ERKEN TARAMA HAYAT KURTARIYOR

ERKEN TARAMA HAYAT KURTARIYOR
Çarşamba İlçe  Sağlık Müdürü Dr. Özer Özen, 30-65 yaş arasındaki kadınlara yönelik rahim ağzı kanseri tarama testlerinin Kanser  Erken  Teşhis Tarama  ve Eğitim Merkezleri  (KETEM) ile aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz yapıldığını söyledi.

Ocak ayı 'Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı' olarak belirlenmesi üzerine Çarşamba İlçe Sağlık Müdürü  Dr. Özer Özen, yaptığı açıklamasında hastalığın önemine dikkat çekerek, " Kanser tüm dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur ve ölüm nedenleri ,arasında ikinci sırada yer almaktadır. Ülkemizde görülme sıklığı olarak dokuzuncu sırada olan rahim ağzı kanserinin belirtileri ancak kanser ileri bir aşamaya gelindiğinde ortaya çıkma eğilimindedir. " dedi

"Ülke çapında taranmasını önermektedir"

Çağın önemli hastalığı olan 'Rahim ağzı kanseri' nin önlenebililir bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, "Rahim ağzı kanserinin Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu ile ilişkisi artık kanıtlanmış olup, rahim ağzı kanserli hastaların yüzde 99.9'unda HPV DNA varlığı gösterilmiştir. HPV testinin negatif olması durumunda, takip eden beş yıl içerisinde kişinin rahim ağzı kanseri olma ihtimali çok düşüktür. Dolayısıyla rahim ağzı kanseri, nedeni tamamen aydınlatılmış bir kanser olup önlenebilir bir hastalıktır. Rahim ağzı kanseri aynı zamanda tarama ve erken teşhis ile de tedavisi yüzde 100 mümkün olan bir hastalıktır. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) rahim ağzı kanserinin bütün ülkelerde ülke çapında taranmasını önermektedir.Ülkemizde ulusal kanser tarama standartlarına göre; 30-65 yaş grubundaki her kadın 5 yılda bir HPV- DNA ve Pap smear testi ile tanımlanmaktadır." dedi.

Tarama ücretsiz yapılıyor

Rahim ağzı kanser önlenebilen bir hastalık olmasının yanı sıra  erken teşhis edildiğinde yüzde 100 tedavi edilebilmesi ve ölümün tamamen engellenebilmesi sebebiyle rahim ağzı kanserinin önemli bir hastalık olduğunu söyleyen  Dr. Özen " Düzenli rahim ağzı kanseri taramasından geçen bir kadının, rahim ağzı kanserinden ölmeyeceği söylenebilir. İlçemizde rahim ağzı kanseri taramaları Ücretsiz olarak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) yapılmaktadır." diye konuştu

Ayrıca Özer, İlçe Sağlık Müdürlüğü'nün binasında hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğilim Merkezi(KETEM)' e davet etti.

HABER: Büşra KOCATAŞ- Nurhan GÜZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber