S.M.M.M İLKNUR ÇAKIR

S.M.M.M İLKNUR ÇAKIR

EN KIYMETLİ PUSULA

EN KIYMETLİ PUSULA

Eğer bir gün yolunuzu kaybederseniz çocukların gözlerinin içine bakmanız yeterli olacaktır. Çünkü;  bir çocuğun yetişkine öğreteceği çok şey vardır.

“Nedensiz yere mutlu olmak,

Her zaman meşgul olabilecek bir şey bulmak ve

Elde etmek istediği şey için var gücüyle dayatmak.”  diyerek çok enfes ifade etmiş Paulo Coelho.

Ben de çocuklardan öğrenebileceğimiz, zihinsel gelişimin itici gücü “merak” duygusuna dikkat çekmek istiyorum. Yol haritamızın temelinde çocuklardaki gibi müthiş derecede merak duygusunun olması gerekliliğine inanıyorum.

Ebeveynlerden sık sık duyarız;  “Çok meraklı, her şeyi soruyor, evde karıştırmadık çekmece bırakmıyor.  Çocukların keşfetme istekleri ve tıpkı bilim insanlarının sordukları gibi, kolay kolay cevaplanamayacak sorular sorması onların o muhteşem merak duygularındandır.

Başarılı insanlar da,  tıpkı bir çocuğun öğrenme merakıyla sorular soran, her şeyin neden ve nasıl olduğunu sorgulayan insanlardır. Yeni bilgiye sahip olmanın en keyifli ve verimli yoludur bu.

Albert Einstein kendinden bahsederken; “hiçbir özel yeteneğim yok, yalnızca merak tutkusu olan bir insanım” demiştir. 

İnsanlık tarihindeki bütün keşifler ve buluşlar merak sayesinde olmuştur. Mesela; insanlar güneşin akşamları neden kaybolduğunu merak ettikleri için dünyanın döndüğünü keşfetmişlerdir.

Meraklı insanlar yaşam boyu öğrenci kalırlar çünkü;  öğrendikleri her şey onları öğrenecekleri yeni bir şeye yönlendirir.  Yeni şeyler öğrenmenin, yetenek ve becerileri geliştirmenin hayata bağlayan müthiş etkileri vardır.

İnsanoğlu için bir varoluş sebebi olan merak; beyinleri sürekli aktif tutar ve can sıkıntısı yaşatacak zaman bırakmaz. Olayların perde arkasını anlamayı sağlar.

Walt Disney bu konuda şöyle diyor; “sürekli ilerliyoruz, yeni şeyler üretiyoruz, yeni kapılar açıyoruz. Çünkü biz meraklı insanlarız ve merak bize yeni kapılar açıyor.”

Kurumların da ilerlemesinin kökeninde merak duygusu vardır.  Bu duygu ile şirketlerin sorunları çözülür, yeni yöntemler geliştirilir ve güncel kalmalarını sağlar.

Şirketteki merak iklimi; nasıl daha verimli kaynaklarını kullanacaklarını, nasıl daha üretken olacaklarını ve nasıl fark oluşturacaklarını sorgulayan şirketlerin ortak paydasıdır.

İçinizde merak tutkusuna sahip çocuğun yeşererek öğretmeye, geliştirmeye ve olgunlaşmaya vesile olmasını temennilerimle,

Sağlıklı günler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
S.M.M.M İLKNUR ÇAKIR Arşivi