Entegre üretim için yeni sanayi sitesi kuruyor

Entegre üretim için yeni sanayi sitesi kuruyor
Samsun'un Canik ilçesinde bulunan Gül-San sanayi sitesinde kümelenen bazı keresteci ve mobilya imalatçıları, ahşap ve orman ürünleri sitesi kuruyor

Samsun Birlik Keresteciler ve Mobilyacılar Toplu İşyeri Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi'nde bir araya gelen kereste ve mobilya esnafı, entegre üretime geçebilmek için kurmayı düşündükleri 200 dönümlük arazi üzerinde proje çalışması yaptırıyor. Uzun yıllardır şehirler arası eski otobüs terminalinin arkasında kümelenen büyüklü küçüklü 150 kereste ve mobilya imalatçısı, hem kendilerini revize etmek hem de kentsel dönüşüm projelerine destek vermek amacıyla Gül-San'dan taşınmak istiyor. Bu amaçla entegre ve seri üretim yapabilmek için 1 yıldır uygun bir arazi arayan kooperatif üyeleri, Ankara yolu üzerindeki Toybelen köyü civarında 200 dönümlük arazi buldu. Bir yandan imkanlarını zorlayarak araziyi satın almaya çalışan esnaflar, diğer yandan da proje çalışması yaptırıyor. Arazinin mülk konusu çözüldükten sonra alt yapı çalışmalarına hemen başlayacaklarını dile getiren kooperatif üyeleri, en geç 3 yıl içinde de yeni sitelerine geçeceklerini belirtiyor. Ağaç ve orman ürünleri entegre sitesi çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Samsun Birlik Keresteciler ve Mobilyacılar Toplu İş yeri Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Mustafa Öğretici, yeni siteyle dağıtan kereste ve mobilya imalatı sektörünü bir arada toplayacaklarını kaydetti. Sitede kooperatif üyelerinin yer alacağının altını çizen başkan Öğretici, “Geçmişte kereste ve orman ürünleri sektöründe Samsun, Türkiye'nin belli kesimine hitap eden önemli bir pazar yeriydi. Ancak sektör mevcut yerimizde dağıldı. Ancak pazarı da kaybetmek istemiyoruz. Bu nedenle yeni siteyi planlarken hem pazara hitap edebilecek büyük bir site yapılmasını hem de şehrin gelişine engel olan mevcut manzaranın kalkmasını düşündük. Burada makine parkının artırılamaması, ulaşım ve istihdam problemi nedeniyle toplu olarak bir yerde kümelenme adına bir yer planladık. Araştırırken, Ankara yolunda Toybelen'deki araziler üzerine yoğunlaştık. Plan ve proje çalışmalarında ise sona geldik.“ dedi.
"ENTEGRE SİSTEME GEÇECEĞİZ"
Samsun Ahşap ve Orman Ürünleri Sitesi'nde bin 500 ile 7 bin 500 metrekare arasında değişen büyüklükte 76 iş yerinin bulunacağını ifade eden Mustafa Öğretici, "Burada parçalı üretim yapıyoruz ama oraya geçebilirsek entegre sistemine geçeceğiz. Şuan ben atölyemde 5 kişi çalıştırıyorum orada ise bu sayı 10'a çıkacak. Arkadaşlarımız makineli üretime geçerek kendilerini geliştirecek. Bugün büyük marketler oluştu. İnsanlar oralardan alışveriş yapıyor. Çünkü bütün ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. O nedenle toplu olunduğunda müşteri gelip istediği malı rahatlıkla bulup ihtiyacını karşılayabilecek. Burası tahminlerimize göre en az 2 bin kişilik istihdam sağlayacak." şeklinde konuştu. Gül-San sanayi sitesinde kümelenen imalatçıların ciddi miktarda yer kapladığını hatırlatan kooperatif üyesi kereste imalatçısı iş adamı Servet Keskinsoy ise, "Şuan 200-250 metrekarelik alanda keresteciler konuşlanmış durumda. Atölyelere forklift giremiyor. İş makinelerinin çalışması çok zor. İmalatların bir kısmı başka sitelerinde yapılıyor, pazarlama ve dağıtımı satış noktası olan Gülsan'da gerçekleştiriyor. Tabi ulaştırması, lojistiği, gitmesi gelmesi, takibi bütün bunları bir daire hattı gibi düşündüğünüzde çok büyük zaman, verim kaybı, rekabet etmede sıkıntı oluşturma, maliyetlerin yüksek olması gibi bir çok unsuru beraberinde getiriyor. Bir arada olmak hem makine parkuru hem yenileşme, daha seri teknolojik ürünleri elde etmemize de sebep olacak. Ahşap ürünlerinde Samsun'un pazarda geniş bir hinterlandı var. Bu sebeple ulusal anlamda rekabet edebilir hale de geleceğiz. Alıcı-satıcının buluştuğu bir yerde rekabet edebilir bir alanda bir yerde kümelenmesi büyümeyi beraberinde getirecek, ucuz maliyetleri doğuracağından dolayı satışlar ve kazanım çok daha artacaktır. Büyüme hızlanacak, rekabet edebilme kolaylaşacaktır." ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir