Fabrikalara ‘Hava Kirliliği’ Uyarısı

Fabrikalara ‘Hava Kirliliği’ Uyarısı
Samsun’un Tekkeköy İlçe Belediye Başkanı Hasan Togar,

Fabrikaların bacalarına filtre takmamasından dolayı ilçede hava kirliliğinin arttığını, çocuklarda astım hastalığı patlaması olduğunu belirterek, “Üç kuruş daha fazla para kazanacaklar diye bizim hayatımızı burada kimse riske atamaz” dedi.

Makamında açıklamalarda bulunan Başkan Hasan Togar, Karadeniz’ in en güzel ilçelerinden birisinin Tekkeköy olduğunu vurguladı. Togar, “Sanayi kuruluşlarımızdan kimisi duyarsız davranıyorlar filtrelerini çalıştırmıyorlar. Ben buradan şu uyarıyı yapmak istiyorum. Üç kuruş daha fazla para kazanacaklar diye bizim hayatımızı burada kimse riske atamaz. Biz burada yaşamak zorunda olan insanlarız. Samsun’un 3 ovası var. Çarşamba, Bafra ve üçüncüsü de Tekkeköy. Bu kadar güzel bir arazinin ve coğrafyanın içerisinde yerleşimle alakalı sadece Atakum düşünülüyorsa burada bir sıkıntı vardır. Bütün bu sanayi kuruluşlarının burada olması bizim için de yaşadığımız havayı kirletme hakkını vermiyor. Biz burada birlikte yaşamak zorunda olan insanlarsak bu kriterlere uyacağız” diye konuştu.

 

“ÇOCUKLARDA ASTIM HASTALIĞI PATLAMASI VAR”

Avrupa da sanayi kuruluşlarının tamamının şehir merkezlerinde konuşlandığını ifade eden Togar, “Ama orada en ufak bir problem yok. Niye? Çünkü çalışma mevzuatlarına herkes uyuyor. İnsan sağlığını hiçe saymıyor. Ama bu gün özellikle ben Çevre İl Müdürümüzü de aradım. Kendisine de gerekli uyarıları yaptım. Bu işin takipçisiyiz. Kendisi ile de alakalı takipçisiyiz. Özellikle de buradan kendisine tekrar sesleniyorum. Buraya bir seyyar ölçüm istasyonu mu kurar veya bununla alakalı bizim yapmamız gereken ne varsa onu yapar. Bu konuda ciddi yaptırım uygulamalı. Bu konunun belediye olaraktan da siyaseten de takipçisiyiz. Yerel yöneticisi olarak da takipçisiyiz. Hem sorumluluklarını yerine getirmeyen firmalarla alakalı hem de o firmalarla alakalı görevini yerine getirmeyen kamu kurumlarındaki kamu görevlileri kim ise bu saatten sonra bizim için bu konunun takibi her platformda yapılacaktır. Benim ilçemde çocuklarda astımla alakalı olarak patlama var. Yazık günahtır. Burası da bir yerleşim yeri. Coğrafyası çok güzel olan bir ilçe. Eğer bu kirlilik burada bu seviyede olursa kimse burada yaşamayı göze alamaz. Vatandaşlardan özellikle nefes darlığı ve nefes burusu yanması gibi şikayetler alıyoruz. Bunun bir sis olmadığını anlıyorsunuz. Kimi zaman böyle dalga geçer gibi cevaplarda veriliyor. Firmalardan da kamu kuruluşlarından da. Sisin ne olup olmadığını bizim insanımız bilir. Havayı teneffüs ettiğinde onun ne olduğunu bilir. Yine söylüyorum çocuklarımızda astımla alakalı ciddi bir artış var” şeklinde konuştu.

 

“UEFA BU ŞARTLARDA MÜSAADE ETMEZ”

Burada ilçede Samsunspor’un yeni stadının yükseldiğini söyleyen Togar, şöyle konuştu: “Allah nasip ederse bu yıl tamamlanıyor. Nasipse maçlarımızı seneye burada oynayacağız. Bu şartlarda sporcu burada top oynayabilir mi? Ben şunu da biliyorum: UEFA bu şartlarda müsaade etmez. 2017 İşitme Engelliler Olimpiyatları da ağırlık merkezi burası olduğunu düşünürsek böyle bir sanayi kirliliğini gören dünyaya biz açıklama yapamayız. İzahatta bulunamayız. Bunun her türlü takipçisiyiz. Gerekirse Tekkeköy Belediyesi olarak yasal prosedürü bilemiyorum ama burada bir ölçüm istasyonu kurmayı ve cezai müeyyide uygulayabilecek duruma gelmeyi düşünüyoruz. Avrupa Birliği(AB) normlarında çalışma şartları ne ise onlara uyacaklar. Bunların her firmada kriterleri belli. Başka bir şey istemiyoruz. O filtre sistemini taktıklarında dışarı bu gazı salmıyor zaten. Yani zehirli gazı salmıyor. Bunu burada kullanmamalarının çok üzücü bir gerekçesi var: ‘Fabrika o zaman tam kapasite çalışamıyor biz daha az para kazanabiliyoruz’. Bizim onlardan istediğimiz AB normlarına uysunlar. Çevre ve Sağlık Bakanlıkları hangi şartlara uymasını emrediyorsa o şartlara uysunlar. Şunu da bir daha ifade edeyim Tekkeköy ilçesi ismiyle köy gibi anılan ama 59 yıl boyunca köy gibi bırakılmak istenen yanlış yönetilmiş bu ilçeyi dünya da ve Türkiye de marka yapan bu sanayi kuruluşlarıdır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Karadeniz