Erol ŞEKER

Erol ŞEKER

Fakirin umudu EKMEK, EVET'in Cumhurbaşkanı...

Fakirin umudu EKMEK, EVET'in Cumhurbaşkanı...

AK partililerin umudu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan...

MHP' de umut Genel Başkan Devlet Bahçeli...

Bunlar EVET cephesinin ekmek, umut kapısı...

HAYIR cephesi ise çok daha renkli. Önceki gün Çarşamba'da yaşanan bir günlük partilerin referandum mücadelesi görülünce akıllara farklı tablolar gelmeye başladı.

Önce Kılıçdaroğlu'nun Samsun'da ki mini mitinginin yansıması 'HAYIR' cephesini güçlendirmiş gibi. Gerçi Evet destekçileri ile AK Partililerin Cumhurbaşkanı 28 Mart' ta Samsun' a gelir iş değişir dediğini duyar gibiyim.

Ama kazın ayağı öyle değil!

MHP cephesinde dikkatler Grup başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta'da ve o da Çarşamba ziyareti yaptı gözler o yöne çevrildi.

Sayın Usta iyi bir bürokrat olduğu kadar iyi de insan ilişkileri olan tam bir Anadolu evladı. Milletvekili olması onun kişiliğinde çok değişiklik yapmamış. Siyasetten etkilenmemesi halkla yakın diyalogları, dert dinlemesi aklıma 2002'den 2007 yılına kadar AK Partinin mahalle, köylere hatta kişilere kadar gerçekleştirdikleri ziyaretlerini getirdi. Bu yakın markaj kendisini sevdirdiği gibi MHP'nin EVET oylarına da yansıyacak gibi...

Asıl sorun parti içinde ki evet- hayır çekişmesi. Bu noktada dert çok fazla...

İl ve İlçe teşkilatları ile Milletvekilleri, bugüne kadar yaptıkları çalışmalarını şöyle geriye yaslanıp  bu gün itibarı ile referandum sonuçlarını derin bir nefes alarak hayal etmeli. Gerçek ayrıntı da gizlidir. Küçük hesaplar yapan vatandaşları bir daha dinleyin.Vatandaşlara göre 16 Nisan' da tarihi bir adım atılacak. Bu adım da yeni anayasa veya Türk tipi Cumhurbaşkanlık sistemi (başkanlık) hakkında Vatandaşların düşüncelerine gelinecek olursa; 

AK Parti son seçimde % 49 oy oranı ile sükse yapmıştı. Bunu da Cumhurbaşkanı sevgisi ile aldıklarını inkar edemiyorlar. O olmasa çoktan tarih olmuşlardı.

Ama 15 Temmuz darbe kalkışması ardından FETÖ/PDY Terör örgütü korku ve endişesi işleri biraz bozdu.

Çünkü bu örgütten dolayı işinden olan, hapse giren yaklaşık bir buçuk milyon insan ve bunları en kötü şartta 3 ile çarptığınızda ortaya deli bir rakam çıkıyor. Yaklaşık 5 milyon oy potansiyeli... Bu da yaklaşık % 10 tekabül eder ki; AK Partinin oylarının % 10 düşmesi anlamına gelir. Yani oylar % 39' a düşmüş demektir.

CHP'nin o seçimde ki oyu % 25 iken bu kayıp oylar otomatik olarak HAYIR' a gittiği düşünülürse CHP HAYIR oylarını % 35' e yükseltmiş demektir. Arada kalan oy oranı % 4. MHP burada devreye girer ki MHP'de de iç muhalefet nedeni ile oylar % 12 olduğu ve bunun % 7si HAYIR, % 5 i EVET dediği düşünüldüğünde oran EVET % 44 EVET% 35e kaldığına işarettir. Geriye diğer partilerden Saadet Partisi ile HDP'nin aldığı %11-12 oy oranı da HAYIR olarak algılanıp eklendiğin de yaklaşık % 46-47 hayır oranı ortaya çıkar.

Yani bu basit hesaplama ile yeni anayasa  oy oranı olan % 50 üzerine geçmemiş oluyor. Yenileme zorunluluğu doğacaktır deseniz de ortada kalan % 10 ila 15 KARARSIZLAR oranı bu sorunu kökünden çözüyor.

AK Parti cephesinden düşününce;

KARARSIZLARIN kafası karışık, korkuyor, endişe duyuyor. Bir asra dayanmış bir Cumhuriyet'i terk edip BAŞKANLIK sistemine geçişe endişe ile yaklaşıyor. Buna birde AK Parti hükümetinin FETÖ/PDY Terör Örgütüne mensup olduğu düşünülen ve iddia edilen AK Parti, MHP, CHP ve diğer partilerde ki SİYASİ FETÖCÜLER ile İŞ DÜNYASINDAKİ isimlere işlem yapılmaması en büyük etken oluyor ve dolayısı ile vatandaş bu çekincelerden en çok HAYIR' a endekslendiği iddia ediliyor.

MHP ekseninden bakılınca durum basit ama o kadar da zor. Çünkü MHP'lilerin en çok merak ettiği Genel Başkan Bahçeli'nin aniden AK Parti ve Cumhurbaşkanına yaklaşarak birlikte hareket etmesinin ANA NEDENİNİ AÇIKLAMAMASI...

MHP bunu tabanına ve halka anlattığı anda sorun büyük oranda değişecek gibi.

Diğer yandan iktidar kanadında ise kararsızların bir kısmı AK Parti içinde ki kısır çekişme, küskünlükler ve anlamsız zenginleşme ile artık tepeden bakmalar, ayrımcılıkların artmasından kaynaklandığı dillendiriliyor. Referandum çalışmasında eski kurucular, yöneticiler, vekiller, mücadeleye karıştırılmadan, kırgınlıklar içinde başarı elde edilmesi hayal olarak görülüyor. Kaldı ki katılan isimlerin ise FETÖ ile hiç anılmamış isimler olması da çok önemli. Bu noktada görünen net olay hepsi sadece Cumhurbaşkanına endeksli çalışıyor.

Cumhurbaşkanının son Avrupa'da yaşanan olaylarından kaynaklı 2 puan EVET oylarını arttırmış olsa da Avrupa ile yaşanan sıkıntıların da büyük olduğunu biliyorlar, destekliyor ancak çok etkilenmiyor oya yansıtmadığına inanıyorlar.

Bununla birlikte AK Parti Genel Merkezinin de adeta HAYIR' a çalışır gibi icraat ve girişimleri, halktan kopmaları da vatandaşların tedirginliğini tetikliyor ve HAYIR' a yönelmeye neden oluyor iddiası çok güçlü.

Kısacası bu günlerde kimse kusura bakmasın ve hayal değil gerçekçi olsun. Çünkü bugünkü tablo gün gibi ortada!.

Tablo HAYIR' ı işaret ediyor şeklinde halk arasında yorumlanıyor.  Peki çözüm ne derseniz yukarıda ki iddia ve beklentileri çözen taraf istediğini alacak gibi.

Biz mi bizler gazeteci olarak halkın, okuyucuların sesi, kulağı olarak tarafsız ve gerçekleri aktarmak zorundayız.  Birilerine göre acı da olsa gerçek tablo şimdilik bu...

Dedik ya, AK Partililerin ve EVET'çilerin tek umudu Cumhurbaşkanı Erdoğan...

Mutlu ve (sağ)-lıcakla kalın...

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erol ŞEKER Arşivi