Fındık bahçelerinde bakım devam ediyor

Fındık bahçelerinde bakım devam ediyor
Fındık üretiminde teknik ve kültürel uygulamaların aksatılmadan yerine getirilmesi verim ve kaliteyi artırılıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 2016 yılında hayata geçirilen “Budama Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Projesi”  kapsamında Fındık Üretimi yapılan İlçelerde kurulan 13 adet örnek bahçelerde bizzat proje ekibi kontrolünde örnek çiftçiler marifetiyle, analize dayalı ve tekniğine uygun gübreleme, budama ve dip sürgün kontrolü, külleme, bakteriyel yanıklık, dalkıran, fındık kurdu,  yabancı ot gibi zararlı etmenlerle mücadele uygulamaları yapılarak fındık üreticilerinin görmeleri ve gözlem yapmaları sağlandı. Örnek bahçelerde iyi bir budama, besleme ve zararlı etmenlerle mücadele edilmesi neticesinde, bitki sağlığının ve gelişiminin iyileştiği, iyi bir hava sirkülâsyonu sağlanması neticesinde de külleme, bakteriyel yanıklık hastalıklarının şiddetinin azaldığı ve buna bağlı olarak daha az sayıda ilaçlamaya gerek olduğu görüldü. Ayrıca kurak bir sezon geçirilmesine rağmen, sulama yapılamayan bahçelerde meyve dökülmelerinin çok az olduğu, meyve iç dolgunluğunun iyi, randımanın ve verimin iyi olduğu tespit edildi. İlimizin fındık yetiştiriciliği yapılan İlçelerinde budama ve gübreleme teknikleri, Külleme hastalığı ve Yeşil kokarca ile mücadele,  diğer zararlı etmenler ile mücadele konularında üreticilere yönelik eğitimler sürdürülmekte olup, İlimiz fındık verimi ve kalitesinin artırılması yönünde çalışmalar devam etmektedir.

Fındık bahçelerinde bakım ve besleme işlemlerinin zamanında ve tekniğine uygun yapılması önemlidir. Fındık hasadının ve kurutma işlemlerinin tamamlandığı bugünlerde vakit geçirmeden bahçede bakım işlemlerine başlanılmalı; özellikle Külleme ve Bakteriyel yanıklık hastalıklarına karşı, dip sürgünlerinin temizlenmesi, yere dökülen yaprakların toplanması, kuruyan, kırılan, uçkurutan zararı ve dalkıran zararı olan dallar ile iç kısımda gölge oluşturulabilecek sürgünlerin kesilerek bahçe dışına çıkarılması gerekmektedir. Ayrıca Bakteriyel yanıklık hastalığı ve Mayıs böceği zararı olan bahçelerde ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri ile ilaçlı mücadele yapılabilir. Yine her yıl hasattan sonra analiz için uygun biçimde toprak örneği alınarak analiz ettirilmeli,  gübre uygulamaları bu sonuca göre gerçekleştirilmelidir. Üreticilerimizin düzenli olarak bahçelerini kontrol etmeleri, hastalık, zararlı ve bitki gelişimi bakımından oluşabilecek arazı erken fark etmelerini ve başından itibaren önlem almalarını sağlayacaktır. Ayrıca iklim faktörlerine bağlı olarak bazı yıllar, Amerikan beyaz kelebeği, Kahverengi koşniller vb. zararlı etmenlerin popülâsyonunda hızlı artış görülebilir. Dolayısıyla üreticilerimizin bahçelerini ihmal etmemeleri ve duyarlı olmaları önemlidir.

findik-bahcelerinde-bakim-devam-ediyor1.jpgfindik-bahcelerinde-bakim-devam-ediyor.jpg

İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli teknik ekiplerce sahada fındık üreticilerine yönelik toprak örneği alma, budama, sürgün kontrolü, gübreleme, külleme, dalkıran, fındık kurdu,  yabancı ot vb. mücadelesi konularında,  çevre dostu tarım sistemleri prensipleri istikametinde eğitim ve yayım çalışmaları aralıksız devam ettirilmektedir. Konu ile ilgili üretilen kitapçıklar ve fındık tarım takvimi üreticilerin faydasına sunulmaktadır. Son yıllarda İl Müdürlüğümüzce sahada gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde fındıkta külleme hastalığı kontrol altına alınabilmiştir. Konvansiyonel fındık üretiminin yapıldığı fındık bahçelerinde daha ekonomik ve yeni uygulama olan azotlu çözelti ile dip sürgünü kontrol yöntemi örnek bahçelerde uygulaması yapılmış ve verime artış olarak yansıması sağlanmıştır. Ayrıca sürgünlerin bertaraf edilmesi ile bahçede iyi bir havalandırma sağlanarak külleme hastalığına karşı da ilaçlama sayısı azaltılmıştır.

İlimizde 934.000 dekar alanda üretimi yapılan ve milli ürünümüz olan fındıkla ilgili İl Müdürlüğümüzce, gerek yetiştiriciliği gerekse sağlığı konularında halen uygulanmakta olan projelerle eğitim ve yayım çalışmalarımız hız kesmeden devam etmekte olup, fındık veriminin yükseltilerek maliyetinin düşürülmesi hedeflenmektedir. Fındık üreticilerimizin,  gerçekleştirdiğimiz yayım ve eğitimlere ilgi göstermeleri, katılmaları, bilgi ve becerilerini artırmaları, İlimiz fındık üretiminde bilinçli uygulamaların yapılması, verim ve kalitenin artırılması bakımından son derece önemlidir.  Unutulmamalıdır ki; bakımsız bahçelerde hastalık ve zararlılar yaşam ortamı bulur ve yayılır. O halde hasat sonrasında işimiz bitmedi, gelecek yılın ürünü için yeni başlıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber