Erken yaşta güneş ışını cilt kanseri nedeni

Erken yaşta güneş ışını cilt kanseri nedeni
Dermatoloji Uzmanı Dr. Ahu Özbilen, hayatın ilerleyen dönemlerinde gelişebilecek cilt kanseri riskinin en büyük nedeninin erken çocukluk döneminde yoğun ve sık olarak maruz kalınan güneş yanıkları olduğunu bildird

Dr. Özbilen, güneş koruyucu kullanmanın herhangi bir yaş sınırı olmadığını belirterek, bebek, yaşlı, genç fark etmeden herkesin güneşin zararlı ışınlarından etkilendiğini, bu nedenle bebeklere de 6-8 aylıktan itibaren koruyucu uygulanması gerektiğini vurguladı. Güneşten koruyucu ürünlerin düzenli olarak kullanılmasının şart olduğunu belirten Dr. Ahu Özbilen, güneş kremlerinin yeterli miktarda sürülmemesinin cilde krem sürme uygulamasının sık tekrarlanmamasının ve ürünlerin yeterli UVA filtresi içermemesinin güneşten fazla zarar görmemize neden olarak cilt kanseri riskini artırabildiği uyarısında bulundu.

YANLIŞ GÜNEŞ KREMİ DE KANSER NEDENİ OLABİLİYOR
İyi bir güneş koruyucunun tüm özelliklerinin dışında cilt tarafından emildiğinde vücuda zarar verebilecek maddeleri mümkün olduğunca az ihtiva etmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Özbilen, "Bu nedenle yaz boyunca adeta ikinci bir deri gibi bol miktarda kullanılan bu ürünler, cilt tarafından emildikten sonra kana ve organlara dağılarak hormon aktivitesi ve kanserojen etki göstermemeli. Güneş kremi seçimine mutlaka özen gösterilmeli" dedi.

Ultraviole ışınlarının cilt kanseri oluşmasındaki rolünün son yıllarda bilimsel olarak kanıtlanmasının beraberinde tüm dünyada korunma ve koruyucu krem kullanımı arayışını getirdiğini anlatan Dr. Özbilen, "Ultraviole ışınları ‘A’ ve ‘B’ diye ikiye ayrılıyor. İlk etapta Ultraviole-B (UVB) zarar verir sanılıyordu ve sadece UVB’ye karşı hazırlanan kremler kullanılıyordu. Zamanla Ultraviole-A’nın da (UVA) kanser ve cilt yaşlanmasında en az UVB kadar etkisi olduğu belirlenince kremler UVA filtreleriyle de zenginleştirilmeye başlandı” diye konuştu.

Açık tenli kişilerin en az 30 faktörlü güneş koruyucu kullanması gerektiğini söyleyen Dr. Özbilen, güneşten koruyucu ürünlerin düzenli, uygun ve yeterli miktarda kullanılması halinde güneş ışınlarından korunmada en önemli etken olduğunu kaydetti. Dr. Özbilen, “Ürünün emilebilmesi ve cilt üzerinde film örtüsü oluşturabilmesi için dışarı çıkmadan en az 15-20 dakika önce kuru cilde uygulanmalı. Bu uygulama her iki saatte bir yenilenmeli. Ayrıca silinme-kurulanma, yüzme ve aşırı terlemeden sonra da tekrarlanmalı” dedi.

GÜNEŞ ALERJİSİ OLANLAR İÇİN DOĞRU SEÇİM ÇOK ÖNEMLİ
Bazen güneşte kalanlarda alerjik reaksiyonların da görülebildiğini belirten Dr. Özbilen şöyle devam etti:
“Güneş alerjisi, ‘ışık alerjisi’ dediğimiz sık görülen kaşıntı, döküntü, kızarıklık veya kurdeşenle seyredebilen bir cilt rahatsızlığıdır. Tam olarak nedeni açıklanamamış olsa da buna UVB ve UVA dalga boylarından birisinin sebep olduğu tahmin ediliyor. Bu şekilde güneş alerjisi olanların her iki dalga boyunu da içeren geniş spektrumlu bir koruyucu kullanması daha uygun olacaktır. Bu nedenle her türlü cilt bakım ürünü seçiminde olduğu gibi güneş koruyucu ürünlerin seçiminde de yine bir dermatoloğun görüşünün alınmasının önemli.”
Dermatoloji Uzmanı Dr. Ahu Özbilen, güneş kremi seçerken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
"Hem UVB hem UVA ışınlarına karşı etkili olmalı. Kişinin cilt yapısına uygun olmalı. Nemlendirme ve antioksidan faktörler de içermeli. Farklı cilt problemlerine hitap etmeli. Örneğin lekeli cilt, kızarıklığa yatkın cilt, hassas cilt, akneye eğilimli cilt gibi farklı içeriklerle zenginleştirilmiş olmalı."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir