Erdem Başçı: ‘Alınan tedbirler çok etkili olacak’

Erdem Başçı: ‘Alınan tedbirler çok etkili olacak’
Kayseri’de düzenlenen Para Politikaları Konferansı'nda konuşan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Merkez Bankası faizi indirmeli' sözleriyle ilgili ilk kez konuştu.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Kayseri Sanayi Odası ve Dünya Gazetesi tarafından düzenlenen Para Politikaları Konferansı'nda konuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta yaptığı "Merkez Bankası faizleri düşürmeli" çağrısının ardından ilk kez kameraların karşısına çıkan Erdem Başçı, para politikasıyla ilgili olarak "Üç boyutlu" tedbirler aldıklarını belirterek "Alınan tedbirler çok etkili olacak ve enflasyon Haziran ve sonrasında düşecek. 2015 yılında da hedefe doğru ilerleyeceğiz. Bunun için gereken tedbirleri alacağız. Bundan sonra atılacak adımlar son derece ölçülü olacak" dedi.


Erdem Başçı, dolar-TL ile ilgili olarak "TL şu anda önemli ölçüde değer kaybetmiş durumda, devamının nasıl geleceğini göreceğiz. Döviz kuru istikrarlı seyreder ve enflasyon beklentileri bozulmazsa döviz kuru geçişkenliğinden enflasyona gelen yaklaşık 4 puanı gelecek yıl görmeyeceğiz" diye konuştu.
2014 yılında büyümenin OVP'deki yüzde 4'lük projeksiyona yakın olacağının beklendiğini belirtenErdem Başçı, Türkiye'deki ılımlı büyüme trendinin devam ettiğini söyledi.


EURO BÖLGESİ'NE YAPILAN İHRACAT BÜYÜMEYİ ARTIRACAK
Euro Bölgesi'ne yapılan ihracatın artması halinde büyümenin yüzde 2,5 üzerinde gerçekleşebileceğini söyleyen Başçı, İç talebin endişe edildiği kadar zayıf olmadığını dile getirdi. 2014'te net ihracat büyümeye olumlu katkı yapacağını ifade eden Erdem Başçı, otomotiv tarafında da ihracatın büyümeyi destekleyici etki yaratacağını belirtti ve "Avrupa'ya ihracatımız 2014 yılında daha olumlu bir tablo çizecek" dedi.


Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ihracatın ithalatı karşılama oranının Mart'ta yüzde 65 seviyesine ulaşmasını beklediklerini belirterek "Altı ay boyunca manşet cari açıkta iyileşme bekliyoruz" diye konuştu. "Doğrudan yatırımlar zayıfladı" diyen Başçı, Firmaların ve bankaların dış borçlanmalarında sorun olmadığını ifade etti.
Erdem Başçı, kamunun dış borçlarının ödenmesinde hiçbir sorun olmadığını söyledi. Özel sektörün dış borçlarının yenilenmesinde de endişeye gerek olmadığını ifade eden Başçı, "Büyük firmaların vade yapısında yoğunluk beş yılın ötesinde" şeklinde konuştu.

"FAİZ İNDİRİMİNİN ADIM ADIM YAPILMASI GEREKİR"

Merkez Bankası Erdem Başçı, faiz indirimi kararına temkinli yaklaşarak, bunun adım adım yapılması gerektiğini söyledi.

Kayseri'de "Para Politikaları" konusunda bir sunum yapan Başçı, enflasyonun kur etkisi ile arttığını belirterek, 2015 yılında enflasyonun yüzde 5 olmasını beklediklerini söyledi. Başçı, faiz indirimiyle ilgili ise bunun kararının Para Politikası Kurulu'nda verileceğini söyledi. Başçı, "Faizleri bir anda mı indireceksiniz yoksa adım adım mı yapacaksınız? Bence indirimin adım adım yapılması gerekir. Ölçülü adımlar atılabilir, zamanlaması ve hızı çok önemli. Türkiye'ye güveni sarsmadan adım atılması gerekir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ekonomi