Erdoğan 'ilk'lere imza atacak

Erdoğan ilklere imza atacak
Halkın oyları ile 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan AK Parti kongresinden köşkteki devir teslim törenine birçok ilke imza atacak.

Habertürk'ün haberine göre; Halkın oyları ile 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan AK Parti kongresinden köşkteki devir teslim törenine birçok ilke imza atacak. İşte o ilkler:

 

SİYASETTE İLK

 

Mevcut Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin 28 Ağustos'ta dolması nedeniyle, 10 Ağustos'tan bu yana hem Başbakan hem de 'seçilmiş Cumhurbaşkanı' sıfatlarını taşıyan bir siyasetçi, ilk kez partisinde görev değişikliğini de gerçekleştirdikten sonra Köşk'e çıkacak.

 

Başbakanlık'tan Köşk'e çıkan Turgut Özal ve Süleyman Demirel'in aksine Tayyip Erdoğan 'Cumhurbaşkanı' olmasının yanı sıra parti kongresini de 'genel başkan' sıfatıyla yönetecek. 27 Ağustos günü böylece siyasi tarihe, seçilmiş bir Cumhurbaşkanı'nın ilk kez parti kongresinde konuşup, yeni genel başkan seçimini yönettiği gün olarak geçecek.

 

MECLİS'TE İLK

 

Erdoğan 28 Ağustos'ta Meclis'te yemin edecek. Bu yemin töreni de ilklere sahne olacak. Daha önce Meclis'in seçtiği Cumhurbaşkanlarına, seçimin sonuçlandığı gün konutuna giderek mazbatasını elden teslim eden TBMM Başkanı bu kez, mazbatayı Meclis'te teslim edecek. Meclis'te askeri törenle karşılanacak olan Erdoğan mazbatayı aldıktan sonra Anayasa'ya göre 'Tarafsızlık yemini' edecek.

 

DEVİRDE İLK

 

Yeminin ardından Erdoğan Çankaya Köşkü'ne çıkarak Cumhurbaşkanlığı görevini devralacak. 2002 seçimlerinde siyasi yasağı nedeniyle vekil adayı olamayan, Anayasa değişikliği ile Siirt'te ara seçim yaptırarak vekil seçildikten sonra Gül'den Başbakanlığı devralan Erdoğan, Gül'den bu kez Cumhurbaşkanlığı koltuğunu devralacak.

 

Böylece ilk kez, Cumhurbaşkanı seçilen bir Başbakan, Başbakanlığı devraldığı bir Cumhurbaşkanı'ndan görevi devralacak.

 

VEKİLDE İLK

 

Köşk'teki ilklerden biri de Erdoğan'ın ilk icraatında ortaya çıkacak. Erdoğan, 'yemin'le 'Başbakanlık koltuğu' boşalmış olacağından, yeni hükümet kuruluncaya kadar mevcut hükümetin devam edebilmesi için Başbakanlık vekilliğini, bir bakana verecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir