Fındıkta rekolteyi artıracak çözüm bulundu

 Fındıkta rekolteyi artıracak çözüm bulundu
Karadeniz Bölgesi’nde yaygın olan yetiştirilen fındıkta rekolte ve kalite artışını sağlayacak çözüm bulundu

Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi işbirliği ile fındık dip sürgünü temizliği ile ilgili yapılan bilimsel toplantıda tespit edilen yeni yöntem hakkında bilgi verildi.
Samsun Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle Atakum Sanat Merkezi’nde ‘Fındık Dip Sürgünü Azotlu Gübre Çözelti Uygulaması’ toplantısı yapıldı. Bilimsel toplantıya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Birliği Bölge Müdürü Mustafa Doyurucuoğlu, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Kibar Ak, Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nail Kırmacı, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Mehmet Akif Özdemir, Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, Meyve Üreticileri Birlik Başkanı Alaattin Gülal, ilçe tarım ve tarım kredi müdürleri ile öğrenciler katıldı.
Toplantıda Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Meyve Yetiştiriciliği Islahı Bölüm Başkanı Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Serdar, fındıkta rekolte artışını, ürün kalitesinin yükselmesini ve maliyetlerin düşürülmesine neden olacak alternatif fındık dip sürgününde azotlu gübre çözeltisi hakkında bilgi verdi. Projenin TÜBİTAK tarafından kabul edildiğini söyleyen Prof. Dr. Serdar, yeni yöntemin hem üreticiler hem de bölge ekonomine önemli katkılar sağlayacağını kaydetti.
Fındık yetiştiriciliğinde rekolteyi olumsuz etkileyen unsurların başında maliyetin geldiğinin altını çizen Prof. Dr. Ümit Serdar, rekolte ve kalite artışını sağlamak için yaptıkları araştırmada buldukları yeni çözüm yolunu anlattı. Gerçekleştirdikleri çalışmada dip sürgünü temizliğinin yılda en az 2 defa yapılması gerektiğini tespit ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Serdar, “Biz bu işlemi elle, fındık bıçağı gibi el aletleri ile yapacaksak bunun maliyeti yüksek. Dönümüne yılda 140 TL gibi bir maliyet çıkıyor. Üreticiler de bu maliyetin altına girmiyor. Zaten köylerde bunu yapacak işçi de kalmadı insan da. Şuan alternatif olarak helbisit kullanılması söz konusu ama çevreye, kuşlara ve böceklere zarar veriyor. Bu nedenle başka yöntemler arayışına girdik. Yaptığımız araştırmalar sonucu azotlu çözeltileri bulduk. Farklı azotlu gübrelerin fındık dip sürgünlerini yakıp yakmayacağı, verimi ve kaliteyi ne kadar artırdığını, toprak yapısı üzerinde problem oluşturup oluşturmadığını, tuzluluk veya asitliliğinde bir değişiklik yapıyor mu gibi konularda da incelemeler yaptık. Örnek çalışma ve analizlerde toprak için hiçbir zararının olmadığını tespit ettik. Gübreler içinde de 3 farklı gübre denedik. Bunlar içinde de en iyi sonucu amonyum sülfatın yüzde 10’luk dozundan aldık” diye konuştu.

Fındık verimini yüzde 30 artıracak
Dip sürgünü temizliğinin yılda bir defa yapılması halinde verimin yüzde 5, iki kez yapılması halinde ise yüzde 30 oranında arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Serdar şu bilgileri verdi: “Bu yeni alternatif çözüm yolu, üreticilerimiz için çok karlı olacak. Kaliteyi ve verimi artıracak. Bunun için de izlenecek yol şöyledir: Üretici önce fındık dip sürgünü temizliğini elle yapacak. 1 Ocak’ta birkaç tane yedek dal bırakacak. 1,5 ay sonra dip sürgünlerinin boyu 10-20 cm uzunluğa eriştiğinde azotlu çözelti kullanılacak. Bu şekilde yılda 3 kez yapılacak azotlu çözelti uygulamasıyla dip sürgünü temizliği yüzde 65-70 oranında daha ekonomik ve kolay şekilde yapılmış olunacak. Bununla birlikte dip sürgünü temizliğindeki maliyet yüzde 65-70 düşecek, rekolteyi olumsuz etkileyen külleme hastalığının etkisi de azalacak. Ülkemizde bahçe fındık verimi, diğer ülkelere oranla daha düşük. Fındık verimimiz de yüzde 30 oranında artacak.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Karadeniz