“Fındık piyasasına belli firmalar darbe yapıyorlar”

 “Fındık piyasasına belli firmalar darbe yapıyorlar”
Fatsa Ticaret Borsası(FATBO) Başkanı Ali Feyzi, “Serbest piyasada tekelci firmalar fındık piyasasını ele geçirmiş fiyatını istediği gibi indiriyor istediği gibi yükseltiyor. Fındık piyasasına belli firmalar darbe yapıyorlar” dedi.

FATBO Başkanı Ali Feyzi konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Temmuz ayı içinde Tarım Bakanlığı 460 bin ton yeni dönem için fındık rekoltesi açıklamıştı. Açıklamanın ardından fındıkta bahçelerde dökülmeler yaşandı ve bu oran yüzde 20 düştü. Bu rekolte dökülmelerle 400 Bin ton seviyelerine indi. Geçen yıla oranla bu rekolte gerçekten çok düşük bir rakamdır. 2014 yılında yaşanan don hadisesinden bile daha az bir rekolte oldu bu yıl. Geçen yılda elde kalan 100 ile 120 bin ton elde kalan fındık hesap edersek bu yıl toplamda 500-520 ton fındık olduğunu düşünüyoruz. Böyle bir durum olduğu için Ağustos ayının sonuna doğru fındık fiyatları 15 TL’ye kadar yükseldi. Maalesef bu zaman sürecinden sonra 20 gün içinde fındık ile ilgili bir sürü olay yaşandı ve 15 TL’ye yükselen fındık fiyatları şuan 12 TL’ye kadar düştü. Bu durum kesinlikle bizler tarafından üreticiler tarafından kabul edilemez bir durumdur. Serbest piyasada tekelci firmalar fındık piyasasını ele geçirmiş fiyatını istediği gibi indiriyor istediği gibi yükseltiyor. Bir üretici kuruluşunun olmadığı ve FİSKOBİRLİK’in de güçlü olmadığı için, hükümetimizin de FİSKOBİRLİK’i desteklemediği için az sayıda olan üç beş tane alıcı piyasadaki rakamları 12 TL’ye kadar düşürdüler. Hem üreticiyi hem de fındığa yatırım yapan tüccarlarımız, esnaflarımız ve sanayicilerimiz içinde kabul edilemezi bir durumdur. Biz üreticimizin yanında olmak, bütün sivil toplum kuruluşlarının birleşip hükümetimize bu sorunumuzu paylaşmamız gerekiyor” diye konuştu.

 

“Hep beraber topyekun direnmeliyiz”

“Fındığın satıcısı çok, alıcısı az olan bir piyasaya sahiptir” ifadesini kullanan Başkan Feyzi şöyle konuştu: “Fındıkta mutlaka taban fiyatı oluşturmalıdır. Hükümetimiz fındığı desteklemeli, her yıl için taban fiyatı oluşturmalıdır. Örnek verilerse 2016 fındığın taban fiyatı 15 TL olmalıdır. Fındık piyasasına belli firmalar darbe yapıyorlar. 15 günde 3 TL’lik bir fiyat düşüşünü kabul etmemiz mümkün değildir. Bu durum fındık piyasası bir darbedir. Bu darbeyi millet nasıl 15 temmuz’da darbeye teslim olmadıysa hükümetimiz de milletimiz de fındık piyasasına darbe yapanlara teslim almamalıdır. Hep beraber topyekun direnmeliyiz. İhtiyaç dışında piyasaya fındık indirmemeliyiz. İhtiyacı olan ürününü satmalı, piyasa çalışmalıdır. Bölgemizde kesin sonuçtur ki fındığa dayalı bir ekonomi vardır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Karadeniz