Esnafa yok, Cemaate beleş...

Esnafa yok, Cemaate beleş...
Çarşamba Belediye Başkanı Dündar, geçtiğimiz dönem Belediye Meclis Kararı ile "İlim Yayma Cemiyetine" Adliye Binası yanında ki araziyi bedelsiz şekilde bağışlaması ardından belediye de neler oluyor denilmeye başladı

 Karara şaşkınlıksa o dönem de Cemiyetin ilçe Temsilci Av. Halit Doğan'ın AK Parti İlçe Başkanı olması, Esnaf odasına arsa vermemesi ve başka cemaate bedeli karşılığında dahi arsa tahsisinin yapılmaması olduğu iddia ediliyor.  

Adliye binası yanında bulunan arsanın meclise sunan Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar tarafından İlim Yayma Cemiyeti adı altında ki cemiyete bedelsiz şekilde belediye meclis oy birliği kararı gündeme bomba gibi düştü. Konu günlerdir ilçe de gündeme gelirken asıl rahatsızlığın o dönem de İlim Yayma Cemiyeti İlçe Temsilcisi olan Av. Halit Doğan'ın arsa tahsisinden kısa bir süre sonra temsilcilikten ayrılması ve akabinde AK Parti İlçe Başkanlığına atanmasının olduğu iddia ediliyor. Yine İlim yayma cemiyetine(İYC) Belediyeden meclisin oy birliği ile bedava arsa tahsis etmesi sonrasında arsa bağışı yapılırken başka bir cemaatin bedeli karşılığında arsa isteğine başkanın olumsuz cevap vermesi olduğu dillendiriliyor.

Ayrıca aynı Belediye Başkanı kendi ilçesinde bulunan Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Selahattin Akkuş'un arsa ve ya bina isteklerine söz vermesine rağmen görmezden gelmesi ilçe de tepkiyle karşılandığı gündeme gelmeye başlaması diğer cemaatler ve bazı STK'lar arasında tepki ve gerginliğe yol açıyor.

Bir başka tepki ise cemiyete arsanın tahsisinin hemen akabinde o dönem ki temsilci Av. Halit Doğan'ın AK Parti Çarşamba İlçe Başkanı olarak atanmasının akıllara AK Partinin cemaatlerle kavgasının olduğu hemen hemen aynı dönem de böyle bir bağışın bir cemaate yapılması akıllarda soru işaretleri oluşturduğu iddia ediliyor.

Konu hakkında eski AK Parti Çarşamba Belediye Meclis Üyelerinden İsa Acar, sorduğumuz sorulara şöyle cevap verdi. Çarşamba Bakkallar Odası Başkanı İsa Acar, " Cemaate arsa verildi ama esnafa verilmedi. Nedenini anlamadım" sözleri olayın perde arkasını daha da şaşkınlığa yol açtı.

Acar, "Evet, Çarşamba İlim Yayma Cemiyeti Çarşamba Temsilci AK Parti İlçe Başkanı Halit Doğan başkan olmadan önce Halit Doğan, İlim Yayma Cemiyeti (İYC) Çarşamba Temsilcisiydi.  Evet doğru meclis kararıyla cemiyete verilmiştir. Mecliste ret , çekimser oy falan da yok. Bu karar oy birliği ile alınmış bir hayır işi.  Başka cemaatlerde neden ve durumlarını, yapacaklarını meclis ve belediye başkanına anlatsalar onlara da  bilmiyorum ama sanırım meclis uygun görürse verir. O gün İlim Yayma Cemiyeti temsilcileri tarafından başkana gerekli şekilde hedef ve yapacakları anlatıldı, yapılması gereken yapıldı başkan tarafından açıklamaları yapıldı. Mesela uygun görülmesinin ana nedenlerinden birisi Çarşamba’mıza bir yurt yapılacaktı. İlim Yayma Cemiyetinin yurt konusu konuşuldu tartışıldı uygun görüldü" ifadelerini kullandı.

Cemiyetin arsayı alması sonrası aynı yere mi yoksa başka bir yere mi yurt yapacağı, yapılıp yapılmadığını sorduğumuz Acar, "Bizden sonra süreci bilmiyorum. Biz arsayı meclis kararıyla takdim ettik. Daha sonra aldılar almadılar geri bıraktılar ya yeni meclis karar aldı onla ilgili bilgim yok. Arazinin ne kadar olduğunu metre karesini hatırlamıyorum" şeklinde konuştu .

İsa Acar, "Belediye başkanı esnaf kredi ve kefalet kooperatifimize arsa vermiyorum demedi. Şu oldu yani talepte bulunuldu 10 - 12 odayla beraber başkan bakarız falan dedi. Aradan zaman geçti İlim Yayma Cemiyetine hayır işinde bulunulan yerde Başkan Hüseyin Dündar, Oda Başkanlarına, Başkan dedi ki "Ben şu anda seçim öncesi size bunu verirsem seçim yatırımı yaptı derler. Ama seçimden sonra söz bu konuyu değerlendireceğim, istediğiz yeri vereceğim" dedi.

 Başkan Acar, "Ama İYC’ye gösterilen teveccüh Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi ile Odalara  gösterilmedi. 6 bin tane üyemiz var. Bize verilmedi ama cemaate sorgusuz sualsiz verildi. Diğerini bilmem ama işte bu konulara gelince olmuyor. Gerçi  bunlar biraz dini konular bu tarafa geçelim cemaat var sanırım." dedi. 

Bizim o arsayı oy birliği ile vermemizin dedim ya ana nedeni İlim Yayma Cemiyeti yetkilileri bizi ikna etti, başkanı ikna etti. Bu noktada ben Cemaat konusuna girmek istemiyorum. Buradaki başkanın aklı tesiri şu yani burada bir öğrenci yurdu yapılacak diyorlar, geliyorlar bizden yer talep ediyorlar."

İşin aslı cemaate arsa verildi ama konuşulduğu gibi arazi cemaate verildikten sonra AK Parti İlçe Başkanı olan ve Temsilciliği bırakan Av. Halit Doğan'ın ilçe başkanlığı için bu arsanın verildiğine inanmadığını da dile getiren Acar, "Zaten Halit Doğan İlçe Başkanı sadece bu mesele ile gündeme gelen konu değil ki! Ne zaman Hüseyin Dündar’ın Köse ile falan sıkıntısı olsa ilk akla gelen alternatif isim hep Halit Doğan olmuştur. Zaten Halit Doğan’ın ben sanmıyorum isteyerek İlçe Başkanlığına ama eskiden beraber çalışmış, ortak olmuş birbirini tanıyan iki isim. Mecburen başkanlığa geldiğine inanıyorum ifadeleri ise şaşkınlık yarattı.

Başkan Acar, "Belediye Başkanının da huyunu suyunu az çok herkes bilir. Yani önceden hazırlar getirir meclise sunar meclise sununca da benim dediğim olsun ister. Bizde zaman zaman karşı çıkmışızdır. Yani olması gerekenler var bize göre olmaması gerekenler de var. Ama sonuçta orada 25 kişilik meclisin çoğunluğu ne derse o oluyor. Her ne kadar karşı fikri söylesek sonuçta bazı şeylere evet oyu vermek zorunda kalıyoruz. Bunun haricinde bir oy verme imkanın yok.  Sadece bunu bugün Çarşamba’da değil. Başkan talimatını memurlarına verir. Gerekli çalışmayı yaptırır, olay meclise gelir, meclis onaylar onaylamaz oy veren olur vermeyen olur. Yetki olur yetki olur başka bir şey yok." şeklinde konuştu.

Bir başka eski AK Parti Belediye Meclis üyesi ve Esnaf Ertan Sağlam ise konu hakkında daha çarpıcı açıklamalarda bulundu. Başkan Dündar'la çok sık fikir ayrılığına düştüklerini şaşırtıcı cümlelerle ifade eden Sağlam, "Bizim Belediye Başkanı Hüseyin Dündar'la muhalefet değil de fikir uyuşmazlığı vardı. Başkana olmayacak işler de olur deme şansımız yok. Doğrusu, hak ne ise onu her zaman söylemek lazım. Doğruları söyleyeni memlekette sevmiyorlar. Arsa konusuna geldiğimiz de ise İlim Yayma Cemiyetine o arsanın verilmesi doğru mudur derseniz?  Orası müsait diye oraya talep olmuş. ( İYC)  İlim Yayma Cemiyetinin Çarşamba’da şubesi açılacak, öğrenci pansiyonu olsun, yurt açılsın diye orası da müsaitti. O arsayı biz de komple meclis üyelerinin oy birliği kararı ile karar aldık İYC cemiyeti için verdik."

Eski belediye Meclis Üyesi Ertan Sağlam, "Başka cemaatlerin girişimi olmadı mı yok mu, olmaz mı elbette ki var. Mesela Adıyaman Menzil Cemaati adına Hasan Küçükaydın, girişimler yaptı. Emniyet müdürlüğünün yanında boş bir arazi vardı. O araziyi istedi gerekiyorsa bedeli karşılığında alalım dedi ama başkan kabul etmedi, gündeme bile getirmedi. Konu hakkında bizler de fikir teatisi yaptık. Bizim gibi yine eski belediye meclis üyesi Burhan Aydın’la aynı konular görüşüldü . Sonuçta Menzil cemaati adına Küçükaydın'ın başvurusu, girişimi kabul edilmedi. Yani o cemaate orayı Başkan vermek istemedi. Orayı parayla almaya kalktılarsa da uygun görülmedi. Olmadı yani ama İYC cemiyetine orası verildi."

Sağlam, "Mesela örnek veriyorum dolmuşların kapasite artımı konusunda şahsım çekimser oy verdim. Hatta bu konuya dedim ki mesela dolmuşların bir tane koltuk artırımı için 10 bin lira mı 9 bin lira mı öyle bir limit vardı ben dedim ki bu dolmuşların parayı ödeme şansı yok. Evet daha önceden alınan para 600 lira bugün enflasyon rakamlarına göre vursan bunu 10 bin lira yapma şansı hiç yok." ifadelerini kullanan Sağlam'!a sorduğumuz son soruya ise cevap daha enteresan geldi. Sağlam'a, Bu fikir uyuşmazlığınız yüzünden mi taksi durağınız Belediye karşısından Adliye önüne gönderildi, orası yıkıldı dediğimizde , "Öyle bir söylentiler var. Ama biz inanmak istemiyoruz.

Şimdi akıllara takılan sorular şunlar:

1- Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, İlim Yayma Cemiyeti Genel Başkanı Yusuf Tülün'ün 30.10.2013 tarihinde ki ziyaretinde arsa konusu gündeme geldi mi?

Belediye Başkanının temsilcilik ve arsa görüşmesi bu ziyarette mi gündeme geldi. Haber için lütfen tıklayınız:  http://www.iyc.org.tr/?q=4&h=248&id=229

2- İYC'nin Çarşamba'da Temsilcisi açılışı Başkan Dündar'la görüşme sonrasında Halit Doğan bilinçli mi atandı?

3- İYC Temsilcisi Av. Halit Doğan'ın atanması sonrasında arsa Belediye Başkanı Dündar tarafından meclis gündemine getirilerek Adliye yanında ki arsa İYC temsilcisi Av. Halit Doğan'a teslim edildi ve akabinde İlçe Başkanı oldu. Bu rastlantı mı?

4- Belediye Başkanı Hüseyin Dündar ve meclise vaat edilen Yurt yapımı ne oldu? Yurt yapıldı mı, yapılacak mı?. Belediye yurt yapımına maddi destek verecek mi?

5- Belediyeden bedeli karşılığında arsa isteyen Menzil cemaatine arsa verilmezken, bedelsiz ve hiç bir karşılık alınmadan İYC'ye neden, ne karşılığında arsa Belediye Meclisi kararı alınarak verildi?

Ve daha fazla sorular ardı ardına gelebilir. Ancak AK Parti cemaatlerle savaşırken AK Partili Belediye Başkanı Hüseyin Dündar'ın bu tavrı ve baskılarla birlikte akıllara Belediye de daha başka bu tip işler yapıldı mı sorularını getirmeye devam ettiği iddia ediliyor.

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber