Engelli Basketbol takımlarından haklı tepki!

Engelli Basketbol takımlarından haklı tepki!
Ülke genelinde 42 kulüp temsilcisi geçtiğimiz aylarda salınan kararla birlikte bağlı oldukları federasyonun değiştirilmesine tepki göstererek, karardan geri dönülmesi için Ankara’da görüşmeler sağladılar.

Tekerlekli Sandalye Basketbol Kulüpler Birliği’nce 42 kulüp temsilcisi, 26 Temmuz 2023 tarihinde "Tekerlekli Sandalye Basketbol" branşını Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonundan alarak Türkiye Basketbol Federasyonu’na verilmesi kararı sonrasında tepkilerini dile getirmek ve alınan kararın yeniden gözden geçirilmesi amacıyla Ankara’da görüşmeler sağladılar. Gençlik ve Spor Bakanlığı ve AK Parti Genel Merkezi’nde ziyaretler gerçekleştiren kulüp temsilcileri, görüşmeler sonrasında ortak bir açıklama yaptılar.

Yapılan açıklamada, “Burada toplanma amacımız, Tekerlekli Sandalye Basketbol Kulüpler Birliği olarak Spor Bakanlığının 26 Temmuz 2023 tarihinde "Tekerlekli Sandalye Basketbol" branşını Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonundan alarak Türkiye Basketbol Federasyonu altına verme kararının tekrar gözden geçirilmesini sağlamaktır. Tekerlekli Sandalye Basketbol Kulüpler Birliğine bağlı 42 kulübü temsilen burada yer alıyoruz. Tekerlekli Sandalye Basketbol Branşı 1988 yılında ülkemizde temelleri atılan ve 1990 yılında yapılan bir spor Şurasıyla federe olarak, Bedensel Engelli bireylerin Spor yapma özgürlüğüne kavuşma hayalleri böylelikle gerçeğe dönüşmüştür. Bu hayal Bakanlığın aldığı bu kararla bir anda son bulmuştur. Bizler, önceliği Bedensel Engelli bireylerin Spor yapması olan bir federasyonunun parçasıyken bir sabah uyandığımızda kendimizi, önceliği, Engelliler olmayan bir federasyonun bünyesinde buluverdik.

Tekerlekli Sandalye Basketbol camiası, kendi federasyonlarının altına bağlanan diğer branşlardan farklı bir spor dalıdır. 1300'e yakın lisanslı sporcusu, yüzlerce antrenörü, 300 kişiden oluşan Tekerlekli sandalye basketbol hakemi, 100 kişiden oluşan Teknik komiseri, yüzlerce klasifikeri, fizyoterapisti ve mekanikeri olan büyük bir camiadır. Ülke yarışma tarihinde Avrupa Şampiyonlukları, Dünya dereceleri yine Kulüpler yarışma tarihinde Avrupa ve Dünya şampiyonlukları barındıran Bedensel Engelliler Spor Federasyonunun lokomotif ve en başarılı branşıdır.

Tekerlekli Sandalye Basketbol branşını, 2000 yılından beri sistemi hiçbir sekteye uğramadan, her yıl yüzlerce maç oynanan, play off ve play out oynanan, onlarca takımı Avrupa kupalarında mücadele ederken tüm desteğini kulüplerinden eksik etmeyen bir sistemden alıp, tarihi boyunca Tekerlekli sandalye basketbol maçı oynatmamış bir federasyona bağlanmak yanlış bir kararın ürünüdür.

Spor Bakanlığının bu yanlıştan dönmesi elzemdir. Bu karar hiçbir dayanağı olmayan keyfi bir uygulamadır.

Avrupa, Asya, Amerika ve Afrika kıtalarında hiç bir ülke FIBA ya bağlı bir federasyonun altında Tekerlekli sandalye basketbol branşını gerçekleştirmez. Dünyada yalnızca ülkemizde böyle bir karara imza atılmıştır.

Spor Bakanlığı bu kararından dönmez ise AK Parti Genel Merkezi ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesinede gideceğimizi beyan ederiz.

Engelli bireylerin 35 yıldır kendi ayakları üzerinde, kendi federasyonumuz bünyesinde Spor yapabilme hakkı, verilen bu kararla hiçe sayılmıştır.

Duruşumuz ve görüşümüz nettir. Tekerlekli Sandalye Basketbol Branşı kendi federasyonunu kurana kadar Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu bünyesinde faaliyetlerine devam etmelidir. Aksi taktirde hakkımız olanı alana kadar verilen kararı tanımadığımızı bildirir saygılarımızı sunarız.” İfadelerine yer verildi.

Çarşamba Bedensel Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Kerim Deniz ve Çarşamba Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Mustafa Uçar’ın da katılım sağladığı görüşmelerde çıkacak kararlar merakla bekleniyor.

d2326c57-fd06-41ab-82a8-8ef0bbdc8107.jpg

d46792d0-f9ce-4949-8f8f-368c2afc9a3a.jpg

ec1e89ec-1abe-4c5e-8118-bc75ee17708a.jpg

63a72ec7-4846-4098-a464-309ead1f572f.jpg

HABER: Ünal Daldal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber