FINDIKTA KIŞLIK GÜBRELEME

FINDIKTA KIŞLIK GÜBRELEME
Fındık bahçelerinde kışlık gübrelemenin önemine dikkat çeken Çarşamba Ziraat Odası Başkanlığı, Kimyasal gübre kullanılmazsa bitkisel ürün verimi ilk yılda yüzde 50, ikinci yılda ise yüzde 75 oranlarında düşeceğini belirtti.

Fındıkta gübreleme, verim ve kaliteyi artıran unsurların başında gelirken bitkinin normal gelişimini sürdürebilmesi, bol ve kaliteli ürün vermesi için bilinçli ve dengeli bir gübreleme olmazsa olmazıdır. Özellikle dişi çiçeklerin oluşmaya başladığı bu ayda yapılacak kışlık gübreleme ile ilgili Çarşamba Ziraat Odası Başkanlığı çiftçilere uyarılarda bulundu. Bu kapsamda Ziraat Odasından yapılan açıklama "Döllenme,meyve oluşumunu ve  ürün de kaliteyi olumlu anlamda etkilemektedir. Gübreleme yapmadan önce toprak tahlili yaptırın, analiz sonucunuza göre gübreleme yapın. Bu şekilde yıllardır yapılan yanlış ve fazla gübre kullanımının da önüne geçilmiş olur " şeklinde olurken gübrelemede Kasım ve Şubat aylarının önemine vurgu yapıldı.

Üreticiler arasında 'Kışlık Gübre' ya da 'Taban gübre' olarak bilinen gübreler Toprak tahlilinin sonucuna göre yapılması gerektiği açılaması yapılırken şu ifadeler kullanıldı." Fosforlu gübrelerin toprakta çözünüp parçalanmaları uzun sürmesi dolayısı ile bitki tarafından alınımının geç olması, fındığa özel olarak kış aylarında generatif (karanfil, püs) faaliyetlerinin devam etmesi bu dönemde uygulanmalarını gerektirmektedir.

"Tekniğe uygun olarak yapılmalıdır"

Kışlık gübrelerin toprağa verilmesi tekniğine uygun olarak yapılması gerektiğini söylenirken,"Aksi takdirde toprak yüzeyine serpilerek yapılan uygulama ile hiç yapılmayan uygulama arasında hiçbir fark yoktur. Dolayısıyla boşuna zaman, emek ve para harcamış oluruz.Fındık bahçelerine verilecek olan kışlık gübrelerin tamamı, dalların izdüşümüne verilmeli ve toprağa karıştırılmalıdır. Fosforlu gübrelerin toprakla teması arttıkça bitki tarafından alımları güçleşmektedir. Bu nedenle fosforlu gübreler ile fosforlu gübre içeren kompoze gübreler ocak etrafına taç izdüşümüne 16-32 adet 15-25cm.derinliğindeki çukurlara  eşit  olarak  konularak üzeri toprakla kapatılmalıdır" ifadesine yer verildi.

 Bunun yanı sıra Fındık üreticilerine bu noktada güzel verim alınması temennisinde bulunuldu

HABER: Büşra KOCATAŞ- Nurhan GÜZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber