Erdoğan: 'Ülke işgal edilse bunlar destek olur'

Erdoğan: Ülke işgal edilse bunlar destek olur
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni Türkiye, halkımızın ümidi olurken bazılarının ise kaosu haline geldi. Allah vermesin, ülkemizi dış güçler işgal etse bunlar destek olurlar” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamu alanında ilk olan Ziraat Katılım Bankası'nın ilk şubesinin açılışını yaptı. Erdoğan, bu ülkede yüksek faizden, kaos ortamından ve gerilimden rant sağlayanlar olduğunu belirterek, “Eski Türkiye artıklarının saldırılarına rağmen Ziraat Bankamız millette hizmet yolunda kararlılıkla yürüyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eminönü’nde Ziraat Katılım Bankası’nın ilk şubesinin açılışına katıldı. Törende Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ziraat Katılım Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve çok sayıda kişi hazır bulundu.

Bankanın açılışında konuşan Erdoğan, kamunun bu alandaki ilk kuruluşu olarak sektöre giren Ziraat Katılım’ın diğer kamu bankalarına da örnek olacağına inandığını söyledi. Erdoğan, “Ziraat Bankası 152 yıllık yaşıyla son dönem Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarına şahitlik etmiş bir kuruluşumuz. Ziraat Bankası’nın tarihi bir anlamda Türkiye’nin finans tarihidir. 1863 yılında Ziraat Bankası’nın ilk nüvesi olan Menafi Sandıkları kurulduğunda Osmanlı ekonomisi adeta iflasın eşiğine gelmişti. İlk dış borcun alındığı 1854’ten itibaren geçen süre içerisinde devlet Galata bankerlerinin ve tefecilerin esiri haline dönüşmüştü. Artık devlet en yüksek faizle dahi borç bulamaz bir hale gelmişti. Bankerler ve onların oluşturduğu güç zincirleri kredi açarak, ya da kredi musluklarını kısarak Osmanlı maliyesini istedikleri gibi yönlendiriyorlardı. Sadece devlet değil, millet de borç batağındaydı. Borçlarını ödemekte zorlanan çiftçiler hasattan önce tefecilere kaptırıyordu. İşte böylesi meşakkatli zamanda kurulan Menafi Sandıkları da milli bankacılığın ilk örneklerini oluşturuyordu. 15 Ağustos 1988’de Menafi Sandıkları’nın yerini Ziraat Bankası aldı. Bugün Ziraat Bankası sadece bir banka değil, bir kara gün dostudur, çiftçi, esnaf, sanayici, tüccar, ihracatçı dostudur. Paradan para kazanma hırsıyla değil, tarımı, sanayiyi, ticaret destekleme gayesiyle çalışan Ziraat Bankası’nın asli vazifesinin hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız” dedi.

12 yıl öncesinin Türkiye’sinin adeta Ziraat Bankası’nın kuruluş yıllarının Türkiye’si gibi olduğunu anlatan Erdoğan, “2001 yılında gecelik faizlerin yüzde 7500’lere çıktığı bir krizi yaşamıştık. Hükümete geldiğimizde bu krizin etkileri yoğun bir şekilde devam ediyordu. IMF’den borç dilenebilmek için bu ülkeye dışardan bir ekonomi bakanı ithal edilmişti. Her gün bir bankanın batış haberini alıyorduk. Geldiğimizde 25 banka batmıştı. O zaman yaklaşık 40 milyar dolar bir borç yükü. Kamu bankalarının içi boşaltılmıştı. 2002 sonunda sadece Ziraat Bankası’nın görev zararı 16 milyar liraydı. Böyle bir Ziraat Bankası devraldık. Banka çiftçiye kredi vermiyor, verdiği zaman da çok yüksek faiz oranı uyguluyor. 16 milyar lira görev zararıyla devraldığımız Ziraat Bankası bugün çok ciddi kar eden banka haline geldi. Bugün ülkemizde finans kuruluşları içinde bir numaraya oturmuş durumda. 12 yıl önce çiftçiye yüzde 59 faiz oranıyla kredi veriliyordu. Şuanda yüzde 0 ile 8 arasında çiftçiye kredi veriliyor” şeklinde konuştu.

“BU ÜLKEDE YÜKSEK FAİZDEN RANT ELDE EDEN TEFECİLER VAR”
Erdoğan, Türkiye’deki huzur, istikrar ve güven ortamının, 78 milyon vatandaşın geleceğe yönelik umutlarını artırdığını ancak bazılarının bu ortamdan çok ciddi şekilde rahatsız olduğunu söyledi. Bu ülkede yüksek faizden rant elde eden tefeciler olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kaos ortamından, gerilimden, belirsizlikten rant sağlayanlar vardı onlar rahatsız oldular. Gençlerin canından, şehitlerimizin kanından rant sağlayanlar vardı, huzur ortamından onlar da rahatsız oldular. Yeni Türkiye halkımızın ümidi olurken, bazılarının da kabusu haline geldi.Allah vermesin Türkiye’yi düşman işgal etse önce bu ülkenin milli kurumlarına, stratejik kuruluşlarına bunlar adeta saldırır hale geldi. Bunlar da meslek edindiler bu durumu adeta. MİT’e, milli bankalarımıza, milli projelerimize saldırlar. Gezi olaylarında ekonomiyi durdurma çağrısı yaptılar. Paralel ihanet çetesinin 17-25 Aralık darbe sürecinde hedef aldığı kurumlardan biri de kamu bankalarımızdı. Bilhassa Ziraat Bankamıza olmadık iftiralar, çamurlar attılar. Aynı şekilde Halk Bankası’na bu çamurları attılar. Bugün bizi Mursi’nin akıbetiyle tehdit eden gazete, geçen yıl da Ziraat Bankası New York şubesini itibarsız hale getirmeye çalışıyordu. Olağan mutat bir denetimi ‘Amerika’dan Ziraat Bankası’na darbe’ manşetleriyle ve adeta sevinçle verdiler. Gaflet veya gafleti tembihle, cehaleti talimle çözebilirsiniz ancak ihanetin ilacı yoktur. Maalesef bunlar böyle acınası durum içine girdiler. Milletimiz bunların yalanlarına da asla itibar etmiyor. Onlar saldırdıkça Ziraat Bankası gibi kurumlarımıza milletimiz daha güçlü şekilde sahip çıktı” diye konuştu.

“BENCE ZİRAAT TEKAFÜLÜ DE KURULSUN”
“Eski Türkiye artıklarının saldırılarına rağmen Ziraat Bankamız millette hizmet yolunda kararlılıkla yürüyor” diyen Erdoğan, şöyle devam etti: “Bankamız bilançosuna ihtiyaç duyduğu kaynakların çeşitlendirilmesinde önemli mesafe kaydetti. Güçlü mevduat tabanının yanı sıra yurt dışından temin ettiği fonlarla yerel sektörün finansmanı konusundaki kabiliyetini artırdı. Bence Ziraat Tekafülü de kursun. Çünkü bu anlamda atılacak bir adımla da bu alanda ilk Ziraat Bankası’nın olması veya Ziraat Katılım’ın olması anlamlıdır. Ziraat finans grubuyla ilgili çalışmaların kısa sürede neticeleneceğine inanıyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ziraat Bankası’nın nasıl bundan 152 yıl önce ülkenin ve milletin sömürüldüğü bir ortamda ilk milli banka olarak kurulmuşsa, şimdi de tarihi bir adım attığını ifade ederek, “Bunu süratle halk katılımın, aynı şekilde vakıf katılımın devam ettirmesi ve bitirmesi gerekiyor. Yani üç kamu bankasının bu alanda yer alması gerekiyor Bugün faizsiz bankacılık alanında da hizmet verecek olan Ziraat Katılım Bankamızın açılış törenini yapıyoruz. Hazine tarafından 675 milyon lira sermayeyle kurulan bu Katılım Bankamız 6 ay gibi çok kısa sürede hayata geçirildi. Eminönü’ndeki ilk şubeyi kısa sürede yenilerinin takip edeceğine ve yılsonumdaki 20 şube hedefine süratle ulaşılacağına inanıyorum. Önümüzdeki yıl 50, 2018 yılında 170 ve 2023’te 500 şubeye ulaşması beklenen Katılım Bankamızın örnek ve öncü bir kuruluş olarak yoluna devam etmesini diliyorum. Ziraat’ın amacı katılım bankacılığının finans sektöründe halen sahip olduğu yüzde 5’lik paya ortak olmak değil bu sektörün büyümesine katkı sağlamak olmalıdır. Bilhassa yurt dışında yatırım imkanları arayan faizsiz bankacılık fonlarının ülkemize çekilmesi hedeflenmektedir. Batıda 2007’de başlayan finans krizi, katılım bankacılığını güçlü bir alternatif olarak öne çıkardı. Ülkemizde de faiz konusunda hassasiyeti olan vatandaşlarımıza katılım bankaları önemli bir alternatif hizmet sunuyor. Katılım bankaları faiz yerine ortaklığa dayalı iş modelleriyle esna ve sanatkarlarımızın önüne yeni ufuklar açıyor” dedi.

“NİYE LONDRA OLSUN DA İSTANBUL OLMASIN?”
İstanbul’un finans merkezi olması için çalıştıklarını anlatan Erdoğan, “Bugün örneğin Londra faizsiz bankacılığın önemli bir merkezi konumunda. Niye Londra olsun da İstanbul olmasın? Bu işin çoktan İstanbul tarafından organizesi ve çekim alanı haline getirilmesi gerekiyordu. Bu bizim bir eksiğimizdir. Bunu başarmamız lazım ve İstanbul bu anlamda hak ettiği yeri almalıdır. Komşularımız, yakın coğrafyamız, bölgemizdeki yatırımcılar böyle bir arayışın içindeler. Bu fırsatı layıkıyla değerlendirmeliyiz. Bunun için hedeflerimizi yüksek tutmamız gerekiyor. Katılım bankacılığının sektörde halen yüzde 5 olan payını 2023 yılında yüzde 15’e hatta yüzde 20’yer çıkarmalıyız. Ben bu alanda sektörün içinde olanlara güveniyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından Ziraat Katılım Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, Erdoğan’a Ziraat Katılım Bankası’nın kurumsal deseni olan lalelerin ebru sanatıyla icra edilmiş tablosunu hediye etti. Ardından Erdoğan ve beraberindekiler, tören alanından banka şubesine yürüdü. Yol boyunca vatandaşlar sloganlar atarak Erdoğan’a sevgi gösterisinde bulundu. Banka şubesi önünde dualar edilerek, açılış gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışın ardından banka şubesine girdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir