Faturaya Yansıyan Zam 5.4

Faturaya Yansıyan Zam 5.4
Sektörü temsil eden Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği'ne göre, ev tüketicisine yansıyan zam oranı yüzde 6.8 değil yüzde 5.4

Elektrik zammı ve faturalarda yapılan bazı değişiklikler bir süredir kamuoyunda tartışılıyor. Ellerine ocak ayı faturalarını alan vatandaşın, özellikle kafasını karıştıran nokta ise aralık ayına kıyasla büyük bir artış gösteren dağıtım bedeli. Dağıtım bedelindeki artış sorgulanırken, bir açıklama da Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği'nden (ELDER) geldi. ELDER yetkilileri, yaptıkları hesaplamaya göre, tüketicinin faturasına yansıyan toplam zam oranının yüzde 6.8 değil, yüzde 5.44 olduğunu savunarak, "Aralık 2015 mesken tarifesi ile Ocak 2016 mesken tarifesini karşılaştırdığımızda ayda ortalama 150 kilovat saat (kWh) elektrik tüketen bir evin, aylık elektrik faturasının 3.2TL (yüzde 5.44) arttığı görülüyor" diyor. Dağıtım bedelindeki artışın da yeni yatırımlardan kaynaklandığını savunuyor.

DAĞITICILAR DA TOPA GİRDİ

Ocak ayında zamlanan elektrik faturaları, bir süredir kamuoyunda tartışılıyor. Elektrik faturalarındaki dağıtım bedelinin ne kadar zamlandığı konusunda ise muhtelif açıklamalar var. Son olarak Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), yeni tarifelerde "dağıtım bedeli" kalemi içerisine artık kayıp-kaçak, iletim ve sayaç okuma bedelinin de dâhil edildiğine dikkat çekerek, "Tek tek kayıp-kaçak bedelinde yapılan artışı, eski mevzuattaki tanımına göre dağıtım bedelindeki artışı, iletim bedelindeki artışı, sayaç okumada yapılan artışı hesaplamak mümkün değil. Ancak yeni tanımıyla dağıtım bedeli adı altında toplulaştırılan kalemdeki toplu artış hesap edilebilmektedir ki, bu zam oranı da yüzde 10.4" demişti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) yalanladığı bir başka açıklamada ise elektrik faturalarındaki dağıtım bedeline yüzde 250 gizli zam yapıldığı iddia edilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir