Ermenek maden faciasında tanıklardan şok iddialar

Ermenek maden faciasında tanıklardan şok iddialar
Ermenek’te 18 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili açılan davanın üçüncü duruşmasında madenden sağ çıkan işçilerden ustabaşı Mehmet Öndür’ün ifadeleri şok etti.

Karaman’ın Ermenek ilçesinde 18 maden işçisinin hayatını kaybettiği maden kazasıyla ilgili açılan davanın üçüncü duruşmasında madenden kurtulan işçilerin tanık olarak dinlenmesine devam edildi. Ermenek Ağır Ceza Mahkemesinde dün 20 tane tanığın dinlenmesinin ardından bugün de madenden kurtulan işçiler dinlendi.

MÜFETTİŞLERDEN GİZLENMİŞ

İşçilerden İbrahim Öner, çalıştıkları yerin eski ocaklara yakın olduğu konusunda şefle arasında konuştuklarını söyledi. Şefin kendisine durumdan mühendislerin bilgisinin olduğunu belirten Öner, “Müfettişler gelmeden önce gösterilmeyecek bacaları kapatılıyordu. O bacaların önlerini barajlıyorlardı. Yapılan barajlarla müfettişlerden 200 metrelik büyük bir alanı saklıyorlardı. Müfettişler de bunu göremiyordu” dedi.

Maden mühendisi Cemile Karaca ise, "Müfettişlerden kaçırmak için kesinlikle barajlama yapmadık. Yaptığımız barajlama tamamen teknik bir nedenle yapılan barajlamalardır” diyerek iddiaları yalanladı.

“DEVAM ET OĞLUM, OH OH KÖMÜR DE ÇOK”

Kaza günü gece vardiyasında çalıştığını anlatan, Ustabaşı Mehmet Öndür, kazadan hemen önce kömürde aşırı derecede gevşeme olduğunu savundu. Durumu Şef Recep Çiloğlu’na söylediğini ifade eden Öndür, “O da bana ‘Oğlum taşa yakın olduğumuz için gevşeme olur’ dedi. Ama kömür kendiliğinden geliyordu. Aşırı derecede bir gevşeme vardı. Kömüre yanaşamıyordum, devamlı göçüyordu” diye konuştu.

Maden mühendisi Yavuz Özsoy’un kendilerine, ‘arkadaşlar suya rastlayacağız, en ufak bir su sızıntısı görürseniz orayı terk edin’ dediğini kaydeden Öndür, “Yavuz Özsoy bunu kazadan 15 gün önce söyledi. Kömürün gevşediğini gördüğümde yetkililere bildirdim ama aldırış etmediler. Şef Recep ‘daha 80 metre var devam edin’ dedi. O gece korkarak çalıştım. Gözüm devamlı yukarıdaydı. Bir yerin delineceğini hissediyordum. Bir anda üstüme dağ gelecekmiş gibi çalıştım. Şef bana ‘devam et oğlum oh oh kömür de çok’ dedi. Ben de, ‘sen şef olmuşsun ama ben de bir usta olarak burası delinecek diyorum’ dedim. Yavuz Özsoy doğru dürüst ocağa girmiyordu. Bize tehlike falan var diyen de olmadı. Müfettişler gelmeden önce tehlikeli yerleri kapatıyorduk, müfettişler gidince kapattığımız yeri açıp tekrar çalışıyorduk. Biz şefe güveniyorduk” şeklinde konuştu.

"O KADAR BİLSEYDİM MADEN MÜHENDİSİ OLURDUM"

Sanık avukatlarının Öndür’e teknik sorular yöneltmesi üzerine ustabaşı Mehmet Öndür, “O kadar bilseydim maden mühendisi olurdum” diye cevap verdi.

İfadesi alınan işçilerden Mehmet Civelek de, “Şefimiz suyun patlayacağı mesafeyi biliyordu. Üçüncü başyukarıda suyun patlayacağını söylüyordu ama ‘daha 70-80 metre var devam edin’ diyordu. O gece daha yoğun kömür geliyordu. Arkadaşlarımdan tahkimat yapamadıklarını duymuştum” ifadelerini kullandı.

İşçi Süleyman Bilgin ise, “Kömürde kayma oluyordu. Çalıştığım yerde eski imalata rastlamadım. O baca kapatılıp geri dönülebilirdi. Kömür çoktu ama riskliydi. Kömür hep kayma yapıyordu. Tahkimat bile yapamıyorduk” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Asayiş