FIRINCILARIN "PAZAR TATİLİ" İSYANI

FIRINCILARIN PAZAR TATİLİ İSYANI
FIRIN USTALARI, "BİZ İNSAN DEĞİLİZ Kİ?"

FOTOGALERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit'in gündeme getirdiği Pazar Tatiline Çarşambalı Fırıncılardan destek geldi. Çarşambalı Fırıncılar gündeme gelen pazar tatili meselesinin bilinçli olarak yapılmadığını söyleyen verilmeyen tatil kararına adeta isyan ettiler. Fırıncılar, Pazar tatilinin göz ardı edilemeyecek kadar önemli olduğunu belirterek görüşlerini dile getirdiler.

'Pazar günü nöbet sistemi kurulabilir'

Çarşamba Ak Kardeşler Ekmek Fırını İşletme sahibi İsa Ak, ‘’Ailemiz ve çocuklarımızla vakit geçirebileceğimiz bir sosyal günümüzün olmasını istiyoruz.  Halkımız ekmeğini Cumartesi gününden alabilir. Biz de cumartesi günü fazladan ekmek çıkarırız, böylece Pazar günü tatil olur. Diğer fırıncı kardeşlerimizle nöbetleşerek bile bunu yapabiliriz. Pazar günü kimse ekmeksiz kalmaz. Fırınlar Pazar günleri ekmek satamadı diye zarar etmez. Çünkü cumartesi günü yeteri kadar karını yapmış olur’’ diyerek Pazar tatilini gönülden istediğini dile getirdi.

'Bayramlarda nasıl oluyorsa pazar da aynı olmalı'

Değirmenbaşı meydanında hizmet veren Ak Kardeşler Ekmek Fırını sahibi Fikret Ak ise pazar tatili için diğer fırıncılarla birlikte daha önce imza topladığını fakat sonuç çıkmadığını ifadeleri kullanarak, bu durumun ise rant işi mi yoksa altında başka bir şeylerin mi olduğu konusunda şüphe içinde olduğunu söyledi. Çarşamba Ak Kardeşler Ekmek Fırının sahibi olarak pazar günlerinin tatil olmasını çok istiyoruz şeklinde düşüncelerini yenileyen Fikret Ak, "Pazar günü ekmeğin halka nasıl temin edileceği düşüncesine ise vereceğimiz cevabımız bayramlarda nasıl temin ediliyorsa yine aynı yolla temin edilir. Yani  herkes ekmeğini bir gün öncesinden alabilir" dedi.

'Fırın Ustası artık yetişmiyor'

Fırıncı Ustasının artık gelmediğini çünkü tatili ve diğer haklarının bulunmadığını belirten Ak, "Ayda bir gün bile izin kullanamayan çalışanlar mevcutken pazar günü kesinlikle izin olmalıdır. Günümüzde artık kimse fırıncılık işi ile uğraşmak istemiyor. Ekmek, pastayla, börekle eşit kefeye konuluyor. Ekmek eski önemini kaybetti. Ekmek pasta ve börek kadar para bırakmıyor artık. Artık pasta ustası olmak, fırıncı ustası olmaktan daha değerli konuma geldi. Yeni nesilden fırın ustası yetişmesi isteniliyorsa mutlaka tatil ve diğer sosyal haklarının düzene sokulması gerekiyor."

'Hasta olsak da izin yok, insan değiliz ki!'

Çarşamba Ak Kardeşler Ekmek Fırını Fırın Ustası Mustafa Sarıoğlu, ‘Biz bu meslekte sadece cenazemiz olunca izin kullanabiliyoruz. Hasta olunca Doktora gidip geri gelmek zorundasınız. Aksi takdirde işinizden oluyorsunuz. Biz insan değiliz ki!?. İnsan olsak iznimiz olur. Bizler fırıncılar olarak Pazar günlerinde izin verilmesi için her kapıyı çaldık fakat kimseden ses çıkmadı. O nedenle biz insan değiliz diyorum’’çarpıcı sözleriyle dikkat çekti.

'250 imza topladık ama sonuç çıkmadı'

Çarşamba Tarihi Akkaya Ekmek Fırını İşletme Sahibi Batuhan Akkaya da pazar günü izin verilmesinin çok gerekli bir şey olduğunu, ekmek çıkması konusunda nöbetleşe bir sistem uygulanabileceğini, işçilerine izin verdiğini ama herkese de pazar günü izin veremediğini söyledi. Çarşamba Tarihi Akkaya Ekmek Fırını Ustası Mehmet Aydın, ‘’Ben 25 yıldır fırın ustasıyım ve pazar tatil meselesini defalarca duydum ve bu konuda daha önce çok girişimde bulunduk. 250 imza toplayıp Samsun’a gönderdik ama ses çıkmadı, cevap dahi verilmedi. Neden Pazar günü izin olmalı diyorsanız şöyle söyleyebilirim. Pazar günü yoğunluk az ve ailelerimizle vakit geçirme şansımız daha fazla olduğundan iznin pazar günü olması gerektiğini düşünüyorum. Daha önce pazar günleri fırıncılara izin veriliyormuş fakat sonraları neden kaldırıldı bir bilgim yok’’ Sözleriyle iznin özellikle pazar günü olması gerektiğini vurguladı.

'Başkan Akkaya, "Olursa saygı duyarız" '

Çarşamba Tarihi Özakkaya Fırınları Sahibi ve Çarşamba Fırıncılar Odası Başkanı Esat Akkaya da Pazar günü izin olması konusundaki düşüncelerini şu sözleriyle dile getirdi. Başkan Akkaya,  ‘’Samsun Fırıncılar Odası başkanımız Yılmaz Yiğit, seçim kararını aldığı zaman oda olarak heyetinden bu yönde bir karar çıkarttı. Ama tabi ki pazar günü fırınları kapatma yetkisine fırıncılar odası tek başına karar veremez. Vali, büyükşehir, Hıfzısıhha gibi büyük makamlara, üst merceklere teklif sunar. Seçim esnasında ve seçim sonrasında alınan onların aldığı bu yönetim kurulu kararlarını biz Fırıncılar odası olarak destekliyoruz. Takip de ediyoruz. İnşallah bu fikirleri, bu kararları gerçekleşir. Biz de saygı duyarız" diyerek şöyle devam etti.

'Yönetime sunar gerekli yasal süreci başlatırız'

Çarşamba'da hizmet veren Fırıncıların Pazar tatil istekleri bize ulaştığı takdirde bizler de destek veririz. Konuyu İlçe Çarşamba Fırıncılar odası olarak fikrimi tek başıma beyan edemem. Yönetim kurulumuz mevcut ve yönetim kurulumuzu toplar, diğer fırın sahiplerimizin, arkadaşlarımızın görüşlerini de alır gerekli mevkilere istekleri sunarız şeklinde konuşan Akkaya, "Kamudan da onay görürse niye olmasın ki? Pazar günleri fırınları kapatırız. Biz bu güne kadar fırıncıların isteklerini hiç göz ardı etmedik. Arkadaşlarımızla istişare içinde olduk. Ama bazen birileri ortalığı karıştırma adına böylesi odamızı ve fırıncıları sıkıntıya sokacak konuşmalar üretebiliyorlar. Ama bunları aşmak bizim görevimiz. Bu arada bizim fırınlarımız da İşçilerimiz vardiyalı sistem olarak çalışıyor ve bu şekilde de herkesin izin günü oluyor. İşçilerimiz bir pazar çalışıp bir pazar istirahat ediyorlar. İşçilerimiz tatil yapamıyor izin alamıyor gibisinden bir sıkıntımız yok. Hiç tatil yapmıyorlar söylemi yanlış" şeklinde konuşarak şöyle devam etti.  

'20 yıl kadar önce denendi ama olmadı'

Fırıncılar için 20-25 sene önce böyle bir uygulama oldu. Pazar günü çalışmayıp cumartesi günü gece 12’ye kadar ekmek verdik. Fakat çok da başarılı olmadı ifadelerini kullanan Akkaya, "Ekmek milletimizin sofrasında olmazsa olmazı olduğu için çok kıymetlidir. Bu uygulama benim açımdan biraz zor gibi görünüyor. Halkımız her saatte taze ekmek istiyor. Kahvaltıda, her öğün yemekte taze ekmek arıyor. Bu nedenle vatandaşın beklentisi de önemlidir. Ayrıca, biz devletimizin aldığı kararlara tüzüklere her şekilde uyuyoruz. Hiçbir odanın bu konuya itiraz etme gibi ya da kendi başına kabul etme gibi bir yetkisi yok. Yönetim kurulu ve denetim kurulunun üyelerinden böyle bir onay alınır, karar çıkartılır, karar defterine işlenir, sonra valiliklere, tarım bakanlıklarına belediyelere düşünceler sunulur. Kabul görülürse onaylanır."

 

Çarşamba Özakkaya Fırını Sahibi ve Çarşamba Fırıncılar Odası Başkanı Esat Akkaya, "Tabi bu işi yapacak, kararı alacak makam Ankara' da dır. Biz çıkarılan bütün kurallara uyuyoruz. Çünkü uymadığımız takdirde 12 milyar civarında para cezası var. Çoğu kişi de ceza yedi. Devletin verdiği yasalara bütün fırıncıların uymak mecburiyeti var. Ama pazar bir fırını kapatmak zordur. Çünkü fırınlar bir noktada ya da bir sanayide çalışmıyor. Her mahallede 2-3 tane fırın var. Fırınların Pazar günleri çalışmaması vatandaş için zor bir durum. Belki bu uygulama İstanbul gibi büyük yerlerde uygulanıyor olabilir ama Karadeniz bölgesinde bu çok zor bir süreçtir’’ diyerek Pazar günü izin konusunu desteklediğini fakat bu uygulamanın oldukça zor olacağını da gözler önüne serdi.

İlçe de Fırıncılık işi ile uğraşan diğer Fırın sahipleri ve çalışanları da Pazar günlerinin tatil olması gerektiğini, ailelerine, sosyal yaşam için ihtiyaçları olduğuna değinerek, ekmek ihtiyacı için halk cumartesi gününden önlemini alır. Bizler de fırıncılar olarak gereken önlemleri alırız. Diğer meslekler nasıl Pazar günleri tatil yapıyor ve uygulama da sıkıntı yaşamıyorsalar aynı önlemler ve gerekli tedbirler alındığı vakit bizlerin de tatil yapması çok kolaydır ve uygulanabilir. Bu kararı almak çok zor olmasa gerek. Yeter ki siyaset, bürokrasi ve STK'lar bu kararı alıp desteklesinler. Bizler de artık insan gibi yaşamak, ailemizle birlikte bir gün olsun bir arada olmak istiyoruz. O nedenle Pazar günü tatil yapılmasını çok istiyor ve arzuluyoruz şeklinde ısrarlı beklenti ve isteklerini dile getirdiler.

Haber Expres Gazetesi olarak Fırın Ustası Mustafa Sarıoğlu' nun deyimi ile "Biz insan değiliz ki" sorusu ve cevabına tatil kararı verilecek mi, verilmeyecek mi sonucunu merakla bekliyoruz. Ekmek fiyatlarının artmasını nasıl bir komisyon karara bağlıyorsa, aynı şekilde bu kararı da Valilik başta olmak üzere Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve diğer komisyon üyeleri gerçekleştirilebileceği ve ekmek fiyatlarının bir liradan satılma kararından önce tatil kararının uygulamaya geçmesini istedikleri dilek ve temennilerini sizlere sunuyoruz. Çıkacak kararı merakla bekliyoruz.  

HABER ARAŞTIRMA- FOTO: Sezer ÇOBAN- Nazan KILCI -Nuri Oğuzhan ŞEKER

Haber Kamera Görüntüleri: www.sekerhaber.web.tv adına Erol ŞEKER- Sezer ÇOBAN

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber