadığı sektörün okul kıyafetleri olduğunun altını çizen Bozkurt, “Bu sektör özellikle kendi ürünümüz olan yerli kumaşlarımızı kullanıyoruz. 5 milyona yakın kişi bu sektörden ekmek yiyor. Aniden alınmış bu kararla bu sektörü birden çökertmiş oluyoruz. Bu kararın tekrar tekrar düşünülmesi gerektiğine inanıyorum. Kamuoyu araştırılmasının yapılması gerektiğine inanıyorum. Bu karardan sonra 10 milyar TL’lik kendi imalatımızı direkt Çin’e finanse etmiş oluyoruz. Kendi kendimizi kuyunun içine atmış oluyoruz. Marka firmalar mallarını Çin’de üretecekler, Türkiye’ye 10 milyar TL’lik sektörü 40 milyar TL’ye çıkaracaklar. Çünkü bir veli bir öğrenciye bir kıyafet alıyordu. Şimdi birkaç kıyafet almak zorunda kalacak” diye konuştu.

Okullarda serbest kıyafet uygulaması yürürlüğe girdikten sonra, stoklarındaki okul kıyafetlerinin ellerinde kalacağını ifade eden Terme Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ali Osman Malkoç, “Sadece Terme ilçesinde benim gibi 5 firma mağdur durumdadır. Okul sezonunun ardından Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in yaptığı açıklama ile Türkiye genelinde milyonlarca TL’lik kıyafet tamamen çaput haline gelecektir. Bu süreçte öğrenciler ve aileler arasında yaşanacak olan sosyal ve ekonomik durum göz önüne alınarak, bu geçişin kademeli olarak yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel