Fındığı Elinde Tutan Üretici Karlı Çıktı

Fındığı Elinde Tutan Üretici Karlı Çıktı
Bu yıl fındığını elinde tutan çiftçilerin karlı çıktığını söyleyen Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, fındık fiyatlarının yılbaşına doğru 20 liraya kadar çıkabileceğini söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği(TZOB) 2015 yılı için fındık rekoltesini 550 bin ton civarında olarak açıkladığını söyleyen Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, "İhracatçılar Birliği'nin fındık rekoltesini 690 bin ton, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da 650 bin ton civarında bir rekolte olacağını açıkladı. TZOB başkanları olarak biz fındık rekoltesinin dalında değil harmanda belli olacağını söyledik. Nitekim bu açıklamalar içinde en fazla hedefe yaklaşan TZOB'un tahmini oldu. Bu söylediğimizde de haklı çıktık. Çünkü fındık sıcaktan etkilendi, hasat zamanı fındık zararlılarından fındık etkilendi. Daldaki 6 fındıktan 3'ü iç tutamadı ve boş oldu. Bu yıl Türkiye civarında 500 bin ton civarında bir rekolte elde ettik. Bu Türkiye için yeterli değil. Çünkü Türkiye'nin ihtiyacı olan rakam 700 bin ton civarında. Bundan dolayı fiyatların yükseleceğini düşündüğümüz için biz vatandaşlarımızı fındıklarını ellerinden erken çıkarmamaları konusunda uyardık" diye konuştu.

"13 LİRADAN BAŞLAYAN FINDIK ŞU AN 16 LİRA"

Vatandaşı gerekli konularda bilgilendirdiklerini söyleyen Tütüncü, "Gerek büyükşehirler de gerek ilçelerde bildiriler dağıttık. Sokaklara afişler astık. Vatandaşın ürünü toplamasını ve birden pazara indirmemeleri konusunda uyarılarda bulunduk. 'Yavaş yavaş pazara indirin, ihtiyacınız kadarını indirin, geri kalanını depolayın, rekoltenin bu yıl az olduğunu söyledik' dedik. Üreticilerimizin çoğu bizim bu uyarılarımızı dikkate almadı. Fındığı ellerinden çıkardılar. Fındık alan tüccarların çoğu da fındıklarını sattı. Çoğu çiftçi fındığını sattığı için fazla fındık kalmadı. Doğal olarak bizi dinleyip fındığını elinde tutan çiftçilerimiz karlı çıktı. Fındık şimdi her geçen gün fındık fiyatları yükseliyor. 13 liradan başlayan fındık fiyatları şimdi 16 lira civarında. Yılbaşına doğru fındık fiyatları 20 lirayı bulabilir. Şu anda ne tüccarda nede çiftçide fındık var. Uyanık olan çiftçiler fındığını sakladı. Fındığı elinde tutan çiftçi şu an karda. Fındık fiyatları yılbaşına doğru daha fazla çıkacağı şimdiden belli" dedi.

findigi-elinde-tutan-uretici-karli-cikti1.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ekonomi