ETCEP'İN 7. DURAĞI SAMSUN

ETCEPİN 7. DURAĞI SAMSUN
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nce yürütülen Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Geliştirme Projesi’nin(ETCEP) Samsun ayağı tamamladı

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülmekte olan, ETCEP, pilot illerden Samsun’da yerel toplumsal seferberlik kampanyasını tamamladı. Eğitim camiasının, toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki duyarlılığını artırmayı hedefleyen ETCEP kapsamında, Samsun’daki 4 pilot okulda öğrenim gören bine yakın öğrenci, çeşitli etkinliklere katıldı.

etcep1.jpg

Projeyi sahiplenen öğrenciler, ETCEP için yaptıkları koro çalışmasının yanı sıra tiyatro gösterileri gerçekleştirdi. Öğrencilerin ailelerine yönelik de seminer çalışması gerçekleştirildi. Eğitim sisteminin tüm bileşenlerine toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısını yerleştirmeyi amaçlayan ETCEP, 6 ilde 8 bin öğrenciye ulaştığı yerel toplumsal seferberlik kampanyasının Samsun ayağını, 9-13 Mayıs 2016 tarihleri arasında Samsun’daki 4 pilot okulda gerçekleştirdiği etkinliklerle tamamladı. Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında, Trabzon’da başlayan kampanya etkinliklerine Samsun’daki bine yakın öğrenci ile 40 civarı gönüllü öğretmen katıldı. ETCEP proje ekibi Samsun’daki çalışmalar sonrası basın açıklaması gerçekleştirdi.

ETCEP ŞARKISI BESTELENDİ
Okullarda gerçekleştirilen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kampanyası'na Samsun’daki Özel Bahçeşehir İlkokulu, 23 Nisan Ortaokulu, Gülsüm Sami Kefeli Ortaokulu ve Samsun İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi’nden bine yakın öğrenci, 40'a yakın gönüllü öğretmen katıldı. Öğrenciler, "Mesleğin cinsiyeti olur mu", "Yılan-Merdiven", "Fikir Otobüsleri", "Toplum Öncüleri" ve "Örümcek Ağı" gibi projenin ana teması ile ilgili düşünmeye sevk eden genel etkinliklerin haricinde, öğretmenlerinin de teşvikiyle drama çalışmaları, skeçler ve atölye çalışmalarıyla, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda algılarını geliştirmeye yönelik etkinlikler de gerçekleştirdi. Öğrenciler, rol modellere ilişkin sınıf içi yaptıkları etkinliklerin haricinde, her sınıfta öğrenci çalışmalarına yer verilen ETCEP panoları da oluşturdu. 23 Nisan Ortaokulu'nda müzik öğretmeninin sözlerini yazıp, bestelediği ETCEP şarkısını koro halinde söyleyen öğrenciler, projeye renk kattı. Etkinliklerin gerçekleştirildiği okullarda öğrenim gören öğrencilerin anne ve babalarına yönelik de proje kapsamında seminer verildi.

FİNLANDİYA VE İSVEÇ'LE ETCEP EL KİTABI PAYLAŞILDI
Avrupa Birliği tarafından desteklenen ETCEP'te, toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesi ve toplumsal cinsiyete duyarlı okullarla ilgili politika, mevzuat ve uygulamaları yerinde gözlemlemek ve Avrupa'daki uygulama örneklerini incelemek amacıyla, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politika Analiz Çalışma Grubu'nun katılımıyla 11-15 Nisan 2016 tarihlerinde Finlandiya ve İsveç'e çalışma ziyaretleri gerçekleştirildi. Bu ziyaretlerde, toplumsal cinsiyet eşitliğini zorunlu kılan çerçeve politikalar, bu politikaları destekleyen politika mevzuatını hayata geçirmekle sorumlu uygulayıcı birimler ziyaret edildi. Ayrıca, kamu kurumları, meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve çeşitli kademelerde okullar ziyaret edilerek, karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Ayrıca, ETCEP kapsamında yapılan çalışmalar ve geliştirilen Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Okul Standartları El Kitabı'nın İngilizce versiyonu da ziyaret edilen kurumlarla paylaşıldı.

ETCEP'İ HERKES DUYSUN DİYE
İletişim faaliyetleri kapsamında, projenin topluma yayılması için, proje kısa filmi hazırlandı. Sosyal medya kampanyası tasarlanarak, aktif bir biçimde kullanılmaya başlandı. Projeyle ilgili web sitesi oluşturularak, sadece öğretmen ve öğrencilerin değil, toplumun geneline ulaşmak amacıyla çalışmalar gerçekleştirildi. “Yeniden Yazmaya Var Mısın?” sloganıyla hazırlanan kamu spotu, sadece sosyal medya hesapları üzerinden değil, televizyonlarda da izleyicilerle paylaşıldı.

9 BİN ÖĞRENCİ ETKİNLİKLERE KATILDI
Kız ve erkek çocuklarına her türlü kalıp yargıdan uzak biçimde, gerçek anlamda eşit haklar tanınması ve eşit muamelenin güvence altına alınması anlamına gelen, 10 pilot ilde ve 40 proje okulunda uygulanan ETCEP’in, Trabzon, İzmir, Şanlıurfa, Sivas, Erzurum ve Batman’da tamamlanan yerel toplumsal seferberlik kampanyalarına bugüne kadar 8 bine yakın öğrenci katıldı. Sadece öğrencilerin değil, başta öğretmenler olmak üzere eğitim sisteminin tüm bileşenlerinin ve öğrencilerin ailelerinin de dahil edildiği proje ile Samsun'la birlikte 9 bine yakın öğrenci, etkinliklere katılmış oldu.

YILDIZ: "TÜRKİYE’DE KADININ YERİ NEDİR?'İ ANLATTIK"
ETCEP’nin Samsun ayağının tamamlanmasının ardından Serra Otel'de bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Sonuçların değerlendirildiği basın toplantısına; Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Araştırma Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı İsmail Yıldız, Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı Hüseyin Aksakal, Proje Koordinatörü Fatma Özdemir Uluç, Proje İletişim Danışmanı Prof. Dr. Deniz Bayrakdar ve proje ekibi katıldı. 
ETCEP’in 24 aylık bir proje olduğunu ifade eden Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Araştırma Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı İsmail Yıldız, "Proje kapsamında 10 pilot ilde çalışmalar yaptık. Çalışmalarımız Eylül ayı itibariyle sona erecek. Projenin en büyük kazanımı mevcut durumu Türkiye’de biz tespit ettik. Profesyonel ekiplerle biz bu projeyi anlattık. Okullarda gerçekten bir faklılık oluştu. Türkiye’de 10 pilot ilde 40 okulda 57 bin öğrenciye ulaştık ve ulaşmaya da devam ediyoruz. En büyük amacımız proje bittikten sonra da bu projenin inşallah sürekliliğini sağlayacağız. Biz bu projeyle 'Türkiye’de kadının yeri nedir?'i anlattık" dedi.

ULUÇ: "EŞİTLİKÇİ EĞİTİM ORTAMLARI, EŞİTLİKÇİ BİR TOPLUMU BESLİYOR"
Eğitimin tüm bileşenlerinde ETCEP’in fark oluşturmak istediğini belirten Proje Koordinatörü Fatma Özdemir Uluç, "Proje, eğitim ortamlarında toplumsal cinsiyet eşitliğini hayata geçirmek istiyor. Biliyoruz ki eşitlikçi eğitim ortamları, eşitlikçi bir toplumu besliyor. Bu anlamda 40 pilot okulumuzda toplumsal toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bir okul nasıl olur'un uygulamalarını hayata geçirmeye çalışıyoruz. Proje kapsamında; merkezi düzeyde eğitim politikalarını ve mevzuatını, ders kitaplarını ve öğretim programlarını gözden geçirdik. Toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen ya da daha da iyileştirilmesi gereken ögeleri belirlemeye çalıştık. Buna dair tavsiye raporlarını bakanlığımızla paylaşmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Eğitim