Erdoğan'dan özel açıklamalar

Erdoğandan özel açıklamalar
ATV ve Ahaber’de ortak yayınlanan programa katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gazeteci Mehmet Barlas’ın sorularını yanıtladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Hiç gündemimizde yokken erken seçime gittik. Yüzde 47 oyla bu seçimden çıktık. Cumhurbaşkanımızı seçmiş olduk. Son 6 buçuk 7 yıllık süreç, verimli bir süreç oldu. Çankaya’nın arkasında güçlü bir yürütmenin, parlamentonun olması önemli” dedi. 
 
ATV ve Ahaber’de ortak yayınlanan programa katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gazeteci Mehmet Barlas’ın sorularını yanıtladı. Özellikle partiyi kurduktan hemen sonra gündemlerine başkanlık sisteminin geldiğini belirten Başbakan Erdoğan, “Birilerini bunlar çok rahatsız etti. Buna rağmen, biz güçlü bir iktidar olarak parlamentoda yer almamız nedeniyle. İlk dönem Çankaya ile aramızda bir takım sorunlar oldu. Abdullah Gül’ün göreve gelişinin ne derece sıkıntılı olduğunu biliyorsunuz. Buna rağmen biz bunları da aştık. Hatta, hiç gündemimizde yokken erken seçime gittik. Yüzde 47 oyla bu seçimden çıktık. Cumhurbaşkanımızı seçmiş olduk. Son 6 buçuk 7 yıllık süreç, verimli bir süreç oldu. Çankaya’nın arkasında güçlü bir yürütmenin, parlamentonun olması önemli” dedi.
“Hatırlarsanız; Turgut bey’e Çankaya’yı adeta zindan ettiler. Kendi partisinin mensuplarından tutun, o zaman Demirel, hangi tür ifadeler kullandı malum… Cumhurbaşkanı ile başbakanın uyumlu olmasından millet kazanır” diyen Erdoğan, şunları kaydetti:
 
“Ama bu uyum olmadığı zaman, ülke kaybeder. Çünkü bir kararı alırken, yürütme olarak bu kararı ne kadar süratle yasa olarak çıkarırsanız o kadar çabuk mesafe alırsınız. Mesela, attığınız idari adımlarda, eğer idari mahkemeler, Danıştay sizin karşınızda dikilirse orda da mesafe almakta zorlanıyorsunuz. Halbuki ecdat, malum Danıştay’ı Şura’yı Devlet olarak kurmuş. Şimdi de Danıştay adı üzerinde, maalesef devlete danışma hizmeti sunmak yerine, önünü kesmek, onu çalıştırmamak, hatta ihalelere varıncaya kadar, bu ihalelerin yapılmasını engelleme noktasını engellemeye kadar yapılan şeyler var. Bütün bunlara rağmen, Cumhurbaşkanı ve hükümet el ele verince bunların birçoğunu aşmak mümkün oluyor. Fransa’da her ne kadar yarı başkanlık sistemi olsa da orada başbakanın adı var ama her şey başkanın otoritesi altında. Yani savunma sektörüyle ilgili bile çok ciddi yetkileri var. Yarı başkanlıkta bu varken, diğer tarafta başkanlık sitemine bakıyorsunuz bana göre artıları eksilerine göre daha fazla. Mesela Türkiye’de Cumhurbaşkanı, Başkomutan. Orada ise olay başkomutanlığın dışında, farklı mecralarda. Orada hem başkomutan hem yargıda, atamalarda çok ciddi inisiyatifi var, ama buralarda belli bir yere kadar kısıtlı bir inisiyatif var.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Siyaset