“Fındık üreticisi fındığa ve tarlasına küstürüldü”

“Fındık üreticisi fındığa ve tarlasına küstürüldü”
Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, açıklanan fındık fiyatının çiftçinin yüzünün güldürmediğini belirtirken, fındık üreticisinin beklentilerini esas alarak yeni bir milat oluşturması gerektiğini vurguladı

“Terini akıtan fındık üreticisi, karını artıran ise şirketler”
Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısının ardından açıkladığı fındık fiyatının, üreticiyi sevindirmediğini ve bahçesine küstürüldüğünü vurgulayarak, “Tarım alanında Türkiye’nin en güçlü ürünü ve markası, Fındıktır. Türkiye, fındık konusunda dünya pazarına, ürün fiyatına, fındığa dayalı ürün endüstrisine yön verebilecek konumdadır. Fakat bunların hiç biri bugün gerçekleşmiş değildir. En fazla fındık üreten ve ihraç eden ülke Türkiye’dir. Fakat, Türkiye ne fındığın fiyatını belirleyen ne de fındık borsasına ev sahipliği yapan ülkedir. Fındıkla geçimini sağlayan nüfus ve ekili fındık alanı büyüklüğü noktasında Türkiye, ilk sıradadır. Fakat, fındık üreticisinin emeğinin karşılığını alamadığı, çoğu zaman zarar veya en az kazanç elde ettiği ülkede Türkiye’dir. Bugün fındık tarlaları, fındık üreticileri hatta ve hatta fındıkla ilgili sektör kurumları dahi yabancıların hegemonyasına terk edildi. Son on yıllık süreçte; bilinçli şekilde olduğu kanaatini haklı kılacak biçimde; fındık üreticisi fındığa ve tarlasına küstürüldü. Terini akıtan fındık üreticisi, karını artıran ise şirketler. Fındık ocaklarının hizmetini gören de fındık fiyatı üzerinden ocağına incir ağacı dikilen de bizim insanımız ve fındık üreticimiz. Biz onlara fındık üreticisi diyoruz. Fakat Erdoğan Hükümeti onlara fındık şirketlerinin hizmetçisi konumunu reva görüyor. Giresun’da, Ordu’da, Samsun’da, Sakarya’da, Düzce’de ve diğer birçok ilimizde on binlerce fındık üreticisi ailemiz; emeğine değer, fedakarlığına teşekkür, gayretine minnet, fındığına makul fiyat verilmesini bekliyor. Yerli ve milli kavramlarını afiş olarak kullanmaktan vazgeçip duruş ve görüş olarak kullanmak noktasında Hükümet ilk adımı fındıkla atmalı, fındık üreticisinin beklentilerini esas alarak yeni bir milat oluşturmalıdır." İfadelerini kullandı.

Ayrıca Milletvekili Karaman, açıklanan fındık alım fiyatını 140-150 TL seviyelerine, yani hükümetin kullandığı ölçüyle 5 dolar seviyelerine çıkarmak gerektiğini dile getirdi.

HABER: EMİNE TEMİZ YILMAZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber