FINDIK, SEZONA 9´TL´DEN BAŞLADI

FINDIK, SEZONA 9´TL´DEN BAŞLADI
Terme´de fındık hasadına erken başlayan üreticiler, toplanan fındığı kurutarak satmaya başladı. 9´TLden satılmaya başlanan fındıkta, TMO alım yapmazsa fiyatların bu derecede kalacağı öngörülüyor.

TERME´DE FINDIK PATOZA GİRDİ

Terme´nin çeşitli mahallelerinde fındığın hasadına erken başlayan üreticiler ürünlerini harmanladıktan sonra patoza verdi.

Termeli üreticiler, havaların kurak gitmesi nedeniyle fındık toplama sezonuna erken başladıklarını belirterek, "İmece usulüyle fındığı toplayıp harmanladık. Harmanladığımız kabuklu fındık havaların sıcak gitmesiyle erken kurudu. Bizlerden kuruyan çotanakları patoza vererek tane olmasını sağladık. Fındık bizim tek geçim kaynağımız. Ürünümüzü hemen pazara indirmeyeceğiz ucuza ürün satmak istemiyoruz. Bir süre fındığımızı bekleteceğiz. Fındığın fiyatı yükselir yükselmez de pazara indireceğiz.” dedi.

PATOZ´UN SAATİ 160 TL

Termeli Patozcular, “ Havaların sıcak gitmesi nedeniyle erkenden hasada başladık. Terme´de fındık çotanakları saatte 160 ila 170 TL´ye ayıklıyoruz. Fındığı toplamak kurutmak ve hasada vermek çok zahmetli bir iş bunun için fındık fiyatının en az 10 TL´nin üzerinde olmasını bekliyoruz.”dedi.

50 RANDIMAN FINDIK 9 TL

Bacacı Fındık Fabrikası sahibi genç iş adamlarından Okan Bacacı, 14 Ağustos tarihi itibarıyla serbest piyasada 50 randıman fındığın 9 TL´den alımlara başlandığını belirtti.

Bacacı, aşağı bölgelerde toplanan fındıkların gelmeye başladığını, yukarı bölgelerde ise 15 gün sonra toplanmaya başlanacağını belirterek, “Bu yıl sadece ülkemizde değil dünyada fındık üretimi çok oldu. Fındığın çok olması ve havaların son aylarda kurak geçmesinden dolayı içini dolduramayınca fındığın randımanı da düştü.Bu sezon 50 randımanlı fındık 9 Tl´den alınmaya başlandı. Fındık ne kadar olursa olsun kaliteli olmayınca üreticinin elinde kalır. O nedenle üreticilerin hava şartlarını kontrol edip fındığını toplaması, özellikle yerden toplayanların fındığını yerde bırakmaması gerekiyor. Tarla temiz değilse fındık tarlada çürüyebilir. Kaliteli fındık için fındığı toplayıp bir an önce kurutması gerekiyor.”dedi.

Tüccarlar, eğer Toprak Mahsulleri Ofisi fındık alımı yapmazsa ilerleyen zamanlarda da fiyatların bu düzeyde kalabileceğini vurguladılar.

Kaynak: Terme Bilgi

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Karadeniz